Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

To nie tak

Teraz jest inna mentalność kierowców, inne przyzwyczajenie i potrzeby wygody, a ze obecne są szybsze, nocześniejsze, wygodniejsze  i silniejsze to tylko przejaw postępu.

Opublikowano
3 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Elwis preferował różowego 

Bo Cadillac był w takim kolorze i białym najczęściej. Na złoto i czarno malowano Chryslera Imperiala. 

Model króla to:

Fleetwood

Opublikowano

Ooo. Myślałem że specjalnie dla elwisa tak malowano

Opublikowano
Przed chwilą, Pigmei napisał:

To nie tak

Teraz jest inna mentalność kierowców, inne przyzwyczajenie i potrzeby wygody, a ze obecne są szybsze, nocześniejsze, wygodniejsze  i silniejsze to tylko przejaw postępu.

Po wyłączeniu systemu kontroli trakcji w samochodzie które ma ponad 200KM nawet wystartować ciężko. Hamowanie awaryjne bez systemu ABS z 140km/h na autostradzie też wyglądało by ciekawie. Zresztą skoro nie lubimy elektroniki to może wyciąć w pojeździe wtrysk i założyć gaźnik? Będzie prosto będzie 15l na 100km przy dwóch litrach i będzie 120KM. 

Opublikowano
3 minuty temu, Pigmei napisał:

To nie tak

Tylko czym więcej bajerów w aucie tym szybsze wyłączenie mózgu przez kierowców 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, mf362 napisał:

Stare Amerykańskie wozy są takie że jak się jeździe to człowiek musi być ciągle skupiony na jeździe nic go nie nudzi . 

Zależy co kupisz, jak 6m długości to tak ale jakiś mały thunderbird prowadzi się normalnie. 

Opublikowano
45 minut temu, gregor1284 napisał:

Chłopaki jak w Częstochowie działali to co tydzien ponad 300km w te i nazad robili zukiem. Zukiem ciężko to jest hamowac 

Kilkanaście lat do tyłu cały sezon warzywny z ojcem żukiem na Warszawę dwa razy w tygodniu się jeździło, żuk od nowości 91r. , W 2012 pojechał na hutę 

36 minut temu, Karol6130 napisał:

Chyba trochę mniej

Hubert mówi że od pierwszej połowy lat 90, to w sumie miałbym rację 

31 minut temu, Agrest napisał:

A Ja gryzę się z myślami czy szukać auta czy nie.

Stoi w Lublinie z przedłużoną gwarancją do 6 lat lub 120tys km, ale cenę wyebali wyższą jak za młodszy rocznik z niższym przebiegiem - teoretycznie😉

Mam to samo, tyle że pewnie o połowę mniejszy budżet z jak nie lepiej 

I co ciekawe też jedna sztuka w Lublinie mi się podobuje 

22 minuty temu, Karol6130 napisał:

Niestety nie mam wielu numerów 

A na pamięć to znam tylko  5 nr

Policja, pogotowie, straż, komornik i mleczarnia 😁

12 minut temu, Pigmei napisał:

Mylisz się w mojej kwestii, lubiłem tego grata a jego następca Lublin II mimo że nowszy i trochę wygodniejszy to do jazdy lekko terenowej w ogóle się nie nadawał, nawet na zimówkach.

Miałem tę możliwość nauczenia sie jazdy spokojnej i bezpiecznej bez abs, esp i innych hwdp, prosty, z napędem na tył, bardzo lekki tył. 

Też dobrze wspominam jazdę żukiem, wrócić do tego bym nie chciał, ale niech niektórzy nie piszą że się sypał co 100km

4 minuty temu, Pafnucy12 napisał:

Ze mną ma codziennie cyrk😁

Kto z Pafnucym się zadaje, ten w cyrku się nie śmieje 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Jeździłem brata wolwem i jagiem  co  mają sporo ponad 200 kucy i opanowanie tej mocy w wyłączonymi systemami to tylko kwestia wprawy, jak ze wszystkim innym, po prostu trzeba samemu myśleć a nie liczyć na automatykę i elektronikę.

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano
Przed chwilą, bratrolnika napisał:

Kto z Pafnucym się zadaje, ten w cyrku się nie śmieje 

Że po tym mało co śmieszne?🤔

Opublikowano
16 minut temu, hubertb napisał:

Nie, po prostu nie wspieram windowania cen złomu do góry. Cena np. 125p jest wyższa niż włoskiego fiata. To jest jawna spekulacja. Po prostu nie chce w tym uczestniczyć. 

Czy to jakiegoś grata pokroju poldka czy siuntke za grosze czy jaki inny złom kupić w adekwatnej cenie to trzeba jednak trochę pojezdzic po wioskach i pogadać z ludźmi. 

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Ooo. Myślałem że specjalnie dla elwisa tak malowano

Jest kolor elvis rose ale ten został wymyślony. Pierwszy wóz króla był różowy jak go kupił, drugiego przemalował, trzeci miał tylko różowy dach reszta była biała(de Ville). Lubie takie ciekawostki motoryzacyjne stąd wiem. 

Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Czy to jakiegoś grata pokroju poldka czy siuntke za grosze czy jaki inny złom kupić w adekwatnej cenie to trzeba jednak trochę pojezdzic po wioskach i pogadać z ludźmi. 

Pod tym podpisuje się nie tylko ręcyma ale i nogima. Puki moda na klasyka trwa jest masakra.  

Opublikowano
15 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Elwis preferował różowego 

Bolec też 

15 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Ze mną ma codziennie cyrk😁

To jest nas dwóch. Dziś muszę wypróbować jedną rzecz a jak się uda to będę i innym ludziom takie żarty robił 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Pigmei napisał:

Jeździłem brata wolwem co  ma ponad 200 kucy i opanowanie tej mocy to tylko kwestia wprawy, jak ze wszystkim innym, po prostu trzeba samemu myśleć a nie liczyć na automatykę i elektronikę.

90% wypadków powoduje człowiek, dla tego producenci a właściwie rządy i agencje nakazują montaż systemów bezpieczeństwa. 

Na torze możesz mieć wydmuszkę, chociaż i tam jeśli chcesz być szybki to siedzi sporo elektroniki + systemy do gaszenia pojazdu.

Edytowane przez hubertb
Opublikowano
13 minut temu, Qwazi napisał:

Weź od córki 🤷

Spokojnie,  my jeszcze jesteśmy na etapie trzymania się zaręce, także zaczym będziemy mieli córkę która będzie miała telefon, a w nim nr do dziadka, to się zejdzie 

• Haha 6
Opublikowano

Przykład z rodzinki, siostra do pierwszego swojego autka założyła zimówki i wyleciała z drogi rozbijając je trochę, bo przeliczyła się z przyczepnością na śniegu, po prostu myslała że to pozwoli jej na szybszą jazdę, ale na szczęście po tym zdarzeniu zmieniła myślenie. To samo z resztą systemów, ogranizcają błędy kierowców którzy mimo wszystko potrafią przeginać BO SIE  DA.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Pigmei napisał:

To samo z resztą systemów, ogranizcają błędy kierowców którzy mimo wszystko potrafią przeginać BO SIE  DA.

Widzę że pokrętnie rozumiesz logikę montażu systemu ESP. On nie przejmuje sterów jedynie pomaga wyprowadzić auto z uślizgu lub do niego nie dopuścić obcinając moc. To samo z resztą systemów bezpieczeństwa. Nie przejmują władzy tylko pomagają, ABS też nie hamuje za ciebie jedynie moduluje siłę na koła i zwiększa efektywność dzięki niemu możemy mieć w autach duże tarczowe hamulce. Wcześniej było to nie możliwe, po pierwsze pompa hamulcowa była by olbrzymich rozmiarów po drugie korektor mechaniczny nie zapewniał poprawnego rozdziału siły. Wyobrażasz sobie dziś samochód bez pasów bezpieczeństwa? 

Opublikowano
28 minut temu, hubertb napisał:

Te systemy są niezbędne dla dzisiejszych samochodów, nie te moce, nie prędkości, nie te przyspieszenia. Uczyłeś się na autach które do 100km/h rozpędzały się bardzo długo dzisiejsze auta są naprawdę sporo sprawniejsze. Prędkości na drogach też mocno urosły. Wyobrażasz sobie np. Żuka który utrzyma stałą przelotową prędkość 140km/h na autostradzie? Ciekawe po ilu km silnik wyszedł by na spacer. 

Nie ten rozum u kierowców to po pierwsze

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Wszystko znam, wiem jak co działa, byłem też na torze poślizgowym ale nie wiem kto co ma w głowie a jak dochodzi do złego to z czyjej winy? kierowcy.

Tak wyobrazam sobie samocód bez pasów, ten  wspominany żuczek był bez i ma dopuszczenie jazdy bez nich jak ich fabrycznie nie miał :P

W każdym bądż razie był w tamtym czasie zwolniony z tego "nowego" wymogu.

Edytowane przez Pigmei
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v