Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
15 minut temu, gregor1284 napisał:

Może być bo dopiero do Poldków w 91 wprowadzili moje ulubione i to jeszcze początkowo tylko na export 

bac46f362581bb2b.jpg

To był rok 96ymoże 97my jak ta sytuacja miała miejsce 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

@Pafnucy12 kurła tyle tych klonów 🙄

No co zrobić.

Blaski i cienie sławy...🤷‍♂️

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

Taktyka wygląda pięknie ale co ci to da na dwóch hektarach? Robiłem zwykle 4 wyspy z nawozem ale przecież 2ha to długie i szerokie pole jak na wysyp nawozu. 

To i na środku stawiasz, co w tym widzisz skomplikowanego? Somsiad siał tak na 1,5ha to worek 30kg saletry na jednym końcu, w środku i na drugim końcu. I worki co 15m na szerokości rozstawione mniej więcej. Dawało to koło 300kg/ha saletry. Wymagało to trochę inwencji twórczej i najpierw kursowania aby rozwieźć ale potem rozsiew był ekspresowy. Kawałek 75x200m, musiałbyś mieć niebotycznie długi ten kawałek aby mieć takie problemy. 

Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał:

Jak by mi ktoś kazał na 2ha ręcznie nawóz siać to bym się tylko po. Głowie popukał.

Teraz siewnik podpinam ,ale kiedyś siewnik od wiosennego siania lądował pod dachem ,bo dla kilku worków absolutnie mi się nie chciało go podpinać ,myć i z powrotem odpinać . A po 20 kilo przed sobą cały czas ,to Chłoporobotnik     hardkor szacun . Tylko ta tona na jedną łapę to ciut przy dużo ,ale w sumie On młody ,to jeszcze nic mu nie ,,piszczy''😉

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, PRIMO napisał:

To żeś dpfa dziadkowi wypalił. 😂🤣

Chyba mina dziadka była bezcenna jak poszedł bokiem. 😁

No zadowolony był pytał co Pan zrobił 🤭

No i ja zadowolony bo co dzień po pannę do szkoły jeździłem 😁

Mimo że starszy od mojego ojca był to mi na pan mówił, stary kawaler w piekarni pracował, potem rozbił po pijaku to auto szkoda bo w stanie super był 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
Przed chwilą, kizak napisał:

Teraz siewnik podpinam ,ale kiedyś siewnik od wiosennego siania lądował pod dachem ,bo dla kilku worków absolutnie mi się nie chciało go podpinać ,myć i z powrotem odpinać . A po 20 kilo przed sobą cały czas ,to Chłoporobotnik     hardkor szacun . Tylko ta tona na jedną łapę to ciut przy dużo ,ale w sumie On młody ,to jeszcze nic mu nie ,,piszczy''😉

Można mniej sypać, przy 20kg to już się zaczyna wysypywać ale 15kg to tak w sam raz. Jak wapno po orance to najlepiej tak pół worka 25kg wsypywać.

Opublikowano
4 minuty temu, DANDYS napisał:

Kurde nawet nie widziałem że Clarkson ma gospodarstwo 🙆obejrzałem trochę i nawet fajne 🤠👍

Screenshot_2023-03-11-20-45-27-218_com.android.chrome.jpg

Z lektorem to? W sumie i jak głos lektora mi nie będzie odpowiadał to nie obejrzę. Podlinkuj 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Łolek napisał:

Czarny wysoki fotel, może i dołożył z łady coś takiego 

Screenshot_20230311_202621_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg

Ja mam chyba jakis podobny z łady,bo teść mial 1207. Moglem napisac ze to tescia,ale to co na gospo jest żony,a to co jej to i moje😁

Edytowane przez Belaruss820
Dodanie
Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

To i na środku stawiasz, co w tym widzisz skomplikowanego? Somsiad siał tak na 1,5ha to worek 30kg saletry na jednym końcu, w środku i na drugim końcu. I worki co 15m na szerokości rozstawione mniej więcej. Dawało to koło 300kg/ha saletry. Wymagało to trochę inwencji twórczej i najpierw kursowania aby rozwieźć ale potem rozsiew był ekspresowy. Kawałek 75x200m, musiałbyś mieć niebotycznie długi ten kawałek aby mieć takie problemy. 

To daje sumarycznie tyle samo łażenia przecież. Mniej łażenia jest jak by ktoś ci nawozu dosypywal. 

Opublikowano
Przed chwilą, hubertb napisał:

To daje sumarycznie tyle samo łażenia przecież. Mniej łażenia jest jak by ktoś ci nawozu dosypywal. 

Ale jak już się bierzesz do siania to nie ma pustych przebiegów. Pewnie, że najlepszą opcją jest aby ktoś donosił we wiaderkach tylko nie zawsze ma kto. 

Opublikowano
gregor1284 napisał:

4 minuty temu, DANDYS napisał:

Kurde nawet nie widziałem że Clarkson ma gospodarstwo 🙆obejrzałem trochę i nawet fajne 🤠👍

Z lektorem to? W sumie i jak głos lektora mi nie będzie odpowiadał to nie obejrzę. Podlinkuj 

to w tv znalazłem w prime video , dwa sezony są po 8 odcinków chyba,zawsze w top gear go uwielbiałem a nawet ich

Opublikowano
12 minut temu, 6465 napisał:

Jak by mi ktoś kazał na 2ha ręcznie nawóz siać to bym się tylko po. Głowie popukał.

Kilka ha jagodowych ręcznie obsiewałem. Rządek z dwóch stron.

Kwestia kogo na co w danej chwili stać. Dziś w sumie nie do pomyślenia. Dostępność maszyn używanych i ich cena inna. I mentalność inna.

Kiedyś ciułałem każdy grosz i ryłem ponad siły. Mądre to nie było, ale do mądrości z wiekiem się dochodzi a i tak głupim się umrze.

Opublikowano

Wiatry dzielimy na męskie i damskie bo albo podmuchuje albo piździ 🤔

1 minutę temu, DANDYS napisał:

to w tv znalazłem w prime video , dwa sezony są po 8 odcinków chyba,zawsze w top gear go uwielbiałem a nawet ich

Jak ja telewizora nie mam...

2 minuty temu, Agrest napisał:

Kilka ha jagodowych ręcznie obsiewałem. Rządek z dwóch stron.

Kwestia kogo na co w danej chwili stać. Dziś w sumie nie do pomyślenia. Dostępność maszyn używanych i ich cena inna. I mentalność inna.

Kiedyś ciułałem każdy grosz i ryłem ponad siły. Mądre to nie było, ale do mądrości z wiekiem się dochodzi a i tak głupim się umrze.

Kiedyś zapytałem takiego znajomego bogola jak dorobił się takiej fortuny. Odpowiedział mi tak "przez 30 lat jesteś dusigroszem, oszczędzasz na wszystkim na czym się da, upychasz do skarpety a potem to zostaje"

Opublikowano (edytowane)

Dobre, zapamiętam, to o wiatrach😁

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, gregor1284 napisał:

No żeby bliżej to bym Ci pomógł. Tylko wiadro musi mieć odpowiednią wysokość żeby mnie kolana później nie bolały 

Kiedyś coś rozsiewałem u Seniora, to w początkach było i miał pola trochę więcej niż teraz, już nie pamiętam pod co ale sporo tego to mi podwozili na końce worki. Sialiśmy razem z jego bratankiem kiedyś dwa worki Polifoski pod pszenicę to każdy po 3 takie zasypy miski po te 10-12kg i rozsiane w pół godziny ani. Ale kawałek krótki i jeden worek na jednym końcu a drugi na drugim. I to po orance. Senior 79 lat wtedy miał. Fajnie było, ładnych parę ton przez ręce przeleciało przez te parę lat nie tylko u siebie. 

Edytowane przez Chłoporobotnik
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Belaruss820 napisał:

Ja mam chyba jakis podobny z łady,bo teść mial 1207. Moglem napisac ze to tescia,ale to co na gospo jest żony,a to co jej to i moje😁

To teściu Mercedesa wschodu miał 

Ojciec miał 2105 jakie tam kanapy uuu, żonę poznałem jeżdżąc ta furą 

Było fajnie mając 19, 20 lat naprawiałem auta handlarzom co z Niemiec zwozili, jak zrobiłem to jeździłem czasem raz dwa razy w miesiącu innym autem na panny, to były piękne dni 

Edytowane przez Łolek
  • Like 4
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Kiedyś coś rozsiewałem u Seniora, to w początkach było i miał pola trochę więcej niż teraz, już nie pamiętam pod co ale sporo tego to mi podwozili na końce worki. Sialiśmy razem z jego bratankiem kiedyś dwa worki Polifoski pod pszenicę to każdy po 3 takie zasypy miski po te 10-12kg i rozsiane w pół godziny ani. Ale kawałek krótki i jeden worek na jednym końcu a drugi na drugim. I to po orance. Senior 79 lat wtedy miał. Fajnie było, ładnych parę ton przez ręce przeleciało przez te parę lat nie tylko u siebie. 

Co myślisz o uprawie ziemniaków w systemie kwadratowo gniazdowym?

Opublikowano (edytowane)

Przeszkodzę w rozmowie ale następna bezpieczna jazda na drodze , jest takich co raz więcej SZYBKOŚĆ I PEWNOŚĆ SIEBIE .

Makabryczny wypadek w Stanowicach. Samochód owinął się wokół drzewa

Tragiczny wypadek na drodze wojewódzkiej numer 374 w Stanowicach (woj. dolnośląskie). Kierowca stracił panowanie nad samochodem i uderzył z dużą siłą w drzewo. Mężczyzna zginął na miejscu. Okoliczności zdarzenia bada policja pod nadzorem prokuratora.

Stanowice. Tragedia na drodze wojewódzkiej. Nie żyje kierowca samochodu osobowego

Makabryczny wypadek miał miejsce w sobotę 11 marca w Stanowicach. Przed godziną 7 rano do Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Świdnicy wpłynęło zgłoszenie o incydencie drogowym na drodze DW374. Po dotarciu na miejsce strażacy ujrzeli doszczętnie zniszczony samochód. Kierowca stracił kontrolę nad pojazdem, po czym uderzył w przydrożne drzewo. Mężczyzna zginął na miejscu.

https://goniec.pl/makabryczny-wypadek-w-stanowicach-samochod-owinal-sie-wokol-drzewa-ds-wbc-110323?fbclid=IwAR0cGMA2IrJCTNxit7zZzjFtIkrYFndf7rX94y-02I2pVOctHhieZj6CGdc

https://goniec.pl/dwaj-mezczyzni-zgineli-w-wypadku-k-makowa-mazowieckiego-smierc-czekala-na-nich-na-prostej-drodze-ar-wij-110323?fbclid=IwAR04Q63hJcsOGCwgEWM7MbevenpofSzGNRqzhaVx27VJ61o8G60Gbpmlz1Q

Kopia_Projekt_bez_tytulu_74_b0ef3c7e72.png

Edytowane przez galan99
Opublikowano
21 minut temu, Pafnucy12 napisał:

No co zrobić.

Blaski i cienie sławy...🤷‍♂️

To zmierzysz mi te rure ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v