Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Luki99 napisał:

Bo każdy litr powyżej 20 to tylko większe koszty produkcji i więcej problemów z zapaleniami itp. 

U mnie somatyka od 100 do 200 zawsze. Zapalenia się zdarzają, ale bardzo rzadko. 

Opublikowano
Luki99 napisał:

3 minuty temu, fuji napisał:

To co ja mam jakąś rasę złą czy jak. U mnie 16l na dzień to powiedzmy norma. 

Mi wystarczy jak będę miał średnią 20 

kiedyś mi też 20 starczało ale to było kiedyś... na 30 sztuk zamierzam kupić zbiornik 2.5tys litrów...

Luki99 napisał:

Bo każdy litr powyżej 20 to tylko większe koszty produkcji i więcej problemów z zapaleniami itp. 

pierdzielisz bzdury...

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, alfa napisał:

@Luki99 o zapaleniach nie prawda możesz mieć i 37 średnia od sztuki i zapalenIe to przypadek będzie

Podstawa to dobra pasza treściwa. Czasami zmieniałem firmę a później żałowałem. Teraz już nie zmieniam. 

Edytowane przez Zibifarmer
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, slawek74 napisał:

raczej objętościową 🤦‍♂️🙆‍♂️

Mówię z własnego punktu widzenia.

Z objętościowymi nigdy nie miałem problemów. Z treściwymi miałem często. 

Edytowane przez Zibifarmer
Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

kiedyś mi też 20 starczało ale to było kiedyś... na 30 sztuk zamierzam kupić zbiornik 2.5tys litrów...

pierdzielisz bzdury...

Co tydzień maja przyjeżdżać po mleko?

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
Dnia 5.10.2023 o 15:19, ChiquitaB napisał:

Powiesiłem błyszczące tasiemki takie specjalne na ptaki co hałasują plus jakiś tam ptaszor co na szpaki był kupiony i święty spokój

20230928_123310.jpg

Lepsza ta ziemia od opon? Ja na małą pryzmę to chyba z 10 przyczep przewiozlem

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Luki99 napisał:

Ciekawe spostrzeżenia Masz. Która krowa jest bardziej narażona na zapalenia? Taka dobrze solidnie karmiona i co daje full mleka wykorzystując swój potencjał genetyczny czy taka niedożywiona tudzież źle karmiona?

Edytowane przez Troker1979
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Marcin133 napisał:

Co tydzień maja przyjeżdżać po mleko?

30 sztuk wydajność około 40l, odbiór co dwa dni dobrze jeszcze mieć zapas na jeden dój wrazie czego to te 2,5 tysiąca za małe 😁

Edytowane przez Kvl
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Luki99 napisał:

somatyka to na zielono 😉

Bez tytułu (2).png

Edytowane przez leszek1000
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, ChiquitaB napisał:

Jak masz oponę przy oponie to opony lepsze do odkrywania

Też tak uważam ,ale siatki są podstawa. Piasek to wogole tragedia jeden deszcz i poszedł . Pieski przebiegną potem jakieś wrony i pozamiatane .

Od 2009 nie używam ziemi i piasku do nakrywania.

• Like 2
Opublikowano

Ja obrzucam piaskiem i na to siatki i trochę opon by wiatr jej nie poniósł. Wtedy woda piasku nie zmywa a pryzma cały czas dociśnięta i mniej powietrze wchodzi.  Minus taki że przy mrozach trochę ją przyszczypuje.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Troker1979 napisał:

Ciekawe spostrzeżenia Masz. Która krowa jest bardziej narażona na zapalenia? Taka dobrze solidnie karmiona i co daje full mleka wykorzystując swój potencjał genetyczny czy taka niedożywiona tudzież źle karmiona?

😳🙉😝 Czy nie dawanie soji, rzepaku to niedożywianie? 

Edytowane przez Luki99
Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

to co powiesz na 32L wiem że ludzie potrafią dużo więcej...

Wiem że ludzie tyle mają. Po prostu u nas mało kto ma powyżej normy srednio od krowy. U nas dobra cena mleka, bo głównie mlekovita i Piątnica, to kto ma mniej i oddaje do Mlekovity to jakoś żyje, kto ma więcej i oddaje do Piatnicy tak samo jakoś się kreci

Opublikowano
51 minut temu, zetorr6441 napisał:

Też tak uważam ,ale siatki są podstawa. Piasek to wogole tragedia jeden deszcz i poszedł . Pieski przebiegną potem jakieś wrony i pozamiatane .

Od 2009 nie używam ziemi i piasku do nakrywania.

Ja nie mam żadnego problemu z ptakami, kotami itd. Za to myszy to już katastrofa. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Marcin133 napisał:

Taki wielki na 30sztuk?

Bierzesz pod uwagę zwiększenie wydajności, sztuk stada no i opóźnienie odbioru mleka z niespodziewanych przyczyn?

Edytowane przez Rolniik122
Opublikowano
18 godzin temu, Luki99 napisał:

Ja odchowuje tak do jakiś 8-10 miesięcy daje proszkowe mleko, siano i cj z otrębami a takim powyżej roku skład dawki od krów.

Matko...weź może poczytaj troszkę o fizjologii przeżuwaczy...zwróć uwagę na to, w jakim okresie życia jak przyswajają i trawią poszczególne rodzaje pasz...robisz cielakom krzywdę, a potem masz z nich takie krowy, jakie masz...to ja na krzyżówce SM i MO, bez dolewu HF, i paszy nikczemnej jakości mam średnią dobową 20,3...

3 godziny temu, fuji napisał:

U mnie tak samo się nie żyluje. Nie wiem, u nas 16 l to jest norma średnia taka. Jak trawy w lato zjedzą to jest więcej, jak w zimę nima trawy to jest nawet mniej. U kolegi mówi, że on daje im prawie dwa razy więcej paszy i ma z 27 krów 1300 l na dwa dni, ale to koszty i trza mieć swojego dużo pola. Ja miałem QQ 5ha on prawie 10 a mam więcej bydla od niego. Nie wiem jak to działa

Jak nie masz bazy paszowej pozwalającej na stałe żywienie w ciągu całego roku, to albo zmniejsz stado, albo zdobądź więcej ziemi, zebyś miał tą bazę, albo sobie daj spokój z krowami. Najważniejsza jest pasza objętościowa. Treściwą można bez najmniejszego problemu dokupić odowiednią. To już nie te czasy, że latem trawa z pastwiska, a dopiero zimą karmienie, i wystarczyło...

Wybaczcie, żem się wciął w tą dyskusję, ale panowie się chyba zatrzymali "parę" lat temu...

• Like 1
  • Thanks 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v