Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, kizak napisał:

Krowiarka  ,w centrum danego kółka stoi radar i stąd tak to może wyglądać . Ja z okolicy powiedzmy Suwałk ,I do zeszłego roku miały zasięg radary z Legionowa i Gdańska ,lecz już nie łapały do granicy z litwą  . W tym roku widzę kóleczka z okolic Mrągowa ,pewnie następny radar zaczął odbiór i już zasięg na mapie dalej na Litwę . W tym roku jakoś częściej widać te kółka ,ale olać to . To są zafałszowania . Od kilku dni radarowe chmurki stoją w okolicach Kolna . Cały czas w tym samym miejscu cały dzień ,i to już kilka dni ,widocznie coś im nie pykło ,może bocian w locie ,,chlapnął '' na kopułę anteny ,a olać to .                     Jeśli chodzi o nawozy za komuny ,to takie juchu było  może w końcu lat sześćdziesiątych póżny Gomółka ,i w latach siedemdziesiątych ,za rządów Gierka . Nastał Towarzysz Kania ,czy Jaruzelski to wszystko poszło sr**  ,a chłopy prosto z wagonów towar sobie łopatowali  i na wagę ,nawet do magazynów nie dojechało ,a jak dojechało ,to na noc kolejka ,otwierają bramę i na wyścigi z furą ,czy ze swoimi workami ,i esa nakładanie rozpychając się łokciami .        a z tym Windy ,czy innymi przepowiadaczami ,przewidyją że w tych warunkach na danej okolicy coś może nastąpić,ale gdzie to już tego dokladnie nie przewidzisz.           O 50km ode mnie ,deszcz wali co raz ,napewno mają 4 razy większe opady i tam suszy nie ma  ,to jest takie coś ,że jeśli przejdzie deszcz ,i jest bardziej wilgotno ,to jakoś chętniej tam opady tworzą się i utrzymują 

Między kolnem, a Stawiskami jest zawsze taka kropka. Niekiedy nawet na czerwono pokazuje że pada. Też pomyślałem że bocian musiał chlapnąć kleksa.

Opublikowano
4 godziny temu, alfa napisał:

No u mnie już tak jest że u polowy samochody nowe z bardzo wysokiej półki . Z tą ziemia to bym nie powiedział bo u mnie jeszcze w 2012 gdzie mleko też było ta sama cena co teraz no podobna powiedzmy to Ziemia kosztowała 15 tys a bardzo droga 30. Dziś mleko ta sama cena płacą 150 a koszty razy dwa . Także coś tu jest nie tak . A powinno bynajmniej być tak że jak kupowałem w 2013 po 26 tys i mleko było pod 2 zł to i dziś ta cena powinna być 26 tys a jest prawie 6 razy tyle czyli mleko powinno być po 10 zł 

Inflacja dotyczy chłopa tylko w kwestii wydatków, a przychody dotyczą jedynie deflacji. 

A co do tych samochodów to już nie przesadzaj, niektórzy widzą w gospodarzeniu też "swoje" życie. Nie tylko ogony i uprawy. Ciężko pracujemy i należy się jak psu buda. 

Finansowo jeszcze biedy nie ma. Tak jak mówiłem, przyzwyczailiśmy się do bardzo dobrych plonów i cen i gdy dzisiaj na polu bida, ceny poleciały to wiadomo że każdy jęczy.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, krzychu121 napisał:

Tylko te 7 podmiotów bardzo łatwo odróżnić od jednego. Są wyjątki ale to albo ludzie siedzą po uszy w kredytach, albo mają dodatkowe źródło finansowania . Niestety Grzesiu ale pieniędzy na drzewach nie ma i jak jakiś podmiot od kilkunastu lat płaci średniorocznie od kilkunastu do kilkudziesięciu groszy więcej na litrze to tą różnice widać gołym okiem. Pisałem to już wcześniej jak kręciłem się kiedyś po okolicach Ostrołęki to z daleka widać kto odstawia do Piątnicy od dawien dawna. Najważniejsze szczegóły to ze dwa nowe fendty na podwórku, kostka i wyjeb.na obora i dom. I tego nie przeskoczysz chociaż nie wiem co jeśli porównasz wielkościowo takie same gospodarstwa. Oczywiście są i dostawcy mlekpolu czy mlekowity z za***istym obejściem i maszynami ale są to gospodarstwa duże. Powyżej 100 dojnych i mające dużo swojej ziemi od dawien dawna. I nie musiały wydawać ogromnych pieniędzy na zakup tej ziemi. I są na tym samym poziomie co dostawcy Piątnicy z 30-40 krowami. 

Krzychu uwierz mi ze nie wszędzie ale w okolicy @DanielFarmer @pedro2 @Bercik92 sa dostawcy innych spółdzielni niz piatnica co poniektórzy teraz przeszli do piatnicy i nie maja 100krow i huk wie ile ha a gospodarstwa czyste odjebane w kosmos i wcale bez duzych kredytow lub wogole .a sa  i z Piątnicy gdzie syf kila i mogila A to ze ktos ma 2 fendty to nie zawsze oznacza bogactwo bardziej chec pokazania sie i trzeba splacac za nie kredyt a logiczny zakup to nie jest jak ktos jednym zrobi 200 drugim 300 godzin . Dla mnie ten co kupi 2 new holland jest inteligentniejszy bo wyda za 200 i 100 km 650 tys i zrobi te 500 godzin a ten drugi za te same konie da 1.65 mln i to samo zrobi i nie rzadko wiecej w remonty wsadzi

Edytowane przez alfa
Opublikowano
alfa napisał:

2 godziny temu, krzychu121 napisał:

Tylko te 7 podmiotów bardzo łatwo odróżnić od jednego. Są wyjątki ale to albo ludzie siedzą po uszy w kredytach, albo mają dodatkowe źródło finansowania . Niestety Grzesiu ale pieniędzy na drzewach nie ma i jak jakiś podmiot od kilkunastu lat płaci średniorocznie od kilkunastu do kilkudziesięciu groszy więcej na litrze to tą różnice widać gołym okiem. Pisałem to już wcześniej jak kręciłem się kiedyś po okolicach Ostrołęki to z daleka widać kto odstawia do Piątnicy od dawien dawna. Najważniejsze szczegóły to ze dwa nowe fendty na podwórku, kostka i wyjeb.na obora i dom. I tego nie przeskoczysz chociaż nie wiem co jeśli porównasz wielkościowo takie same gospodarstwa. Oczywiście są i dostawcy mlekpolu czy mlekowity z za***istym obejściem i maszynami ale są to gospodarstwa duże. Powyżej 100 dojnych i mające dużo swojej ziemi od dawien dawna. I nie musiały wydawać ogromnych pieniędzy na zakup tej ziemi. I są na tym samym poziomie co dostawcy Piątnicy z 30-40 krowami. 

Krzychu uwierz mi ze nie wszędzie ale w okolicy @DanielFarmer @pedro2 @Bercik92 sa dostawcy innych spółdzielni niz piatnica co poniektórzy teraz przeszli do piatnicy i nie maja 100krow i huk wie ile ha a gospodarstwa czyste odjebane w kosmos i wcale bez duzych kredytow lub wogole .a sa  i z Piątnicy gdzie syf kila i mogila A to ze ktos ma 2 fendty to nie zawsze oznacza bogactwo bardziej chec pokazania sie i trzeba splacac za nie kredyt a logiczny zakup to nie jest jak ktos jednym zrobi 200 drugim 300 godzin . Dla mnie ten co kupi 2 new holland jest inteligentniejszy bo wyda za 200 i 100 km 650 tys i zrobi te 500 godzin a ten drugi za te same konie da 1.65 mln i to samo zrobi i nie rzadko wiecej w remonty wsadzi

Moje skromne gospodarstwo rozwinęło się za czasów mlekpolu chociaż nie ukrywam że jakbym był 10-15 lat temu w piatnicy to byłoby zdecydowanie lepiej dziś ale lepiej późno niż wcale 🙂

Opublikowano

U mnie też są ładne gospodarstwa i nikt nie oddaje do Piątnicy. Tylko jak wspomniałem wcześniej najwięcej zależy od tego czy nasi ojcowie albo część teraźniejszych gospodarzy kupowała ziemię jak była od 500 zł do 5 tys. Kto wtedy nakupil to mógł się rozwijać bez żadnych przeszkód i zamiast płacić po 50 czy 100 tys za ha i chcąc zakupić 10 ha to robi się 500 tys - 1 mln plus odsetki. To sobie pomysł jak ktoś taką kasę wpompował by w maszyny lub podwórko te 5-10 lat temu to albo cały park maszynowy można było nowy kupić albo wyłożyć podwórko kostkę, postawić nowy dom a i trochę dołożyć i oborę czy garaż..A jak chcesz się rozwijać to dokupuj po 100 tys hektar czy dwa rocznie to tylko będzie się robić na ziemię 

Opublikowano

Jak kto widzi sens to niech kupuje alfa. Toć nie za Twoje 😉 

1 godzinę temu, Krowiarka napisał:

Ale nam się należą godziwe zyski za niewolniczą pracę 😜 bo przy hodowli to jest niewolnicza praca 

Trzeba było obozu sobie nie budować skoro tak mówisz. Jak cena była to co drugi z miłości do krów pracował. Teraz niewolniki 😉

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, DanielFarmer napisał:

Moje skromne gospodarstwo rozwinęło się za czasów mlekpolu chociaż nie ukrywam że jakbym był 10-15 lat temu w piatnicy to byłoby zdecydowanie lepiej dziś ale lepiej późno niż wcale 🙂

Właśnie o to chodzi że gdybyś ty czy ja dostawał duża wyższą cenę to inaczej by to wszystko wyglądało. Zresztą teraz to odczuwasz dostajac 2,8 zł za litr zamiast 2. Oddając te 50 tys miesięcznie jesteś 40 tys ma czysto do przodu. I jak przy 2 netto trzeba dać sobie radę i robic jakieś inwestycję to dostając takie 40 tys ekstra miesięcznie można poszaleć i kostki kłaść lub brać nowe bmki czy audice i co najważniejsze  nie przejmować się czy starczy do następnego bo może ujebia 20 groszy a może 40 groszy na litrze. 

A nawet będąc w okolicy gdzie nie ma praktycznie dostawców Piątnicy i ziemia jest po te 40-50 tys to sobie można kupować co miesiąc po hektarze i żaden mlekpolowiec czy dostawca mlekowity albo polmleku nie podejmie wyzwania żeby się o ziemie bic bo poprostu nie mają szans na dłuższą metę. Skoro teraz robi się z delikatnym zarobkiem a gdzie tu jeszcze ziemię kupować 

Edytowane przez krzychu121
  • Like 1
Opublikowano

Jakby ktos chciał sobie sprawdzić pogodę to polecam. Gość mówi jasno co może być i gdzie. Bez zbędnego pieprzenia o armagedonach i tornadach które ,,moga'' objąć cały kraj. Jutro na małym obszarze możliwy silniejszy wiatr a na reszcie obszaru może pokropi i wiadomo że nie ma co się spodziewać deszczu. Reszta ,, znawców '' tematu z celebryta z IMGW wieszczy Armagedon ale gdzie co i jak już sami nie wiedzą dlatego znowu dali przedszkolakom kredki żeby sobie pomalowali mapę Polski jak chca i dopisali 1 i 2 żeby spotęgować złowrogi efekt. W sumie to nie wiem czego. Trochę silniejszego wiatru w okolicach Szczytna i Biskupca? Od razu w takim wypadku trzeba ostrzegać całą Polskę ??

Screenshot_20230717-181958.png

Opublikowano
3 godziny temu, radekz200 napisał:

a pro po Fendtow 😛

A zwykły zbożowiec, opasowiec zamówił serię wyżej, ma być na żniwa 

Jeden z dostawców Ryk też złożył zamówienie, ma być na wiosnę, tyle że tylko jd

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Dodaj nową pozycję...
v