Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

Zgadza się. Pan olipra z kreditagrikol twierdzi, że mamy wielki wzrost podaży mleka. To coś nowego 🤔

Ciekawe co będą bredzić za trzy miesiące 

Mój sąsiad mówi że jak popyt się zmniejsza to podaż rośnie. Tak na chłopski rozum. A jak cena spada to popyt rosnie i podaz tez rosnie.

Opublikowano (edytowane)

Dziś zamawiałem pełnoporcjówke no i się pytam jaka cena i ile taniej bo zboże tańsze, rzepak tańszy mleko też spadło.To dostałem odpowiedź że paliwo drogie robota droga i żebym sobie do Kaczyńskiego poszedł się zapytać  xD 

Edytowane przez ThePerkins
  • Haha 7
Opublikowano

Powtórzę to po raz setny. Aktualnie są złote czasy dla wszystkich przedsiębiorców po tych ,, górkach cen płodów ''. Ceny płodów rosły to normalne że ceny produktow z  nich wytwarzane tez rosły. Ceny płodów praktycznie wróciły do cen z przed tego szaleństwa ale ceny produktów z nich wytworzonych ani myślą iść do dołu.  Przykład jak ktoś wcześniej wspomnial. Rzepak na skupie był po 3,5-4 tys no to oczywiście śruta rzepakowa podskoczyła na 2100-2200. Od pół roku rzepak zjechal na około 2500 zł a śruta rzepakowa,,zjechała'' na 2070 zł. Tak się robi interesy. A przecież pełno  rzepaku z Ukrainy najechało poniżej 2 tyś. 

• Like 3
Opublikowano
9 minut temu, ThePerkins napisał:

Dziś zamawiałem pełnoporcjówke no i się pytam jaka cena i ile taniej bo zboże tańsze, rzepak tańszy mleko też spadło.To dostałem odpowiedź że paliwo drogie robota droga i żebym sobie do Kaczyńskiego poszedł się zapytać  xD 

Ja zamawiałem w poniedzialek i około 2000zl tona za pasze która rok temu kosztowała 1300. Jak masło może kosztować tyle co dwa lata temu?.. 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, wojak1986 napisał:

Nowe samochody u nauczycielek to są z wyjazdów zagranicznych mężów i kierowania TIRami. Za te swoje pensje to mogą sobie zalać auto iść do fryzjera jak mają sponsora od utrzymania domu...

Juz nie pierd... głupoty. 2 lata temu w lokalnej gazecie byly zarobki wszystkich pracowników  oswiaty z calej gminy. To w szkole co jest 15 dzieci i 11 nauczycieli zarabiali podstawowej pensji po 4500+ rozne dodatki. Szkoly nie idzie zamknąć bo kierownikiem jest żona radnego .pewnie tez twoja zona pracuje jako nauczycielka i ci mało. 

Edytowane przez malorolny121
  • Like 1
Opublikowano
8 minut temu, ThePerkins napisał:

Zamawiałem pasze w poniedziałek to dostałem obniżkę 20zł/t Jednak coś się przestraszyli bo od lutego ma być taniej. Kiedyś kupowałem Lactome z Sano ale dziś jest po 2500zł to przeszedłem na Provimi za 2000 zł Powiedziałem właścicielce firmy, że po 2 k za tonę to można było płacić jak mleko było po 2,8zł i jeżeli ceny mleka będą dalej dodać a ceny pasz będą stały to nie będę kupował i wrócę do samego zboża. Ogólnie coś się zaczyna dziać bo w firmie spadła ilość dostaw do rolników. Ludzie zaczynają oszczędzać albo rezygnować. Zostaną mali bez kredytów albo duzi z kredytami no nie będą mieli wyjścia. W zeszłym roku nie daleko mnie była obora na sprzedaż za pond 3 mln. Zjazd cen ruszy każdego niestety. Niekiedy jest tak, że na podwórku blask a w portfelu pajęczyna. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, dantur96 napisał:

Ja myślałem iść w krowy zająć się gospodarka ale chyba trzeba to Dobrze przemyśleć bo chyba nie warto brnąć w tą robotę jak na każdym rogu cię walą w rogi 

Chłopie coś Ty chyba że chcesz sobie strzelić w oba kolana to zapraszamy do kołchozu

• Haha 4
Opublikowano
49 minut temu, GrzesiekAgro napisał:

Emerytom w dużych miastach za dobrze się nie żyje . Czynsze i rachunki poszły w górę . Jak młodzi nie pomagają to nie jest kolorowo. 

Niech dzieci pomogą starym ojcom. 

Na wsi też są emeryci tyle, że zwykle młodzi ich utrzymują. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
32 minuty temu, ThePerkins napisał:

Nie wiedziałem, że Kaczyński pelnoporcjowke produkuje. To se chłop dorabia.🤓

• Haha 3
Opublikowano
13 minut temu, Marcin133 napisał:

Chłopie coś Ty chyba że chcesz sobie strzelić w oba kolana to zapraszamy do kołchozu

Co będzie z siebie kalekę robić, niech strzela metr wyżej 😁

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, robert1226 napisał:

A matce byś już nie pomógł? Co Nintendo.

Jakbym nie pomógł? Utrzymuje rodziców aktualnie. Chyba nie zrozumiałeś co napisałem. 

Edytowane przez Nintendo
Opublikowano
17 minut temu, Nintendo napisał:

Niech dzieci pomogą starym ojcom. 

Na wsi też są emeryci tyle, że zwykle młodzi ich utrzymują. 

No ja nie wyobrażam sobie żeby z emerytury z KRUS kupić na ogrzanie domu kilka ton pelletu po 2400zł/t , albo mając pod 80 lat albo powyżej iść do lasu drewno robić.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, robert1226 napisał:

Ty chyba nie zrozumiale coś napisał.

Miałem na myśli rodziców a obecnych biednych emerytów. Dzieci powinny się nimi interesować i w razie czego pomóc. 

• Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, niesamowity90 napisał:

No ja nie wyobrażam sobie żeby z emerytury z KRUS kupić na ogrzanie domu kilka ton pelletu po 2400zł/t , albo mając pod 80 lat albo powyżej iść do lasu drewno robić.

No chyba jak emeryt z KRUS przekazał gospodarstwo warte kilka mln to młody coś mu odpali???

• Like 1
Opublikowano

Napisał "ojcom " ja to rozumiem jako rodziców.

Już widzę jak 20-25% rezygnuje i gdzie pójdą do roboty ? A może się przestawią na świnie albo opasy? 🤔

Była górka będzie dołek tak było jest i będzie.

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Karol6130 napisał:

A dzieci to skąd wezmą 🤔

Rodzice pomagali kształcić swoje dzieci i utrzymywali ich przez wiele lat. Mam dużo znajomych co żyje w mieście dobrze a nawet bardzo dobrze. Są wygodni, pracują zdalnie i dobrze zarabiają. Latają po kilka razy w roku na wakacje itd. Nawet dzieci nie mają bo by tylko wadziły w wygodzie. Takie czasy, teraz to praktycznie norma. 

Edytowane przez Nintendo
  • Like 1
Opublikowano
58 minut temu, ThePerkins napisał:

Jaka kupujesz i po ile za tonę ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v