Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U nas spadły 2 litry trawa tylko na mokradłach gdzie nigdy nie szło wjechać za bele slomy do belowania chce już 90zl za bele kiszonki 270zł . U nas kukurydza na piachu  była rowna piękna i taka została z czerwca czyli 70cm tylko liście już suche cele w sumie widziałem taka kukurydzę już 3 razy . Ludzie słomę z rzepaku będą zbierać i dawać do wozu krowom bo nie ma nic . A cena mleczka cały czas w dół 

Opublikowano
22 minuty temu, lukasz2623 napisał:

Jakby ktoś miał bele sianokiszonkę na sprzedaż to piszcie prywatne wiadomości. Północ mazowieckie 

To pisz. Zachodnie Podlasie. Transport by był nawet na miejscu. 

Opublikowano
20 godzin temu, pedro2 napisał:

Jak kto widzi sens to niech kupuje alfa. Toć nie za Twoje 😉 

Trzeba było obozu sobie nie budować skoro tak mówisz. Jak cena była to co drugi z miłości do krów pracował. Teraz niewolniki 😉

Miłość do krów czy nie nie ma nic do znaczenia. Chodzi mi o specyfikę zawodu zawistne głąbiki. Obóz  czy nie obóz nie ważne czy masz krów 10, 15, 20, 25.. tak samo musisz się  opiekować NIE ZOSTAWISZ na parę dni. Jak poród skomplikowany to wszystko zostawiasz i pomagasz, jak chore wywalasz kasę i leczysz. To jak macierzyńtwo, ale faceci  tego nie zrozumieją 😉 nie ważne ile masz dzieci nie zostawisz bez opieki. Owszem krowy nie są na całe życie, ale jak się  taki zawód wykonuje, bo ktoś  to musi  robić to i uczciwa zapłata się należy.

• Like 4
Opublikowano

Matki nieraz też zostawiają dzieci pani Krowiarko. Ale masz rację uwiązanie jest jeszcze jak była godziwa zapłata te 2.5 netto było dość uczciwie w stosunku do cen a teraz lipa się zrobiła i końca nie widać 

• Like 1
Opublikowano

Był u mnie handlowiec z firmy paszowej i chodzą plotki, że Lider sprowadza mleko z ukrainy po 1.20zł/l do zakładu blisko ukraińskiej granicy. Pierdzielenie o szopenie czy prawda? Ktoś słyszał też o tym?

Opublikowano
2 godziny temu, Krowiarka napisał:

Miłość do krów czy nie nie ma nic do znaczenia. Chodzi mi o specyfikę zawodu zawistne głąbiki. Obóz  czy nie obóz nie ważne czy masz krów 10, 15, 20, 25.. tak samo musisz się  opiekować NIE ZOSTAWISZ na parę dni. Jak poród skomplikowany to wszystko zostawiasz i pomagasz, jak chore wywalasz kasę i leczysz. To jak macierzyńtwo, ale faceci  tego nie zrozumieją 😉 nie ważne ile masz dzieci nie zostawisz bez opieki. Owszem krowy nie są na całe życie, ale jak się  taki zawód wykonuje, bo ktoś  to musi  robić to i uczciwa zapłata się należy.

Pamiętam jak budowałaś tą oborę i opisywałaś same zalety. Będzie więcej mleka, nowoczesna obora to roboty o połowę mniej, krowy nie będą chorować bo masz weta na zawołanie. Ty będziesz mieć o wiele więcej czasu żeby zajac się sobą czy domem. Ogólnie plan idealny. Aaa pamiętam jeszcze, że na oborze tex nie było oszczędzane bo jakość kosztuje.

Nie to że coś do Ciebie mam ale ogólnie w Teoich ostatnich wpisach wyczuwam rozczarowanie w porównaniu do ubiegłych lat 

• Like 2
Opublikowano

Dobrze ujęte cena zjechała, a żółty krajobraz dookoła i pół łyse drzewa, łąki jak ściernisko nie napawają optymizmem.

Do tego kilkadziesiąt konewek wody wylanych na warzywa, a i tak w złym stanie to też nie wpływa na nastrój.

Sąsiad spóźnił się z opryskiem w kukurydzy i ma ją do kolan. Słabsze łąki z drugiego pokosu nic nie zebrał masakra w terenie.

Urodziło mi się ostatnio sporo byczków, na oborze wolnowybiegowej 3 krowy odjazd wpisane niby w statystyki, ale mam głupi program i boję  się, że pogłowie będzie za małe. Więc trzymam obdojone sztuki na ilość, a zdrowo rozsądkowo powinnam sprzedać żeby  oszczędzić paszy.

A jeszcze co do obozu pracy to na pewno nie jest nim nowa obora, tylko stare budynki, gdzie muszę trzymać na Full, bo azotanowy i to wyżywić.

• Like 5
Opublikowano
7 godzin temu, luka1984 napisał:

O widzę kolega z moich okolic

Bywales w x clubie?

Opublikowano
26 minut temu, Krowiarka napisał:

Dobrze ujęte cena zjechała, a żółty krajobraz dookoła i pół łyse drzewa, łąki jak ściernisko nie napawają optymizmem.

Do tego kilkadziesiąt konewek wody wylanych na warzywa, a i tak w złym stanie to też nie wpływa na nastrój.

Sąsiad spóźnił się z opryskiem w kukurydzy i ma ją do kolan. Słabsze łąki z drugiego pokosu nic nie zebrał masakra w terenie.

Urodziło mi się ostatnio sporo byczków, na oborze wolnowybiegowej 3 krowy odjazd wpisane niby w statystyki, ale mam głupi program i boję  się, że pogłowie będzie za małe. Więc trzymam obdojone sztuki na ilość, a zdrowo rozsądkowo powinnam sprzedać żeby  oszczędzić paszy.

A jeszcze co do obozu pracy to na pewno nie jest nim nowa obora, tylko stare budynki, gdzie muszę trzymać na Full, bo azotanowy i to wyżywić.

To chociaż napisz tak szczerze czy warto było budować czy lepiej coś innego spróbować? Pytam bo ja kiedyś też miałem krowy, tylko ja raczej zawsze na nie narzekałem;D 

Opublikowano
8 minut temu, FarmerDyzio napisał:

To chociaż napisz tak szczerze czy warto było budować czy lepiej coś innego spróbować? Pytam bo ja kiedyś też miałem krowy, tylko ja raczej zawsze na nie narzekałem;D 

Dziwię się ludziom co mieli kiedyś krowy i spędzają swój wolny czas na forum o cenach mleka😁.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kris91 napisał:

Jakim cudem na Litwie opłaca się za 0.30 € doić? 🤔🤔🤔

W Polsce też już niektórzy doją za 1,2-1,5 brutto. 

23 minuty temu, suchy330 napisał:

Bywales w x clubie?

Pamiętne czasy 😄

Opublikowano
2 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

To trudno powiedzieć myślę, że jak bym nie pobudowała to krów już, by nie było.😉 na pewno z innych działów rolnictwa nie wyciągnie się tego co z krów. No chyba  , że z drobiu. Powiem tylko tyle, że przez 3 lata spłaciłam kredyt na ziemię przewidziany przez bank na 10. I dlatego teraz tak psioczę, bo nabrałam apetytu na ten oborowy.😜 A tu d*pa i z ceną i z paszami, ale byłam w sklepie to już mi trochę lepiej. Jak się z ludźmi spotka wspólnie ponarzeka...

Opublikowano
2 godziny temu, krzychu121 napisał:

W Polsce też już niektórzy doją za 1,2-1,5 brutto. 

Pamiętne czasy 😄

3 godziny temu, suchy330 napisał:

Bywales w x clubie?

W latach 2012-2014 czy tym co wcześniej był ?

2 godziny temu, kocmen24 napisał:

Dziwię się ludziom co mieli kiedyś krowy i spędzają swój wolny czas na forum o cenach mleka😁.

Mnie to dziwi skąd te bambry mają tyle czasu. Co człowiek zajrzy to te same osoby w kółko piszą 

Opublikowano
10 minut temu, lamboEVO100 napisał:

W latach 2012-2014 czy tym co wcześniej był ?

Tym co był wcześniej,ten odnowiony to już padaka była 

Opublikowano
6 godzin temu, Krowiarka napisał:

Te mądralińska oszczędź sobie te epitety. Czego mam Ci zazdrościć? Uwiązania do krowy o którym piszesz? 🤔 Ja bez krów mam bajlando, skromniej, ale luz i spokój. Nawale bykom na dwa dni i jak mam ochotę to wsiadam z kobitką w auto w piątek wieczorem i wracamy w niedzielę w nocy, szwagierka albo szwagier przyjedzie ogarnie w 20 minut. 

Powtórzę, trzeba było nie budować sobie obozu. Więc nie żal się na zobowiązania i niewolę. 

Właśnie takich zarozumialców mi nie szkoda co myślą, że cały świat im zazdrości. Takich z uśmiechem na ustach będę kasował po 350 za kiszonkę i 150 za słomę. 

• Like 2
  • Thanks 1
  • Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v