Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, SimFan napisał:

Łazorko -24 grosze za mleko zakupione w styczniu

No to 13 groszy mniejsza obniżka niż w Inter Milku a to ile wyjdzie Tobie za styczeń?

https://www.agrofoto.pl/articles/rynek-mleka/ceny-mleka-od-lutego-ostro-w-dol-w-wielu-mleczarniach/ tak tu każdy ze mało mleka likwidacje itd a tu prosze produkcja większa niż rok wczesniej o 2% a msc do msc o 6%

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano
1 godzinę temu, FarmerDyzio napisał:

@ukaszProcho Ty chyba niedawno rozpocząłeś produkcję mleka ? Jak oceniasz tą decyzję ? Drugi raz też byś się zdecydował na krowy mleczne ?

Ja w krowach jestem od 2012 roku tak poważniej (wcześniej ojciec miał krowy ale bez zbiornika nosił mleko do zbiorowego) nie żałuję pieniądze z tego są. Jak spadnie poniżej 2 zł cena to będę się zastanawial co dalej 

Opublikowano

Rozmawiałem dzisiaj z gościem co jeździ tam koło Suwałk i mówił że zna dostawcę który oddaje do tej ,,słynnej,, Rozspudy i dostali już informacje że za styczeń cena około 2zlote za litr w dół-ma wyjść podobno 1,19 +jakieś tam progi ilościowe ale spodziewają się poniżej 1,5.Niby w poniedziałek dużo osób pojechało do prezesa to im obiecał że tylko na 2msc a później będą podwyżki..eh a tu jest taki jeden co sądem straszył za oczernianie mleczarni czy jakoś tak...Bogdan przeprosisz kolegę...?😁

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Emeryci dostali te 13,14 i 15 niektórzy i to oczywiście widza, a nie zauważyli tego, ze im to ch*j dało... A propos biednych emerytów w miastach. 

Ze cena mleka będzie rosnąć w zeszłym roku wiedział chyba każdy także to raczej nic dziwnego. Ja np nie powiekszalem nic, remontowalem krowy swoimi jalowkami, nic nie dostawialem, stwierdziłem ze pier**le będą 2-3 msc ceny a potem jeb bo tak jest zawsze. Powód zawsze się znajdzie

Opublikowano
1 godzinę temu, piotrek91p napisał:

To sobie pomyśl jakby wyglądał świat gdyby większość była takich co mają DUŻO ŚWIĘTEGO SPOKOJU. Może dalej w konnym zaprzęgu by się wszystko odbywało 😁

Jeśli chodzi o produkcję mleka to fakt jest to niewolnicza praca, tylko popatrz na to z tej strony że jeśli ktoś takie gospodarstwo prowadzi na fajnym poziomie to musi być ogarniętym gościem i pewnie niejedną firmę by prowadził. 

Natomiast dawanie kogoś na przykład kto obrabia 8ha i tylko z tego żyje to nie wiem jak to nazwać, ale jeśli jest to zdrowy mężczyzna to nie do końca z nim wszystko w porządku. 😁

Ta pewnie ten krowiarz mógłby być programistą albo lekarzem ale wybrał krowy. Nie oszukujmy się że oceniamy po tym co widać, jak na podwórku kostka i nowe sprzęty to zaraz podnieta jak biedniej to podsmiechujki. Tak rodzice wychowują w wierze katolickiej i pogardzie dla innych. 

• Like 3
Opublikowano

Akurat ja napisałem o prowadzeniu działalności, a ty wymieniłeś zawody w których ludzie najczęściej pracują ludzie na kontraktach. Także nie do końca rozumiesz o co chodzi.

Trochę bolesne jest Twoje myślenie, że jakby każdy krowiarz to głupek, bo gdyby był mądry to by lekarzem został 🙄 

Tutaj na forum raczej mało jest przypadków, że ktoś nie miał gospodarstwa i nagle kupił ziemię i postanowił, że będzie doił krowy. Tutaj bardziej chodzi o tradycję i przejmowanie gospodarstwa po rodzicach, jak komuś to nie leży to po prostu idzie na studia, później chwila zastanowienia i albo gospodarstwo albo idzie do pracy. Oczywiście jak ktoś idzie ma studia medyczne to rodzice przynajmniej odrazu wiedzą, że na gospodarce raczej nie zostanie 😄 

A tak pozatym widać, że masz niską samoocenę i dlatego za daleko nie zajdziesz nawet na tej wsi. Przykre ale prawdziwe. 

Opublikowano
grzesiu napisał:

25 minut temu, Luke16 napisał:

Okolice Łodzi ale krążę po różnych okolicznych powiatach. 

Obawiam się że jeśli w najbliższym czasie sytuacja na przerzucie się nie zmieni to takich kwiatków jak jogo może być więcej.  Choć od dawna było wiadomo w którym kierunku ten podmiot zmierza. 

Podobno Jogo przejęły Ryki? Prawda czy fałsz?

Opublikowano
11 minut temu, piotrek91p napisał:

Tutaj na forum raczej mało jest przypadków, że ktoś nie miał gospodarstwa i nagle kupił ziemię i postanowił, że będzie doił krowy

W większości przypadków dziedziczy się z dziada pradziada. Chociaż tak naprawdę mój ojciec nigdy nie chciał być na gospodarstwie, to rodzice (moi dziadkowie) go do tego zmusili, bo przecież każdy przejmuje a Ty nie? Chciał iść do straży, dostałby się bez problemu, a dzisiaj by siedział już dawno na emeryturze... Potem było już bardziej jako przywiązanie. Dzisiaj? U mnie w rejonach podłódzkich, z młodych praktycznie nikt na gospodarstwie nie zostaje, nikt tej ciężkiej pracy nie chce i podejrzewam że za około 10 lat bo większość klientów mam tak 50-55+ krowy się nie ujrzy jak obecnie świni (serio od kilku lat żadnej nie widziałem). Ci co zlikwidowali bydło zapytani czy by do niego wrócili mówią że nawet takiej opcji nie ma. Moja mama tak naprawdę przez gospodarstwo gdzie był wyciąg obornika taczkowy, pasza również taczkowa a jeszcze wcześniej konwie straciła zdrowie, ledwo co chodzi bo po operacji kolana i czeka na następną...

• Like 2
  • Confused 1
Opublikowano
13 minut temu, piotrek91p napisał:

Akurat ja napisałem o prowadzeniu działalności, a ty wymieniłeś zawody w których ludzie najczęściej pracują ludzie na kontraktach. Także nie do końca rozumiesz o co chodzi.

Trochę bolesne jest Twoje myślenie, że jakby każdy krowiarz to głupek, bo gdyby był mądry to by lekarzem został 🙄 

Tutaj na forum raczej mało jest przypadków, że ktoś nie miał gospodarstwa i nagle kupił ziemię i postanowił, że będzie doił krowy. Tutaj bardziej chodzi o tradycję i przejmowanie gospodarstwa po rodzicach, jak komuś to nie leży to po prostu idzie na studia, później chwila zastanowienia i albo gospodarstwo albo idzie do pracy. Oczywiście jak ktoś idzie ma studia medyczne to rodzice przynajmniej odrazu wiedzą, że na gospodarce raczej nie zostanie 😄 

A tak pozatym widać, że masz niską samoocenę i dlatego za daleko nie zajdziesz nawet na tej wsi. Przykre ale prawdziwe. 

Czy ja robiłem wycieczki osobiste do Twojej osoby? Pamiętaj że zawsze słabszy atakuje...

Opublikowano
4 minuty temu, sacrable napisał:

Podobno Jogo przejęły Ryki? Prawda czy fałsz?

Szczerze mówiąc? Wiem że nic nie wiem. Z resztą moi klienci już sami nic nie wiedzą. Ale bardziej była mowa z tego co wiem o Mlekpolu i Mlekovicie, niby wczoraj smsy dostali że wyplata za grudzień ma być wypłacona w ciągu dwóch dni... Mamy Luty ...

Opublikowano

Ogólnie nikt nikogo zmuszać nie powinien, a z drugiej strony każdy powinien mieć swoje zdanie, jaka jest tendencja jeśli chodzi o gospodarstwa to każdy widzi. Zwierząt na podlasiu jest całkiem sporo różne są obory, ale prawda jest taka że kiedyś kilka wiosek do jednego punktu woziło mleko to tak naprawdę teraz jeden średni gospodarz ma dużo więcej mleka niż oni wszyscy.

Opublikowano
21 minut temu, Luke16 napisał:

W większości przypadków dziedziczy się z dziada pradziada. Chociaż tak naprawdę mój ojciec nigdy nie chciał być na gospodarstwie, to rodzice (moi dziadkowie) go do tego zmusili, bo przecież każdy przejmuje a Ty nie? Chciał iść do straży, dostałby się bez problemu, a dzisiaj by siedział już dawno na emeryturze... Potem było już bardziej jako przywiązanie. Dzisiaj? U mnie w rejonach podłódzkich, z młodych praktycznie nikt na gospodarstwie nie zostaje, nikt tej ciężkiej pracy nie chce i podejrzewam że za około 10 lat bo większość klientów mam tak 50-55+ krowy się nie ujrzy jak obecnie świni (serio od kilku lat żadnej nie widziałem). Ci co zlikwidowali bydło zapytani czy by do niego wrócili mówią że nawet takiej opcji nie ma. Moja mama tak naprawdę przez gospodarstwo gdzie był wyciąg obornika taczkowy, pasza również taczkowa a jeszcze wcześniej konwie straciła zdrowie, ledwo co chodzi bo po operacji kolana i czeka na następną...

Bo jakby bylo tak ze mialby wziąć kredyt i odkupic gospodarstwo od rodzicow to nikt by tego nie chcial. 

Opublikowano
32 minuty temu, Luke16 napisał:

Masz całkowita racje przy krowach to się trzeba strasznie napier….lić. A taki rok jak zeszły rozpala nadzieję że warto a później dzwon. Na razie przy 2,50 zł za litr nie ma tragedii ale jak spadnie poniżej 2,00 zł to zostaną sami „hobbyści”.

• Like 3
Opublikowano

Byłem u kolegi oddaje do prezydenta dostali SMS o obniżce nie może się doliczyć ale coś koło 35gr był też wczoraj umnie inseminator który oddaje do ren pikot SMS - 45 gr

Opublikowano
19 minut temu, Jan1972 napisał:

Masz całkowita racje przy krowach to się trzeba strasznie napier….lić. A taki rok jak zeszły rozpala nadzieję że warto a później dzwon. Na razie przy 2,50 zł za litr nie ma tragedii ale jak spadnie poniżej 2,00 zł to zostaną sami „hobbyści”.

A zobacz w rospudzie i jeszcze gdzieś nie wyjdzie już 1.5 nawet a w 2 3 mleczarniach 2 nie wyjdzie I dalej będą doić i tak jak mówiłem i za rok i za dwa wszyscy się tu spotkają nawet przy 1.5 zł.  Za 2 lata znowu przyjdzie hossa i tak w kółko to się będzie kręcić.  Na Podlasiu  i mazurach zrezygnować to może od jutra 10 procent z tego 5 procent będzie miało jak żyć a kolejne 5 nie znajdzie alternatywy bo albo piachy albo ziemi mało itp . Także te 5 najprawdopodobniej będzie też doic . Ubedzie 5 procent w co wątpię a z tych 95 procent 5 procent doleje mleka że jeszcze przewyższy ono tamte litry . 

• Like 1
Opublikowano

Nawet jeśli jest to prawda to Rospuda płaciła pow 3 zł średnio cały ubiegły rok i to nie jej wina że jest krach.... Licząc średnia z ostatnich 3 miesięcy biorąc te nawet 1,5 zł za luty to wychodzi około 2,6 zł Średnia.... Wiec jeszcze ci dostawcy nie mają tragedi... Liczac 4  miesiące wyjdzie z 2,3 zł  średnia cena... No trudno wszyscy uwalą cenę jak przyjedzie ser po 17 zł... 

Taki mały zakład nie jest winien załamaniu ceny bo ile on tam ma tego mleka? A całe nic.. 🤷‍♂️

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, Nintendo napisał:

Jaka średnia cena wam wyszła za rok 2022?

U Mnie w Rykach 2.40zł netto.

Pisałem kilkanaście stron wcześniej, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie aby napisać jeszcze raz:

W Mlekpolu średnia cena za 2022r. wynosi 2.33 zł/l brutto RR, Tł: 4.30 Bi. 3.20 przedział do 5 tyś.l

Edytowane przez WitekRolnik
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v