Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
32 minuty temu, pawlak2507 napisał:

Jest coś takiego  jak selekcja i jeśli ktoś ma zapas jałówek to np po jakiego grzyba ma trzymać np słabszą sztukę co jest w 2 laktacji? Jeśli wiesz że masz już lepszą genetycznie młodzież to zastępujesz nimi te słabsze sztuki, no wydaje mi się proste jak pi.... Niektórzy zaraz że duża wydajność to krótko żyje a te co dają przez życie 100 tys. litrów to z księżyca się wzięły? Każdy kto chce polepszyć genetykę w stadzie powinien dążyć do tego by mieć takie sztuki u siebie, tylko do genetyki potrzebne jest żywienie.

Mam krowę co po wcieleniu daje ponad 60l a ma już z 10 lat. Obecnie zasuszona przed wycieleniem.

• Like 1
Opublikowano
pawlak2507 napisał:

Jest coś takiego  jak selekcja i jeśli ktoś ma zapas jałówek to np po jakiego grzyba ma trzymać np słabszą sztukę co jest w 2 laktacji? Jeśli wiesz że masz już lepszą genetycznie młodzież to zastępujesz nimi te słabsze sztuki, no wydaje mi się proste jak pi.... Niektórzy zaraz że duża wydajność to krótko żyje a te co dają przez życie 100 tys. litrów to z księżyca się wzięły? Każdy kto chce polepszyć genetykę w stadzie powinien dążyć do tego by mieć takie sztuki u siebie, tylko do genetyki potrzebne jest żywienie.

nic dodać nic ująć 👍 sprzedałem niedawno sztukę w 7 laktacji a mogłem ją trzymać bo zacielała się zazwyczaj za raz ale doiła zaledwie 7tys i ostro zaniżała średnią... będę sprzedawał nawet pierwastki co słabiej doją bo jałówek mi nie brakuje... a wtęcz jest nadmiar...

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, leszek1000 napisał:

Same czopy. Oczywiście trafiają się po wycielniu zapalenia, ale nie ma dużej różnicy, czy był podany antybiotyk czy same czopy.

Możesz coś więcej o tych czopach napisać, bo mam teraz dwie sztuki do zasuszenia i dają teraz 18 i 20 litrów na dzień. 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, robert1226 napisał:

Możesz coś więcej o tych czopach napisać, bo mam teraz dwie sztuki do zasuszenia i dają teraz 18 i 20 litrów na dzień. 

Normalna ilość. 

Stawiasz na słomie, zabierasz treściwa i zaraz zejdą z mlekiem. 

Edytowane przez Zibifarmer
  • Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Leszy napisał:

Bo masz wydajność, ale nie w mleku. ;) Mięsa więcej. 

Jak się pojawiają błędy żywieniowe to od razu spada wydajność i zdrowie.

No u mnie troszkę inaczej, jak w stadzie typowo mlecznym

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, robert1226 napisał:

To jest pasta bezkarencynja, zapycha i uszczelnia strzyk. Dzięki czemu, w trakcie zasuszenia i ma możliwości przedostania się bakterii. Tylko musi to być krowa, która nie ma problemów ze zwieraczami. Miałem jedną taką co po podaniu tej pasty, mleko po kilku dniach leciało. Mimo to, nie dostała zapalenia w zasuszeniu. 

Edytowane przez leszek1000
  • Like 1
Opublikowano

To trzeba lekarza zapytać czy ma taką pastę.

11 minut temu, Zibifarmer napisał:

Normalna ilość. 

Stoją na słomie dosłownie a treściwe zabrane ale se potrafią ukraść tmr od sąsiadki albo ta sama podsunie .

Opublikowano

Te czopy to np orbeseal albo noroseal . Stosuję je już z 10 lat oczywiście z antybiotykiem i od tego czasu nigdy nie trafiło się zapalenie w trakcie zasuszenia. Po zastosowaniu tego po wycieleniu należy pamiętać żeby zdoić ręcznie w coś niepotrzebnego tą pastę bo później ciężko się to domywa, a dla cielaka też pewnie nie wskazane żeby to wypił

• Like 1
Opublikowano
robert1226 napisał:

To trzeba lekarza zapytać czy ma taką pastę.

11 minut temu, Zibifarmer napisał:

Normalna ilość. 

Stoją na słomie dosłownie a treściwe zabrane ale se potrafią ukraść tmr od sąsiadki albo ta sama podsunie .

grupuj... u mnie sa przestawiane ba zasuszenie...

Opublikowano

Jak jest możliwość to przestawić w inne miejsce niż reszta sztuk w doju i na tydzień przed zasuszeniem chude jedzonko i jedna rzecz o której nikt nie powiedział,a ja stosuję - doję raz dziennie przez kilka dni przed zasuszeniem. Ładnie zjeżdża mleko wtedy i łatwiej się zasusza. Weterynarz kiedyś mówił żeby tak nie robić, że na słomę samą na 3 dni i od razu przestać doić, to na jednej wypróbowałem, później było zapalenie po wycieleniu...no i jak jest sezon pastwiskowy zasuszam bez antybiotyku i jest ok, w zimę jak trudniej utrzymać czystość wymienia wchodzi antybiotyk na zasuszenie.

• Thanks 1
Opublikowano

Panowie mam pytanie, będę zbierać 4 pokos teraz bo jest bardzo ładny, a że trawy mało to pewnie będę spasał go krowami. Należy dać zakiszacz żeby się lepiej i szybciej zakisił czy zakiszacz jest zbędny ? Pryzmę bym otworzył dopiero gdzieś w maju z tego 4 pokosu. Z tego co słyszałem to trawa z zakiszaczem ma lepszą strawność. Jeśli będę dawać zakiszacz to ma ktoś jakiś sprawdzony ? Ile taki 4 pokos może mieć białka gdy nie ma źdźbła tylko praktycznie sam gruby liść ? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. 

Opublikowano (edytowane)

Może mieć i 21 zazwyczaj jak ładny zielony to za***iście białkowy . Wada że brak włókna i przegania krowy jak źle dawka ułożona 

Edytowane przez alfa
Opublikowano
2 godziny temu, Marco98 napisał:

Panowie mam pytanie, będę zbierać 4 pokos teraz bo jest bardzo ładny, a że trawy mało to pewnie będę spasał go krowami.

Mój 3 pokos w tamtym roku był chyba we wrześniu zrobiony. chyba nawet część zbierałem w ten sam dzień co kosiłem. Wysuszone jak cholera. Uznałem że w sumie to i spoko, prawie jak siano. A skończyło się na tym że to śmierdziało , białko wyszło poniżej 10% a jadło to chyba tylko z przymusu. 

Opublikowano
8 godzin temu, slawek74 napisał:

nic dodać nic ująć 👍 sprzedałem niedawno sztukę w 7 laktacji a mogłem ją trzymać bo zacielała się zazwyczaj za raz ale doiła zaledwie 7tys i ostro zaniżała średnią... będę sprzedawał nawet pierwastki co słabiej doją bo jałówek mi nie brakuje... a wtęcz jest nadmiar...

Pytam się, bo słyszałem gdzieś plotki (pewnie od tych "obrońców zwierząt") że jak krowa bardziej wydajna to krócej żyje

9 godzin temu, pawlak2507 napisał:

Robiim tak. Pytałem się bo słyszałem ploty że jak duża wydajność to krowa krócej żyje. Zwykłe pytanie a tu ludzie już do mnie prują się XD

Opublikowano
1 godzinę temu, fuji napisał:

Pytam się, bo słyszałem gdzieś plotki (pewnie od tych "obrońców zwierząt") że jak krowa bardziej wydajna to krócej żyje

Robiim tak. Pytałem się bo słyszałem ploty że jak duża wydajność to krowa krócej żyje. Zwykłe pytanie a tu ludzie już do mnie prują się XD

No już za wiele krów w wieku 10 lat czy więcej to nie ma w stadach. Ile teraz średnia wychodzi max pewnie z 5 laktacji przy dobrej wydajności. Niech wypowiedzą się fachowcy jak zachowuje się wątroba i inne organy po kolejnych wycieleniach. Hf porownalbym do profesjonalnego sportowca, który przy dobrym prowadzeniu bije rekordy i może nawet nie mieć kontuzji. Aspekt finansowy się obroni jednak w jakim stanie jest ciało kulturysty po karierze i suplementacji?

• Like 1
Opublikowano
Dnia 9.10.2023 o 09:12, leszek1000 napisał:

To jest pasta bezkarencynja, zapycha i uszczelnia strzyk. Dzięki czemu, w trakcie zasuszenia i ma możliwości przedostania się bakterii. Tylko musi to być krowa, która nie ma problemów ze zwieraczami. Miałem jedną taką co po podaniu tej pasty, mleko po kilku dniach leciało. Mimo to, nie dostała zapalenia w zasuszeniu. 

Nie słyszałem o tej pascie możesz podać jej nazwę?

U mnie przy zasuszeniu antybiotykiem nie raz krowa dosłownie leży w mleku a zapaleń nie ma, czasem się zdazy, zależy jaki rok.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v