Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A daje ktoś jeszcze świeża zielonkę? Taka październikowa? Jedzą ? U mnie nie. Dałbym balika to może pół by zjadły. Zaś z kolei kiszonka z takiej trawy też była fatalna. A wszystkie poprzednie pokosy ok. Z czego to wynika? Domyślam się że muszę podsiac trochę łąk żeby je poprawić. No ale bez kitu. Że taki cyrk jest że bydło głodne a stół paszowy pełny. 

Opublikowano
2 godziny temu, kampl napisał:

A daje ktoś jeszcze świeża zielonkę? Taka październikowa? Jedzą ? U mnie nie. Dałbym balika to może pół by zjadły. Zaś z kolei kiszonka z takiej trawy też była fatalna. A wszystkie poprzednie pokosy ok. Z czego to wynika? Domyślam się że muszę podsiac trochę łąk żeby je poprawić. No ale bez kitu. Że taki cyrk jest że bydło głodne a stół paszowy pełny. 

Ja stosuję. Samej zielonki nie chcą za bardzo jeść i u mnie.  Wystarczy że wrzucę do paszowozu, dodam pół belki sianokiszonki i standardową dawkę kukurydzy i wyjedzone wszystko 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 23.10.2023 o 18:46, konradek88 napisał:

8 było porwanych więc musimy je skarmic bo to nie są małe dziurki 

jakie dziurki, w folii? owinąć można jeszcze raz

Opublikowano
9 godzin temu, fuji napisał:

jakie dziurki, w folii? owinąć można jeszcze raz

Nie byłoby problemu gbybysny mieli własną owijarke a tak to usługi w dodatku dużo rolników kosili więc uslugodawca miał nawał 0racy dlatego poszło już te 8 Balotow do skarmienia 

Opublikowano
13 godzin temu, Sean_Layton napisał:

Panowie, jak myślicie otwarcie kiszonki z qq po 6 tygodniach  będzie odpowiednie ? 

Ja otworzyłem po 3 to na górze kożuch, ale co poradzić ... 

Jeszcze muszę 2 ha V pokosu skosić tylko pada :/ 

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Perkins Ty to masz w tym roku niezłego pecha... A kosiarkę wymienili Ci w końcu? Bo też były przeboje z tego co kojarzę 

Pech chyba jak co roku, choć w tym deko mocniejszy ... 3 przekładnie i 3 listwy, póki co kosi i nic nie kapie ani brzęczy ale za chu bym drugi raz nie kupił ... 

Plus że qq zaczyna powoli folgować ale jeszcze 10cm trzeba wyrzucać ... 

2 godziny temu, radekz200 napisał:

na poniedziałek 20 stopni nadają 

Właśnie widziałem pogodę, w sobotę się obkosi ( może ze 2 bele z ha będą xD ) 

Opublikowano

O w morde...

A Massey jak? U znajomego 5710 1200h i olej kapie na łączeniu silnika z przekładnią. 

Ja też myślę w sobotę na noc pokosić skoro tak nadają, ale do poniedziałku to jeszcze może się dwa razy zmienić 

Opublikowano

Jeździ ale też kabaretów było, skończyło się na szczęście na 2 wysuniętych pinach w kostce ale elektryka przez 2-3 miesiące żyła własnym życiem ... W lipcu przez 3 tyg miałem tylko na stanie 255 więc krucho było ( stąd deko przeciągnięty zbiór 3 pokosu bo po porostu nie było czym ...)  

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, konradek88 napisał:

Nie byłoby problemu gbybysny mieli własną owijarke a tak to usługi w dodatku dużo rolników kosili więc uslugodawca miał nawał 0racy dlatego poszło już te 8 Balotow do skarmienia 

w okolicy tez nikt nie miał?

Opublikowano
Dnia 24.10.2023 o 15:51, kampl napisał:

Rada to kosić wcześniej jak jeszcze coś warta . Teraz krowy wypasałem z dwa tygodnie temu (koniec już ) to jadły nową do ziemi , na starej 3-4 letniej to większość zależnie gdzie wygryzły wyżej , niżej .A jeden plac trawa na 20 cm nieruszają stoi .

Kiedyś jeden kawałek miałem daleko a późne pokosy to 3 wychodził wrzesień październik , to kosiłem 2 ha i na bierząco skarmiałem w rządkach to leżało . A pod oborą na kupce z samozbierającej 4 -6 dni . 

Najlepiej im smakowało nie świerze , a trochę już hmm fermentujące , tylko po 3-4 dniach odrzuty były bo zagrzewało się 

• Like 1
Opublikowano

Niedaleko mnie samasz hale stawia i będą coś tam składali. Znajomi mają i każdy zadowolony. Felerna ci się trafila. Ja tam się cieszę że kubote używke kupiłem. Jeszcze musze tylko na pierwszym dysku wymienic łożyska bo jak do transportu to olej leci ale muszę wyjąć i jechac sobie ściągacz dopasować bo mało miejsca a ciężko schodzą. I uszczelniacz na przekładni wymienic.

Otworzylem qq po 6tyg i piękna

20231024_102216.jpg

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez andrzej1988
      to jeszcze taniej niz u mnie. Niby na mazowszu powinno byc troche drozej a tu guzik. Pewnie tez jakis posrednik takie ceny wystawił? U mnie nawet w kurzarni jest po 580 brutto pszenica i niby nie posrednik tylko pszenice skupuje i wykorzystuje na własne potrzeby dla kur
  • Dodaj nową pozycję...
v