Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Qwazi napisał:

Może to tylko pretekst🤔

U mnie na wiosce były kiedyś też dobre jaja mi się przypomniało chłop miał żonę która okazała się nimfomanką 😂To jak swoje pole orał a zobaczył że mleczarka jedzie do niego po mleko to nie ważne że był na połowie pola tylko pług do góry i ogień do chałupy aż się komin prostował 😂😂

Opublikowano
7 minut temu, gregor1284 napisał:

Może być. Kobita modląca a jak kiedyś śpiewał poseł marzec?

Od zawsze wisiał w każdym samojeździe

Pan swego nie rusza by ucierpiał więc i ja bezpieczniejszy. 

Opublikowano
8 minut temu, Łolek napisał:
24 minuty temu, Baks00 napisał:

Fajnie ale  nie oto chodzi... 

W nocy sąsiad naciągnął błota (ty sobie smacznie spałeś)- w razie kolizji wziął byś winę na siebie.-ty jesteś pierwszy w tym łańcuchu ...

Super że działacie tak,ale takie mocne głaskanie czasem ludzi nie jest dobre

Tutaj nie chodzi mi o głaskanie tylko o to że jeśli każdy płaci do gminy co jest obowiązkiem to ma też prawo czegoś od gminy wymagać, a utrzymanie dróg jest obowiązkiem gminy  czasem też gmina nie ma kasy ale zawsze może oczyścić roq lub zasypać zastoiska na to mogą być przeznaczone fundusze z innych działów, no ale ktoś ich musi poinformować, a tak pedro2 wziął upomnienie a z drogą dalej gmina nic nie robi 

Jeśli jest akcja musi być szybka reakcja, dlatego 4 kadencje już jestem  ale mam już dość 

Troszkę żeście pomieszali. Wykroczenie to jest czyn człowieka, społecznie szkodliwy i zabroniony pod groźbą kary. I tutaj sankcjonuje to kodeks wykroczeń w art. 91 ( kto zanieczyszcza drogę itd ). Zarządcą drogi jest gmina, czyli instytucja więc nie człowiek...i wykroczenie nie może być tej instytucji przypisane. Można mieć do niej roszczenie na drodze cywilno prawnej, ale nie można wyciągnąć konsekwencji za wykroczenie. Jeśli zaniedbanie wynika z niedopełnienia obowiązków przez np wójta, to on jako organ administracji też nie podlega odpowiedzialności za wykroczenie. Ale jeśli popełni przestępstwo np tzw niegospodarności, to już może ponieść karę, ale nie jako wójt, tylko jako przysłowiowy Kowalski sprawujący funkcje wójta. Jeśli obowiązków nie dopełnił jakiś pracownik gminy może ponieść konsekwencje dyscyplinarne ale nie karne, bo organ zarządza drogą, a dany pracownik tylko wykonuje pracę dla tego organu, jednak wobec organu można dochodzić swoich roszczeń na drodze cywilno prawnej. Wykroczenie pozostaje wykroczeniem i w przypadku Pedra wszystkie jego ustawowe znamiona zostały spełnione 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Z każdym kolejnym postem utwierdzasz mnie w przekonaniu żeś faryzeusz

• Like 3
Opublikowano

tez niedawo dostalem pouczenie- taki matol zadzwonil.

3 godziny temu, Uziu92 napisał:

PiS wspaniała partia, mają mój głos w wyborach, pozbawili mnie ogromnego problemu z gotówką, co ja bym z pieniędzmi zrobił za sprzedane ziarno tak drogo ? no problem ogromny , a i z drugiej strony to co miałem w portfelu też wyciągnęli na skaldzie z nawozami i stacji benzynowej, tym sposobem pozbyłem się nadmiaru gotówki, nie mam problemu, nie muszę myśleć co mógłbym za to kupić rodzinie lub sobie, nie muszę gospodarstwa rozwijać, nie muszę jeździć za nowymi nabytkami, wspaniale to załatwili. Taki ciężar zdjęli z bark człowiekowi. 👍 Brawo minister, brawo rząd 👏

dobrze ze jeszcze ci tej dziewczyny z awatara nie zabrali- oni wola na szczescie chlopcow.. a moze to nie dobrze ???

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Ale ja nie o tym. Dla mnie to możesz i kółko od taczki powiesić 

Opublikowano
Łolek napisał:

Tak można się dogodać ale niech od razu wożą i równają ją tak robiłem

No tak mają robić. Wchodzić w to?

kizak napisał:

może być zalewany np sąsiad 

I bardzo dobrze. Ten siurak zalewał mnie od lat. Teraz czas odwrócić role.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Qwazi napisał:

Troszkę żeście pomieszali. Wykroczenie to jest czyn człowieka, społecznie szkodliwy i zabroniony pod groźbą kary. I tutaj sankcjonuje to kodeks wykroczeń w art. 91 ( kto zanieczyszcza drogę itd ). Zarządcą drogi jest gmina, czyli instytucja więc nie człowiek...i wykroczenie nie może być tej instytucji przypisane. Można mieć do niej roszczenie na drodze cywilno prawnej, ale nie można wyciągnąć konsekwencji za wykroczenie. Jeśli zaniedbanie wynika z niedopełnienia obowiązków przez np wójta, to on jako organ administracji też nie podlega odpowiedzialności za wykroczenie. Ale jeśli popełni przestępstwo np tzw niegospodarności, to już może ponieść karę, ale nie jako wójt, tylko jako przysłowiowy Kowalski sprawujący funkcje wójta. Jeśli obowiązków nie dopełnił jakiś pracownik gminy może ponieść konsekwencje dyscyplinarne ale nie karne, bo organ zarządza drogą, a dany pracownik tylko wykonuje pracę dla tego organu, jednak wobec organu można dochodzić swoich roszczeń na drodze cywilno prawnej. Wykroczenie pozostaje wykroczeniem i w przypadku Pedra wszystkie jego ustawowe znamiona zostały spełnione 

popełnienie wykroczenia w wyniku wykroczenia dokonanego przez urzędnika państwowego, nie jest wykroczeniem

To, co napisałeś, nie do końca jest prawdą, ponieważ za stan drogi odpowiada jej zarządca (zazwyczaj można to przypisac konkretnym osobom w gminie) , jeśli nie ma możliwości nie dokonać wykroczenia w wyniku nie wykonania obowiązków przez zarządcę drogi - to z punktu widzenia prawa sprawa jest do umorzenia, dodatkowo w takim przypadku można skarżyć np Policję , jesli nie zgłosiła takiego faktu do zarządcy drogi - ma taki zasr.. obowiązek

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
12 minut temu, jahooo napisał:

popełnienie wykroczenia w wyniku wykroczenia dokonanego przez urzędnika państwowego, nie jest wykroczeniem

To, co napisałeś, nie do końca jest prawdą, ponieważ za stan drogi odpowiada jej zarządca (zazwyczaj można to przypisac konkretnym osobom w gminie) , jeśli nie ma możliwości nie dokonać wykroczenia w wyniku nie wykonania obowiązków przez zarządcę drogi - to z punktu widzenia prawa sprawa jest do umorzenia, dodatkowo w takim przypadku można skarżyć np Policję , jesli nie zgłosiła takiego faktu do zarządcy drogi - ma taki zasr.. obowiązek

A jakie wykroczenie popełnił ten urzędnik?

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Jasiu to ja niedouczony. Podaj, w jakim artykule tego szukać

Art. 231 kodeksu karnego

§ 1. Funkcjonariusz publiczny, który, przekraczając swoje uprawnienia lub nie dopełniając obowiązków, działa na szkodę interesu publicznego lub prywatnego, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 w celu osiągnięcia korzyści majątkowej lub osobistej, podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.

§ 3. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 działa nieumyślnie i wyrządza istotną szkodę, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 4. Przepisu § 2 nie stosuje się, jeżeli czyn wyczerpuje znamiona czynu zabronionego określonego w art. 228 łapownictwo pełniącego funkcję publiczną.

Opublikowano
Przed chwilą, jahooo napisał:

Art. 231 kodeksu karnego

§ 1. Funkcjonariusz publiczny, który, przekraczając swoje uprawnienia lub nie dopełniając obowiązków, działa na szkodę interesu publicznego lub prywatnego, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 w celu osiągnięcia korzyści majątkowej lub osobistej, podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.

§ 3. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 działa nieumyślnie i wyrządza istotną szkodę, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 4. Przepisu § 2 nie stosuje się, jeżeli czyn wyczerpuje znamiona czynu zabronionego określonego w art. 228 łapownictwo pełniącego funkcję publiczną.

Słowo klucz...no i to jest przestępstwo a nie wykroczenie

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Słowo klucz...no i to jest przestępstwo a nie wykroczenie

w lżejszych przypadkach jest to wykroczenie, jeśli popełnił czyn nieumyślnie, na przykład przez niedopatrzenie

Opublikowano

Jasiu przy tym przestępstwie zwanym potocznie niedopełnieniem obowiązków nie ma przejścia w wykroczenie. To nie jest czyn przepołowiony. Poza tym w gminie status funkcjonariusza publicznego ma wójt oraz pracownicy opieki społecznej. Na pewno nie ma go pracownik odpowiedzialny za drogi. A w art. 231kk podmiot czynu nie jest powszechny tylko ograniczony do konkretnej kategorii ludzi, czyli funkcjonariuszy publicznych. Więc nawet gdyby chcieć to tak potraktować, że ten pracownik popełnił to przestępstwo to nie ma wypełnionych znamion tego czynu

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

Chłopy, sprawa jest. Będą nam robić obwodnicę i nie mają gdzie ziemi zwozić. Tak się składa, że mam akurat łąkę, która regularnie zalewana jest przez bobry. Może by podniósł trochę teren za free. Wchodził ktoś kiedyś w taki układ z budowniczymi? Ponoć zwożą tę ziemię i planują. Gra warta świeczki?

U mnie jak robili to chcieli kasę 50 zł za taką dużą skorupę

Opublikowano
49 minut temu, soltys48 napisał:

Z każdym kolejnym postem utwierdzasz mnie w przekonaniu żeś faryzeusz

Panu Bogu świeczkę a diabłu ogarek nie mylić z Bogusiem 

47 minut temu, Bananek napisał:

No tak mają robić. Wchodzić w to?

I bardzo dobrze. Ten siurak zalewał mnie od lat. Teraz czas odwrócić role.

No a czemu nie,  bierz 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Qwazi napisał:

Jasiu przy tym przestępstwie zwanym potocznie niedopełnieniem obowiązków nie ma przejścia w wykroczenie. To nie jest czyn przepołowiony. Poza tym w gminie status funkcjonariusza publicznego ma wójt oraz pracownicy opieki społecznej. Na pewno nie ma go pracownik odpowiedzialny za drogi. A w art. 231kk podmiot czynu nie jest powszechny tylko ograniczony do konkretnej kategorii ludzi, czyli funkcjonariuszy publicznych. Więc nawet gdyby chcieć to tak potraktować, że ten pracownik popełnił to przestępstwo to nie ma wypełnionych znamion tego czynu

sporo pracowników ma status funkcjonariusz, a ci, co nie mają , jako pracownicy administracji publicznej podlegają pod karę grzywny za niedopełnienie obowiązków służbowych

poza tym to, ze sprawa podkega po KK nie oznacza, że nie można dostać grzywny, a wówczas z założenia traktowane jest to jako wykroczenie

Tu jest dość obszerna i ciekawa wykładnia

https://repozytorium.uwb.edu.pl/jspui/bitstream/11320/14004/1/G_Szczygiel_Odpowiedzialnosc_karna_pracownika_samorzadu_terytorialnego_za_naduzycie_funkcji.pdf

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Lepiej nie. Wtedy zapłata za dwie usługi choć tej jednej bym nawet I nie podjął. To przekracza granice dobrego smaku...

a u was nie ma pepkowego przy cieleniu ?? po paru glebszych nawet  ona by ci spasowala, tym bardziej ze  poscisz od dawna..

Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał:

sporo pracowników ma status funkcjonariusz, a ci, co nie mają , jako pracownicy administracji publicznej podlegają pod karę grzywny za niedopełnienie obowiązków służbowych

poza tym to, ze sprawa podkega po KK nie oznacza, że nie można dostać grzywny, a wówczas z założenia traktowane jest to jako wykroczenie

Tu jest dość obszerna i ciekawa wykładnia

https://repozytorium.uwb.edu.pl/jspui/bitstream/11320/14004/1/G_Szczygiel_Odpowiedzialnosc_karna_pracownika_samorzadu_terytorialnego_za_naduzycie_funkcji.pdf

Nie mam teraz czasu tego czytać. W gminie status funkcjonariusza publicznego mają te osoby, które wcześniej wymieniłem. Nie może być zamiany przestępstwa na wykroczenie, w przypadku, kiedy nie jest to czyn przepołowiony. A 231kk taki nie jest. Czynem przepołowionym jest np art. 288 kk wobec art. 124kw i tutaj można się zastanawiać co jest wykroczeniem a co przestępstwem, chociaż jest to jasne i klarowne, bo decyduje o tym wartość mienia będącego przedmiotem czynu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v