Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, jahooo napisał:

ostatnio po scaleniu prowadzna była akcja klasyfikaji gleb i większość to IV klasa, tak jak było

Prawda to, u Cb gleby prawie takie same jak u moich rodziców. Tez 4 klasa. Oczywiscie mowa tu o "jałowaci" jesli u Cb takie nazewnictwo występuje,cos podobnego do gliny w kolorze ale sypkie jak ziema😀 a stosuje ktos słowa "połowizna"? Fajne tez są nazwy romuszyna,zazwyczaj na pagorkach  borowiny bo tam wtedy taka kreda sie wyoruje. Szczerze to tesknie za taką ziemią bo te moje piaski na 4b mnie dobijają

Opublikowano

A ile u was ziemi faktycznie na hektar przeliczeniowy?

U mnie tak to wygląda:

Podatek rolny: stawka uległa zmianie:

- stawka podatku: 180,00 zł/ha przeliczeniowy dla gruntów gospodarstw rolnych oraz 360,00 zł/ha fizyczny dla pozostałych użytków rolnych; obowiązuje średnia cena skupu żyta wg Uchwały Nr LIV.588.2022 Rady Miejskiej w Boguchwale z dnia 24 listopada 2022, tj. 72,00 zł/dt Cena_żyta_Boguchwala 2023.pdf.

Wzory deklaracji OSÓB PRAWNYCH DR na 2023: Deklaracja_rolna_Boguchwala_2,5q 2023.pdf oraz: Deklaracja_rolna_Boguchwala_5q 2023.pdf  Wzory interaktywne - wymagają Acrobat Reader

Podatek leśny: stawka uległa zmianie:

- stawka podatku: 71,10 zł/ha, obowiązuje średnia cena sprzedaży drewna wg Komunikatu Prezesa GUS z 19-10-2022, tj. 323,18 zł/m3. GUS_cena_drewna_na_2023.pdf.

Przypominam, że stawka ta ustawowo definiowana jest jako równowartość pieniężna w złotych i groszach - nieprawidłowe jest zatem używanie innych stawek, jak np. 71,0996 zł/ha.

Wzór deklaracji OSÓB PRAWNYCH DL rocznej na 2023: Deklaracja_lesna_Boguchwala 2023.pdf  Wzory interaktywne - wymagają Acrobat Reader

Podatek od środków transportowych: stawki nie uległy zmianie:

- stawki podatku: Transport_2023.pdf, deklaracje DT-1 oraz załączniki DT-1/A prosimy pobierać ze stron Ministerstwa Finansów, bądź bezpośrednio w Referacie PiOL (pokój nr 17, tel 17-8755235).

Opublikowano
17 minut temu, Belaruss820 napisał:

Prawda to, u Cb gleby prawie takie same jak u moich rodziców. Tez 4 klasa. Oczywiscie mowa tu o "jałowaci" jesli u Cb takie nazewnictwo występuje,cos podobnego do gliny w kolorze ale sypkie jak ziema😀 a stosuje ktos słowa "połowizna"? Fajne tez są nazwy romuszyna,zazwyczaj na pagorkach  borowiny bo tam wtedy taka kreda sie wyoruje. Szczerze to tesknie za taką ziemią bo te moje piaski na 4b mnie dobijają

u mnie takie nie-gliniaste nazywają popielucha

Opublikowano
19 minut temu, DANDYS napisał:

a jak tym scalniem jest ,przymusowe Toto?

niby "na wniosek zainteresowanych stron", jak starostwo dostanie pieniądze, to i "zainteresowanie" się znajdzie

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, hubertb napisał:

A ile u was ziemi faktycznie na hektar przeliczeniowy?

Niedawno brałem dokumenty to mam prawie idealnie 2x mniej przeliczeniowego niż fizycznego. ;) 

Edytowane przez Leszy
Opublikowano
3 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Niecałe 70a. Klasa IIIa. 

Masz całe pole w jednej klasie? U mnie jest dwie wiec średni przelicznik wychodzi około 1,7. Czyli jeden fizyczny hektar to prawie dwa do podatku ;/ 

Opublikowano
1 godzinę temu, DANDYS napisał:

ile podatki wam podnieśli?

9%

1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Ile Masz za ha przeliczeniowy?

U nas 195

U mnie ze 132,5 na 145zł

57 minut temu, Baks00 napisał:

Pierwsza myśl -sortownik do ziemniaków 

A myślisz że czym autor się wzorował? Sam nie wymyślił🤣

Opublikowano

na wlasnym to wychodzi prawie idealnie przeliczeniowe do fizycznych- tyle ze IV b u nas na ilach nijak ma sie do IVB  w sasiedniej wsi-z 500m dalej czyli pogoda taka sama-plony roznica 2 krotna. na dierzawach to II- III dziadostwa nie biore 😂 z 2 ha prawie 600

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Kierwa co to za ziemie? Bielice? 

Coś jak u kolegi z Kurpi. ;) Mamy trochę bagien i rzekę, ale szybko przechodzi w lekkie piaski. 

Opublikowano
11 minut temu, Leszy napisał:

Niedawno brałem dokumenty to mam prawie idealnie 2x mniej przeliczeniowego niż fizycznego. ;) 

Kolega ma łącznie lekko ponad 40ha fizycznych a przeliczeniowych niecałe 3

Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

na wlasnym to wychodzi prawie idealnie przeliczeniowe do fizycznych- tyle ze IV b u nas na ilach nijak ma sie do IVB  w sasiedniej wsi-z 500m dalej czyli pogoda taka sama-plony roznica 2 krotna. na dierzawach to II- III dziadostwa nie biore 😂 z 2 ha prawie 600

Na "górnej" części wsi mają IV klasę. To gość, z którym biorę brojlery a ma pole i obok mnie i u siebie, "na górze" to mówi, że obok mnie zawsze z tona z hektara więcej pszenicy. 

Opublikowano
4 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Czy ja wiem...

Wszystko rośnie, wody nie brakuje. Klimat cieplejszy i okres wegetacji pewnie dłuższy. Nic tylko uprawiać.  

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Wszystko rośnie, wody nie brakuje. Klimat cieplejszy i okres wegetacji pewnie dłuższy. Nic tylko uprawiać.  

Tylko mokrawo nieco bywa. Ale to plus, że melioracja jest. No ale okres paru tygodni bez deszczu nie straszny, choć zawsze skądś te chmury przygna i pada. W lutym już 77mm a w styczniu 86 było.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v