Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Jakoś nadal mnie to nie przekonuje, że to jest godne pochwały. ;)

Aa,pochwały to może godne nie jest ale jakoś ludzie muszą sobie radzić i raczej nikt i nic tego nie zmieni.

Opublikowano
2 godziny temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

@szymon09875 skracałeś już drugi raz żyto? Kurka ja miałem dziś pierwszy raz bo akurat tydzień od herbicydu, a tu mróz jak cholera , chyba będę musiał poczekać i po majówce . Tylko czy ustroji do żniw 🤔

Te uprawy intensywne to ciężki kawałek chleba 😐 , lepiej normalnie robić i +- 3 tony żyta kosić

Też tak uważam że przy obecnych cenach nie ma co uprawiać intensywnie. A po co tyle nawozów dawać żeby później skracać. Najlepiej nie przesadzać i będzie dobże. 

Opublikowano

@Agrestjak u ciebie pogoda? U mnie dwie noce trochę przymrozilo, może z -1. W porzeczce jak tydzień temu pierwsze kwiaty zaczęły się otwierząc, tak teraz może z 60% otwartych, w takim tempie z miesiąc będą kwitnąć.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Teraz to po ptakach. Noce cały czas zimne, od pełni chyba jeszcze zimniejsze. Więc sezon przespany. Chyba że etefonem dokłosie , jeśli wcześniej się nie wykłosi.

A jakie prognozy z opadami ? Jak będzie susza to może ustoi  . Będzie trzeba zaryzykować i jutro albo w poniedziałek przejechać trineksapakiem 🤷 może nie spale 🤔

Po żniwach wszystko będe robił jak Wy Sławki , Przemki itd , siewy zrobię tego samego dnia , później chwasty, wiosną azot i reszta oprysków . Co do godziny , i musi się udać pełen sukces 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

A jakie prognozy z opadami ? Jak będzie susza to może ustoi  . Będzie trzeba zaryzykować i jutro albo w poniedziałek przejechać trineksapakiem 🤷 może nie spale 🤔

Po żniwach wszystko będe robił jak Wy Sławki , Przemki itd , siewy zrobię tego samego dnia , później chwasty, wiosną azot i reszta oprysków . Co do godziny , i musi się udać pełen sukces 

Jeszcze pogodę i ziemię miej identyczno, z jednakowymi zasobami i możesz rozglądać się za binami🤦

Edytowane przez Baks00
  • Haha 1
Opublikowano
36 minut temu, szymon09875 napisał:

Tak trineksapak z CCC 

Potem etefon 

Teraz bym już CCC nie dawał na twoim miejscu. 

Etefon bardziej usztywnia niż skraca. 

Tak jak agrest pisze aktualnie ryzykowne wykonanie zabiegu. 

A właśnie. @Agrest jęczmień raz czy dwa regulujesz ? Etefon też można na jęczmień podać ? 

Kupiłem windsar 250 ec czyli trineksapak. Jeden raz większa dawka

33 minuty temu, szymon09875 napisał:

Mam ozimy pierwszy raz i dlatego pytam. 

No właśnie mój w zeszłym tygodniu tak wyglądał. Do flagi jeszcze miał jeden liść a już pod kolano sięgał. 

IMG_20230424_164303.jpg

Piękny 

Opublikowano
3 minuty temu, Baks00 napisał:

Jeszcze pogodę i ziemię miej identyczno, z jednakowymi zasobami i możesz rozglądać się za binami🤦

To najgorsze , mają lepsze warunki ale z drugiej strony nie chce 10 ton ,6 wystarczy

26 minut temu, lukasz20 napisał:

Niezła siekiera.

@Aktywnyrolnik7245 ja na hybrydę przy 150N daję 0,6 medaxa przeważnie już po 2 kolanku bo żyto szybko ucieka i żadnej legi.

No mogłem kupić medax

Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał:

w ręku nosić ,ja pi tu . ,,zamontyj'' choć jaki prowazek ,i na kark . Tocz to ciężkie i łapa się wyciągnie jak u gibona 😐

Dokładnie, kiedyś z wiaderka się siało to tylko łapa potem bolała, a na karku można tachać i na dwie ręce też można jechać.

Słonecznie, ciepło. Opryskać pszenicę, papryki w tunelu wsadzić i nadstawki do owadów dziś założyć popołudniu.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Przynajmniej niech te +5 nocą będzie. Ale grzyb nie śpi. Zabieg zrobiony rano na ciepły dzień powinien zainterweniować. Bez koktajli w beczce nie powinien tak zaszkodzić w razie niższych temperatur, jak skracanie

I u mnie o T2 trzeba myśleć bo flagowy na jęczmieniu rozwinięty, ale to po majówce się zrobi .

dzięki sławek ty to mądry gospodarz 😛

Opublikowano
1 godzinę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

A będziesz miał na to czas?

Opublikowano
1 godzinę temu, damian303 napisał:

@Agrestjak u ciebie pogoda? U mnie dwie noce trochę przymrozilo, może z -1. W porzeczce jak tydzień temu pierwsze kwiaty zaczęły się otwierząc, tak teraz może z 60% otwartych, w takim tempie z miesiąc będą kwitnąć.

Termometr minusa nie odnotował bo wysoko, ale szron dziś był nawet na 3m.

Szkód brak na razie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

A będziesz miał na to czas?

Panie Pafnucy na początku w pierwszym roku zrobię na 2 może 4 ha żeby się wyrobić na czas i zobaczyć jak to wyjdzie na moich glebach 🤷

I oczywiście muszę opracować ścieżki

Opublikowano
31 minut temu, Baks00 napisał:

@Agrest podpowiesz coś na chwast w marchwi przedwschodowo ?

Afalon spod lady.

Ewentualnie chyba stomp ma rejestrację

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Termometr minusa nie odnotował bo wysoko, ale szron dziś był nawet na 3m.

Szkód brak na razie.

Jak był szron na 1,5 m był przymrozek,a jak kwiat w porzeczce otwarty to na bank coś musiało uszkodzić. Tylko w porzeczce  dopiero jak się ociepli to będzie widać szkody. A jeszcze nie koniec.

W wiśni trochę pąków nawet nie białych sprawdziłem, to parę było szarpanie tych przez te przymrozki. O wiele więcej jest uszkodzonych przez te mrozy sprzed dwóch tygodni, może i z 20 %.

Opublikowano
2 godziny temu, Baks00 napisał:

@Agrest podpowiesz coś na chwast w marchwi przedwschodowo ?

Po co Ci marchewka?

Jeżeli tylko dla bydła to lepiej kupić gotowego odpadu 🤣

Rano przed 6 -2 stopnie pokazywał termometr na drugim gospodarstwie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v