Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kupować Akcje firmy wchodzi na giełdę .

Największa ukraińska spółka wychodzi z giełdy w Warszawie. "Nie widać zalet"

Notowane na warszawskiej giełdzie akcje ukraińskiej spółki Kernel spadły o ponad 5 proc. po wiadomości o planach głównego akcjonariusza. Ten ogłosił skup akcji i plany opuszczenia polskiego parkietu. Twierdzi, że akcjonariusze mniejszościowi mieli podejście wybitnie spekulacyjne i nie interesował ich rozwój spółki.

@Wicherek coś dla ciebie .

Kernel Holding to największa ukraińska spółka notowana na warszawskiej giełdzie. To znaczy po pierwsze wkrótce może przestać być notowana, a po drugie formalnie ukraińska nie jest, bo główną siedzibę ma w Luksemburgu. Ale też i pozostałe siedem ukraińskich spółek na GPW formalnie nie jest z Ukrainy, ale z Holandii, Cypru lub właśnie z Luksemburga. Siedziba rejestrowa nie zmienia jednak faktu, że działalność prowadzą na Ukrainie.

Kernel produkuje na terenie Ukrainy olej słonecznikowy, handluje też uprawianym tam zbożem. W indeksie WIG-Ukraina ma aż 40-procentowy udział, a wartość rynkowa spółki (1,6 mld zł) przewyższa ponad dwukrotnie drugiego ukraińskiego przedstawiciela ukraińskiego biznesu na GPW, czyli Astartę (675 mln zł). W 2011 r. Kernel nawet włączony został do indeksu WIG20. Skład indeksu opuścił cztery lata później.

https://businessinsider.com.pl/gielda/wiadomosci/najwieksza-ukrainska-spolka-wychodzi-z-gieldy-w-warszawie-nie-widac-zalet/20s36v0

Edytowane przez galan99
Opublikowano
5 minut temu, hubertb napisał:

To nic nie da. Żeby siały równo dwie tarcze musi być jakaś synchronizacja to raz dwa kształt komory zsypowej musi być odpowiedni. Da się zrobić ale np. @Aktywnyrolnik7245 osiągnął to samo bez roboty za dosyć niskie pieniądze wiec po co? 

Rozsiewacze z stołem taśmowy mają swoje wady ale ich największą zaletą na małych areałach jest rozsiew takich materiałów jak wapno. 

Hubert, trochę inaczej się sieje. Jeśli np dojeżdżasz do uwrocia i zdejmujesz nogę z gazu, to w rozsiewaczu taśmowym zmniejsza się szerokość wysiewy, ale ilość wywiewanego nawozu pozostaje niezmienna, bo zwalniają tarcze, ale zwalnia też taśma. W rozsiewaczu zasypowym, w takiej sytuacji zmniejsza się szerokość wysiewy a ilość nawozu pozostaje ta sama, czyli jest "grubiej" na polu. Przynajmniej tak mi się wydaje. Jeśli źle myślę, to mnie popraw

• Like 2
Opublikowano
2 minuty temu, Uziu92 napisał:

nowe mu założyli a te co gdzieś tam regenerował sprawdzili i powiedzieli że są uszkodzone a miały być dobre wg tego pierwszego zakładu i na podstawie tego oddali mu pieniądze.

Dziwna sprawa bo to wiesz jak jest pies psu ucha nie ugryzie. 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

W sumie jak ołtarz by mi zaliczyli to mniej oscentacyjnie by było a skutek ten sam. W piwnicy albo na strychu bym zrobił 

To praktykami wolnomularskimi trąci🤭

Edytowane przez Qwazi
  • Sad 1
Opublikowano
hubertb napisał:

2 minuty temu, Uziu92 napisał:

nowe mu założyli a te co gdzieś tam regenerował sprawdzili i powiedzieli że są uszkodzone a miały być dobre wg tego pierwszego zakładu i na podstawie tego oddali mu pieniądze.

Dziwna sprawa bo to wiesz jak jest pies psu ucha nie ugryzie. 

wiem, ale twierdził że to załatwił i w pierwszym zakładzie oddali mu pieniądze.

Opublikowano
23 minuty temu, gregor1284 napisał:

A widzisz ja dziś chciałem kupić to nie ma w sklepach...

Kurierem ci wyśle 😁

Opublikowano
2 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Kurierem ci wyśle 😁

Z 10kg albo ze 20 🤔 tylko prosze kazdą glowke zapakowac oddzielnie.

-o a to co to jest?

-mak, ale nie na sprzedaż.

Pomyślę może bym i kupił 

Opublikowano
malaczarna napisał:

1 minutę temu, stempos1980 napisał:

Pjoter jest na tą chwilę bezdoplatowy😁

Oj tam chwila zabawy i można sobie parę groszy ukręcić jak i tak się ryje w tym polu. Hobby mojego męża jest bardzo kosztowne

można wiedzieć jakie ma mąż hobby

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, hubertb napisał:

@Qwazi jest tak jak piszesz. Ja nawozy sieje na gazie ręcznym w zetorze mam sprzęgło "pięciominutowe" w tamtym roku dorobiłem zamykanie rozsiewacza przy zaniku WOM. 

Ja też sieje zetorem, więc pięciominutówkę też mam (nawet na przycisk i nie muszę ciągać tej dźwigni 😊) i bardzo wygodnie mi się sieje tym kłosem. Zatrzymujesz WOM i wszystko się zatrzymuje. Nic się nie zapycha, bo zasuwa szeroka. Nawet jeśli by pojawiła się jakaś grudka, to ją przemieli. Jest w stanie rzucać na 18 m. Bb wchodzi każdego nawozu. Jak dla mnie nic więcej nie potrzeba. A gdyby zaszła potrzeba wysiania czegoś pylistego to bez problemu ( a superfosfat już mi się zdarzył u szwagra wosną )

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, marcin19071980 napisał:

Nigdy z nikogo się nie krytykowałem za posiadany sprzęt.To jest buractwo moim zdaniem.Na pocieszenie powiem ci że mam też w ciągłej eksploatacji deszczownie Sigma tak zwana Babcie.

Każdy kupuje co mu pasuje i na co ma pieniądze, ale pewne wybory są niezrozumiałe, bo powiedz gdzie sens kupić rozsiewacz w który bb nie wejdzie, ale to wolny kraj 

Opublikowano
2 minuty temu, gregor1284 napisał:

A to jeszcze takie coś jak motyl był. Rozsiewacz taki żeby nie było niedomówień 

To jest to samo, tylko chyba producent inny. O ile się dobrze orientuje, to motyla robił POM Augustów

• Like 2
Opublikowano

Znowu mrozi -5 już jest. 

Dziś to tylko słoiki z nieba nie leciały... Tak to już wszystko.

Z rogatym dziadostwem same problemy... Druga sztuka w tym roku przed czasem musiała pojechać. 

Opublikowano
1 minutę temu, Łolek napisał:

Piaski, laski i karaski tylko stawu ni ma 

Jak patrzę na tą ziemię na koleinach, to będzie ten grunt gliniasty co i mnie. Latem rowerem się nie zapędzaj, a i iść też ciężko 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v