Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nos do góry... po powrocie nadrobisz wszystko z żonką... ;)

2 minuty temu, 6465 napisał:

jakoś mi samemu z synkiem markotno 🥺

Opublikowano
2 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

na raty zrywam, co kilka dni z taczką popylam i zbieram

Dej spokój. To nie dla mnie. Jak się kończy sezon na cięcie qq, to ja się zabieram za ziemniaki. Zwykle nie wcześniej niż 15 października, to bym się zaorał. A tak to dwa dni na luzie, albo trzy na totalnym luzie. I po zabiegu

Opublikowano
5 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie tylko bydło, kury też. Pamiętam jak kiedyś ci co mieli krowy to mieli nieraz jakiś kawałek dyń w polu, jesienią to wozami wozili, całkiem sporo czasem tego było.

Kiedyś słyszałem powiedzenie, że bydło ma wodę w poidle, i nie ma pogrzeby wozić im tego taczką.   Chociaż dynia ma więcej suchej masy niż ta cukinia, która wodą jest w 95%. ;) 

Opublikowano
Przed chwilą, Leszy napisał:

Chociaż dynia ma więcej suchej masy niż ta cukinia, która wodą jest w 95%. ;) 

być może, ale przy mojej hobbystycznej hodowli, miło patrzeć jak to wpierdzielają...

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Kiedyś słyszałem powiedzenie, że bydło ma wodę w poidle, i nie ma pogrzeby wozić im tego taczką.   Chociaż dynia ma więcej suchej masy niż ta cukinia, która wodą jest w 95%. ;) 

Raczej wodę z wiadra w naszych stronach i w tamtych czasach...

Opublikowano

Można to tak nazwać Mieciu. Chociaż, gdybym teraz robił piwnice, a nie 15 lat temu, zrobiłbym to inaczej

2 minuty temu, gregor1284 napisał:

To I pobiernik 

1 minutę temu, Baks00 napisał:

Myślałem zakopcowac z kuku,lub wyslodkami 

Ale trzeba by chyba rozdrobnić?

Opublikowano
5 minut temu, Leszy napisał:

Ziemniak podobno też, a robotę robi😉

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Raczej wodę z wiadra w naszych stronach i w tamtych czasach...

Poidła to chyba były jakieś? Nawet jak ze studni wiadrem nalewali.  

4 minuty temu, Qwazi napisał:

Ziemniak podobno też, a robotę robi😉

Aż sprawdziłem. Ziemniak 78% wody. Czyli sporo mniej, no i wydajność chyba większa oraz zbiór łatwiejszy.

Opublikowano
4 minuty temu, Leszy napisał:

Aż sprawdziłem. Ziemniak 78% wody. Czyli sporo mniej, no i wydajność chyba większa oraz zbiór łatwiejszy.

Zbiór łatwy, jeśli zorganizowany. Jeśli nie do końca, to przegwizdane. Zawartość wody, różne źródła podają nawet do 85% (gdzieś się na taką informację natknąłem). Ale zawiera łatwoprzyswajalne węglowodany i skrobia. To jest wartość ziemniaka. Zagrożeniem są dwie toksyny, czyli solanina i chakonina (o której też jest mało informacji). Jednak poprzez dobre rozdobnienie można ograniczyć obie

Wydajność może być 10t, a może być 30

Opublikowano
9 minut temu, gregor1284 napisał:

Wydajność z ziemniaków i ze zbóż. Plus zakwaszanie nowego nastawu z qq pozostałościami starego nastawu 

Ale z ziemniaków jest najlepsza najłagodniejsza, no chyba że muzgojeba chcesz tylko zrobić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v