Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

Plan dać 250kg. Mocznika pod agregat i 250 polifoski 6 w podsiewacz. 

U nas na polach zawsze niedobory potasu w stosunku do fosforu. Kukurydza go dużo zużywa. Lepiej byłoby dać mniej polifoski, a rozsiać dodatkowo sól potasową. 

2 godziny temu, gregor1284 napisał:

Świętujecie dzisiaj?

Tak, święto kukurydzy :D 

• Like 1
Opublikowano
gregor1284 napisał:

48 minut temu, slawek74 napisał:

niektórzy ,,sądzą,, 😛😛😛😛

i co w tym dziwnego jak uprawiają na ,,własnym,, oborniku 🤭🤪😁

Pod kalarepe nic lepszego nie ma 

i jadł byś to 🤔🤯🤢

Opublikowano

moja kukuruszka też tylko obornika dostała, a teraz jeszcze gnojowki po 30 tyś i niech se radzi rosomaczek 

Opublikowano
1 minutę temu, szymon09875 napisał:

Ja drugi rok z rzędu obornika dałem. W zeszłym roku z 60-70t teraz ponad 30, dostała ponad 300 kg rsm i niech sobie radzi ;)

Z tym się zgodzę jak obornika dużo to nawozów nie ma co dużo dawać bo później krowy będo chorować. 

Opublikowano
7 minut temu, Leszy napisał:

U nas na polach zawsze niedobory potasu w stosunku do fosforu. Kukurydza go dużo zużywa. Lepiej byłoby dać mniej polifoski, a rozsiać dodatkowo sól potasową. 

Racja. Nie daje NPK w podsiewacz

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

niektórzy ,,sądzą,,

No bywa że i tak...

5 minut temu, malaczarna napisał:

Wszyscy żyją 

FB_IMG_1682524649805.jpg

Nieprzyjemny widok...

Opublikowano
10 minut temu, slawek74 napisał:

i jadł byś to 🤔🤯🤢

Phi. W życiu tego nie jadłem 

13 minut temu, Leszy napisał:

Nie. Dziś dzień florysty 

FB_IMG_1682604931600.jpg

Opublikowano

Ja akurat  daje ;)  Poszedł macrospeed optima w podsiewacz, a rozsiewaczem dodatkowo korn kali . 

4 minuty temu, Qwazi napisał:

Racja. Nie daje NPK w podsiewacz

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Leszy napisał:

Ja akurat  daje ;)  Poszedł macrospeed optima w podsiewacz, a rozsiewaczem dodatkowo korn kali . 

Nie bardzo nawóz zawierający potas dawać w podsiewacz. Polifoske rozsiewam a w podsiewacz idzie Polidap. Obornika dzisiaj, jeśli liczyć 6t na rozrzutniku, to poszło 90

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
27 minut temu, Leszy napisał:

No masz rację,to na przyszły rok tak zrobię, w tym wysieje to co kupione.

Wkurza to że trzeba będzie płodozmian robić.  Teraz kukurydza już piąty rok w tym samym miejscu.

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

w jednej uprawie? Za dużo fosforu. Kukurydza tego nie wykorzysta. 

Nie wiem. Nie jestem wykształconym rolnikiem. Tak robię i efekt mnie zadowala

Opublikowano

Tak potwierdzam. Niektórzy tak robią. Sąsiad na ściółkę np. to zbiera. 

2 minuty temu, 6465 napisał:

Tam w twoich stronach to widywałem pozwijane te badyle z kukurydzy w rolki.

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Nie wiem. Nie jestem wykształconym rolnikiem. Tak robię i efekt mnie zadowala

Przelicz kiedyś aby dać 3x więcej potasu niż fosforu w czystym składniku i zobacz czy nie będzie jeszcze lepiej ;)  

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Leszy napisał:

Tak potwierdzam. Niektórzy tak robią. Sąsiad na ściółkę np. to zbiera. 

Myślałem że to na pellet, abo do pieca do suszarni.

Że podbieracz w prasie to wytrzymuje. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v