Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Qwazi napisał:

15 minut temu, soltys48 napisał:

Ok 65

Pszenżyto, pszenicy nie mam

Ja 20N i starczy...nawóz zbyt drogi w porównaniu do cen zboża...tym bardziej na 5 i 6 klasie...nie widzę sensu i nie stać mnie na więcej🤷

robota wszystka ta sama a plon wyższy i jakość ziarna też a jak idzie na skarmienie własnych zwierząt to już tymbardziej...

Opublikowano
45 minut temu, szymon09875 napisał:

Nie mam ani tego ani tego. Na jeczmien jakieś 55kg a na żyto 85 

Teraz druga na jeczmien 60 i na żyto też  60. 

40 minut temu, soltys48 napisał:

Ok 65

39 minut temu, Agrest napisał:

Pszenicy nie mam.

Pszenżyto pokrzewione 65N.

Na pokrzewione w formie rsm, na późno siane saletrosan 26, a w środę N2 mocznik 200kg.

Kurła ja przez ten świeży rozsiewacz tylko około 55 kg , nie mogłem poradzi z ustawieniem 😐 , na drugą dawkę można jednorazowo jebnąć 300 saletrzaku ?

Opublikowano
18 minut temu, Qwazi napisał:

Przykro mi Mieciu, ale ja się nie trudnie handlem ... ludźmi 🤭...tyle lat już z nią, to niech tak zostanie...przyzwyczaiłem się do tej marudy🤗 ...( w tym miejscu powinienem napisać jeszcze jedno słowo, ale odpuszczę, bo znowu skośnooki kolega zacznie dziwaczne pytania zadawać🤷)

Jakie dziwaczne pytania?

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Marek teraz wydajesz się być groźny 🙄

Bo ile można, to już nawet śmieszne nie jest 

Mieciu zawsze staram się być miły ale są granice i wtedy budzi się we mnie to coś 

• Sad 1
Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

45 minut temu, szymon09875 napisał:

Nie mam ani tego ani tego. Na jeczmien jakieś 55kg a na żyto 85 

Teraz druga na jeczmien 60 i na żyto też  60. 

40 minut temu, soltys48 napisał:

Ok 65

39 minut temu, Agrest napisał:

Pszenicy nie mam.

Pszenżyto pokrzewione 65N.

Na pokrzewione w formie rsm, na późno siane saletrosan 26, a w środę N2 mocznik 200kg.

Kurła ja przez ten świeży rozsiewacz tylko około 55 kg , nie mogłem poradzi z ustawieniem 😐 , na drugą dawkę można jednorazowo jebnąć 300 saletrzaku ?

...ebnij 😁👍

Łolek napisał:

1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Marek teraz wydajesz się być groźny 🙄

Bo ile można, to już nawet śmieszne nie jest 

Mieciu zawsze staram się być miły ale są granice i wtedy budzi się we mnie to coś 

Ty i tak badziej cierpliwy niż ja 🤭🤪

Opublikowano

Konteno. Dużo jest takich par, co widać od razu, że się sobie nie podobają i są ze sobą aby być albo ludzie nie gadali. Wiadomo, że ładna dziewczyna wybierze bad boya albo chociaż beciaka, a brzydka ma wybór zostać sama albo wyjść za kogoś takiego jak ja

Opublikowano

Na wiosce  zakaz ścinania drzew po 1 marca ,jak w lesie to tną cały rok . Tam biedny ptaszek do innego prawa się stosować musi . Czy to aby mu komfortowa sytuacja ,czy w lesie traumy nie dostaje przez to ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

A bardzo dobrze , bo po ch*ja tyle tych centrów handlowych 🙆

To tak dla przykładu podałem 

Równie dobrze mogą budowę chlewni czy obory zablokować 

A centra handlowe potrzebne 

Nie każdy ubiera się na jarmarku 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Można nawet 500 kto ci broni 

Na pierwszą 55 do 60 a potem coś do liścia i  pewnie będzie koniec  

19 minut temu, slawek74 napisał:

...ebnij 😁👍

Ty i tak badziej cierpliwy niż ja 🤭🤪

Może i bardziej ale jak się uruchomię to potem sam się siebie boję 

10 minut temu, pawel885 napisał:

To tak dla przykładu podałem 

Równie dobrze mogą budowę chlewni czy obory zablokować 

A centra handlowe potrzebne 

Nie każdy ubiera się na jarmarku 

Kolega ma gospo po ciotce i taka stara drewniana chałupa tam stoi, ktoś mądry bez jego wiedzy wpisał że to zabytek, działka szeroka na 20m budynek przy drodze i teraz kłopot, jedyne wyjście stacić panowanie nad ładowarką i zahaczyć bo podświecić strach bo wieś gęsta 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
27 minut temu, slawek74 napisał:

robota wszystka ta sama a plon wyższy i jakość ziarna też a jak idzie na skarmienie własnych zwierząt to już tymbardziej...

Idzie na sprzedaż. Na obecną chwilę wydaje się, że im wyższy plon w tym roku, tym większy problem ze sprzedażą i wyższa strata z tym związana. Raczej się tu wiele nie poprawi. Do tego, jak pogoda nie jest sprzyjająca, to na piachach może być efekt odwrotny. Jeszcze mam z 10t żyta z zeszłego roku. Nie widzę sensu ładowania teraz dużych pieniędzy w nawóz, jak nie widać perspektyw, żeby je odzyskać po zbiorach. W tym roku kluczem zdają się być niskie koszty, a nie wysokie zyski. Jak się pomylę to najwyżej nie zarobię na tym zbożu. A jeśli się nie pomylę mogę tylko stracić

28 minut temu, gregor1284 napisał:

Jakie dziwaczne pytania?

No zobacz ...teraz kontento na tapecie🥺

Opublikowano

u mnie wszystko na pasze to i podejście inne... jak najwięcej i jak najlepszej jakości bo wtedy mniej na inne specjiały wydaję

a co,Wy na af siedzicie a za robotę się nie bierzecie 🤔😁

Opublikowano
27 minut temu, ippon napisał:

Konteno. Dużo jest takich par, co widać od razu, że się sobie nie podobają i są ze sobą aby być albo ludzie nie gadali. Wiadomo, że ładna dziewczyna wybierze bad boya albo chociaż beciaka, a brzydka ma wybór zostać sama albo wyjść za kogoś takiego jak ja

O chadach zapomniałeś 

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, slawek74 napisał:

u mnie wszystko na pasze to i podejście inne... jak najwięcej i jak najlepszej jakości bo wtedy mniej na inne specjiały wydaję

Wjater duży nie ma co iść do drewna i bo przewieje. 

Kiedyś będzie bez wjatra jeszcze. 

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

4 minuty temu, slawek74 napisał:

Wjater duży nie ma co iść do drewna i bo przewieje. 

Kiedyś będzie bez wjatra jeszcze. 

u mnie osłonięte przyjedź do mnie będziesz łupał 😀

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Tomek, ile...i czemu tak drogo?

Mariusz a bo to nie są tanie rzeczy, a i kupione od kolegi sołtysa Marka.

A tam to wszystko drogo 

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Nigdy nie uprawiasz czy teraz nie masz? 

Miałem ale nie wychodzi mi na papierze dobrze 

Średnia pszenżyta z gospodarstwa to ok 8.36t sprzedane po 1425netto 

Pszenica pomiędzy 6.2 a 6.5t sprzedane po 1630(część byki jedzą)

Pszenżyto średnio 21 kulek słomy,pszenica mniej niż 15

Nawożenie takie samo(pszenica na lepszych glebach)ochrona lepsza w pszenicy 

• Thanks 1
Opublikowano

Niby ciepło, a jest zimno, bo wiatr wieje...

U nas zaczął się ruch na polach. 

Musi wiosna idzie...

Opublikowano
3 minuty temu, Łolek napisał:
7 minut temu, 6465 napisał:

Mariusz a bo to nie są tanie rzeczy, a i kupione od kolegi sołtysa Marka.

I za końcówkę zdania od razu droższy? 29% do ceny 😉

@Qwazitanio nie będzie 😁

A ja tak dla orientacji pytałem...bo może bym od swojego plana odstąpił🤔...ale wszystko zależy od kwot...

Jednak jak w tem interesie sołtysowe koleżeństwo zamieszane, to faktycznie...za drogo 🤭

Opublikowano
31 minut temu, Łolek napisał:

Kolega ma gospo po ciotce i taka stara drewniana chałupa tam stoi, ktoś mądry bez jego wiedzy wpisał że to zabytek, działka szeroka na 20m budynek przy drodze i teraz kłopot, jedyne wyjście stacić panowanie nad ładowarką i zahaczyć bo podświecić strach bo wieś gęsta 

Na sąsiedniej wsi stał taki zabytek to zgodę na rozbiórkę konserwator wydał bez problemów. Widać za dużo zależy od czynników ludzkich a nie prawa. 

19 minut temu, gregor1284 napisał:

O chadach zapomniałeś 

Ci byli modni w poprzednim sezonie 😉

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v