Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Popier96 napisał:

Żadna metrybuzyna, tu masz kosmose i chwastnice. Leć jak najszybciej titusem/rimelem. Dla ziemniaków totalnie bezpieczny, a te chwasty dla niego to pikuś pod warunkiem zastosowania adiuwantu i trafienia na chwast.

Metrybuzyna to była dawana przedwschodowo. A zerknij na to, bo łażę po tym polu i się przyglądam na chwasty

IMG_20230614_125248_227.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, DANDYS napisał:

odejść od starych klamotow iść do przodu , i iść na ilość ,

bez ziemi się nie  da przy paru ha ani ilości ani na skalę iść tym bardziej w połączeniu z etatem

Opublikowano
15 minut temu, pedro2 napisał:

U mnie po metrybuzynie i chwastnica dostała strzała, pożółkła ładnie. Nie wiem czy od tego czy z suszy 😁 ale obserwuję, w razie czego w szafce mam i dla niej amciu

Jeśli komosa dla rimusulfuronu to pikuś to zapraszam, powiesz to mojej na polu bo ona niestety chyba myśli inaczej 😉

Wuala, zobaczymy czy da radę odbić. Ale nie sądzę. Znam agentów co pryskali titusem bez adiuwantu 😃. To dopiero padaka była. 

IMG_20230614_131050.jpg

IMG_20230614_131950.jpg

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, pedro2 napisał:

Doglebowka nie działa skoro jest to co na foto także możesz śmiało grzebać. U mnie niestety to samo na 2ha bank nasion komosy z poprzednich lat i jedna przy drugiej. 

Dałem 210g czystej metrybuzyny i kręci, ale w fazie do 5 liści. Tej na foto już raczej nie weźmie. A jaka odmiana? Bo jadalne wrażliwe i też mogą dostać. 

Tu jest Lord i Vineta

20 minut temu, Popier96 napisał:

Widać, że inne chwasty padły. Ja mam ziemniaki tylko dla siebie i już pier**le te całe sencory i inne. Jadę 2-3x obsypnikiem, a momencie kiedy ziemniak zaczyna rosnąć wszerz wjeżdżam z titusem i po chwastnicy ani śladu, przytulia pada, kosmosa też. Gdzieniegdzie zostanie jakiś dwuliścienny ale to taka ilość, która totalnie mi nie przeszkadza. Jak @Qwaziwjedziesz w to obsypnikiem to tak jakbyś nie zastosował doglebówki, zaczną nowe chwasty kiełkować (które widać, że padły) i chwastnica od nowa wraz z kosmosą. Edit; warto dodać, że ziemniaki zawsze po kilkuletniej monokulturze zboża więc jakiegoś zatrzęsienia chaberdzi też nie ma.

Odpuszczam obsypnik. Poczekam do jutra i coś zastosuję. Też tu była cztert lata monokultura zboża 

Opublikowano
2 minuty temu, Popier96 napisał:

Wuala, zobaczymy czy da radę odbić. Ale nie sądzę. Znam agentów co pryskali titusem bez adiuwantu 😃. To dopiero padaka była. 

IMG_20230614_131050.jpg

IMG_20230614_131950.jpg

Bez adiuwantu to go można co najwyżej do herbaty dosypać. 

U mnie 60g nie zabiło komosy. Tutaj też bym się nad wyraz nie cieszył, z otwarciem szampana poczekaj z tydzień... Liście suche, a ona dalej rosła 😁 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Baks00 napisał:

Ilość dzieci, długów,roboty?

Ja bym szedł na jakość -jakos tam bedzie....

jakość? który pośrednik czy przetwórca do niej dopłaca?  jak już to iść w bardziej zróżnicowaną produkcję roślinną w dobrze zmechanicowanych u niego kierunkach  rezygnując z mleka , do bizona stół do rzepaku zorganizować i z qq ziarnową eksperymentować , z dobrego etatu na jedną zmianę  pewnie więcej gotówki by przyniósł niż co miesiąc z mleka , a jak chce obornik to odsadka kupić lub cielaka i na opasa trzymać albo część słomy lub zbóż na obornik/gnojowice wymieniać 

Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał:

Tu jest Lord i Vineta

Odpuszczam obsypnik. Poczekam do jutra i coś zastosuję. Też tu była cztert lata monokultura zboża 

W takim razie metrybuzyne odradzam. Może zaszkodzić. Zajrzyj do tematu ochrona ziemniaka teraz na topie temat chwastów i też w tych odmianach ludzie dzielą się doświadczeniami.

• Thanks 1
Opublikowano
9 minut temu, konteno napisał:

bez ziemi się nie  da przy paru ha ani ilości ani na skalę iść tym bardziej w połączeniu z etatem

Detal i jakość. Mniej coś dobrego to ludzie sami Cię znajdą 

Opublikowano
Przed chwilą, pedro2 napisał:

Bez adiuwantu to go można co najwyżej do herbaty dosypać. 

U mnie 60g nie zabiło komosy. Tutaj też bym się nad wyraz nie cieszył, z otwarciem szampana poczekaj z tydzień... Liście suche, a ona dalej rosła 😁 

Wiem, nie cieszę się. Ale strzelona jest i to raczej grubo. Całe pole takie. Fajnie widać, bo akurat sąsiadowi kawałek kukurydzy dla kur za domem psiuknąłem przy okazji. Ale no nie gadaj, że rozsądniej wjechać metrybuzyną w połowie czerwca i jeszcze obsypnikiem, jak tam na zdjęciu widać, że mu trafiło mniejsze chwasty i padły. Jak już mu kosmosa przyjęła trochę tych doglebowych specyfików i odbiła, to jednak bym się nie zastanawiał i jechał titusem. Skoro sam producent zaleca zabieg mieszany w przypadku silnie zachwaszczonego pola tym dobrodziejstwem.

Opublikowano
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Masz w przeglądarce "wyszukuj po zdjeciu" 

On nie szuka chwasta tylko myśli, że lekko żółte liście powoju to oznaka działania doglebowki. Powój tak z natury rośnie, że młode liście jasne.

Opublikowano
Przed chwilą, pedro2 napisał:

On nie szuka chwasta tylko myśli, że lekko żółte liście powoju to oznaka działania doglebowki. Powój tak z natury rośnie, że młode liście jasne.

One są lekko powywijane. Wiem, że powój jest jasna. Tak samo jest z komosą. Biały stożek i lekko powywijane. To mnie właśnie zastanawia. Zdjęcia nie do końca oddają obraz rzeczywisty

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Popier96 napisał:

Wiem, nie cieszę się. Ale strzelona jest i to raczej grubo. Całe pole takie. Fajnie widać, bo akurat sąsiadowi kawałek kukurydzy dla kur za domem psiuknąłem przy okazji. Ale no nie gadaj, że rozsądniej wjechać metrybuzyną w połowie czerwca i jeszcze obsypnikiem, jak tam na zdjęciu widać, że mu trafiło mniejsze chwasty i padły. Jak już mu kosmosa przyjęła trochę tych doglebowych specyfików i odbiła, to jednak bym się nie zastanawiał i jechał titusem. Skoro sam producent zaleca zabieg mieszany w przypadku silnie zachwaszczonego pola tym dobrodziejstwem.

W tym przypadku lord i vineta to innego wyjścia jak rimusulfuron chyba nie ma. 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, czareczek85 napisał:

Jaka przekładnia?

nie pamiętam dobrze ale chyba autoquad któryś , o dziwo mam też ten z pierwszego montażu w fabryce co dookoła glutem obklejany  i jest dużo czyściejszy bo jeszcze z przeglądu gwarancyjnego 

5 godzin temu, Pafnucy12 napisał:

A gdzie tam. Więcej mi potrzeba 

a mi kazałeś z pracy się cieszyć nie ważne jaka by ona była byle była 

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Pany jeszcze takie pytanie, czy to jest objaw działania doglebówki? Bo takie coś mam w ziemniaku i nie wiem czy je ruszać mechanicznie? Bo jak ruszę to doglebówka pewnie już nie będzie działać. @soltys48@pedro2 @marcin19071980 @PAN88 oraz wszyscy, którzy mogą pomóc. Poradźcile. Ruszać mechanicznie, czy nie?

IMG_20230614_114707_091.jpg

No,a nie mówiłem że tak będzie.Rosnie w najlepsze i doglebowka na działa.Ruchaj i nie patrz na nic ewentualnie jeszcze Titus lub Sencor ale w tej fazie też może cudów nie narobić.Komose i proso zwalczysz ale z rdestowatymi będzie już problem.Czemu mnie nikt nie słucha?

Opublikowano
2 minuty temu, konteno napisał:

mi kazałeś z pracy się cieszyć nie ważne jaka by ona była byle była 

...no z czegoś trzeba...

Opublikowano
23 minuty temu, Qwazi napisał:

Metrybuzyna to była dawana przedwschodowo. A zerknij na to, bo łażę po tym polu i się przyglądam na chwasty

IMG_20230614_125248_227.jpg

Rdest powojowy.Trudny przeciwnik

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v