Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
55 minut temu, Marcin133 napisał:

Słoma po 120? Jeszcze nie mów że pod prasę 

A jak sami beluja 

1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Dużo ludzi ma lipę przez suszę z tamtego roku. W tamtym roku Podlasie deszczu dostawało dużo więc i plony były. Jakbyś miał drugi rok z rzędu konkretna suszę to bys nic nie sprzedawał. 

U mnie mam akurat dużo więcej traw niż potrzebuje w tym 15 ha super lucerny nawet w tym roku dała ładnie  kuku najwyżej na ziarno bym nie sprzedał to tez bym narobił dużo i chyba w tym roku tak zrobię 

Opublikowano
32 minuty temu, gregor1284 napisał:

Nie. Piszesz oświadczenie że nie chcesz być w książce i nie jesteś. No chyba że na pokaz wszystko robisz to jesteś 

Mietek daj spokój. Ilu takie oświadczenia pisze? Przecież to jest wyścig szczurów. Takie rankingi, puchary, dyplomy mają swój cel. Nakręcają rywalizację, a poprzez nią cały handel i przemysł towarzyszący. To jest prosta technika oddziaływania na człowieka. Dlatego dziękuję za federację. Nie lubię, jak ktoś mną steruje. Jednak, jak pisałem wcześniej, to nakręca też gospodarkę i nie musi być złe, jeśli wszyscy postępują fair. Ale jeśli nie, a tak jest zwykle, to ktoś jest kopany po d..ie

• Like 2
Opublikowano
31 minut temu, WojtekBuawski napisał:

OSM Łowicz 3tys. L 1.67 brutto... 20gr mniej niż za maj

No i wg cennika od 1.07 jeszcze -0.34zl netto. A ktoś tu pisał o premiach do ceny na poziomie 2zl. 

Nie rozumiem naszej mentalności. Cena skupu jest niska a my sami siebie oszukujemy że jest super a wcale tak nie jest. Pokazujmy ludziom ze ceny skupu są na bardzo niskim poziomie a oni w sklepie płacą ceny na poziomie hossy. Pokazujmy wszystkim kto tak naprawdę zarabia. Nie bójmy się mówić też ze zarządzanie w danych zakładach jest do deeee i dziś wychodzą lata w których zarządy spały noc nie robily noe inwestowały nie rozwijały nie zabezpieczały interesu rolników.  

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Qwazi napisał:

Przecież to jest prestiż. Nie masz doradcy? Nie podniosłeś wydajności? Ani razu nie chciałeś zobaczyć swojego nazwiska w książce wydajności? 

Był ze 2-3 razy doradca ale więcej już nie potrzebuje. Wydajność podniosłem. Nazwisko mojego w książce nie ma bo żony nazwisko jest. Z resztą na podkarpaciu nie ciężko się do książki dostać szczególnie u mnie w powiecie jest nas 3. Poza tym za bycie w książce nie przybędzie mi z wypłaty za mleko.

• Like 3
Opublikowano

Czyli nie do końca poddałeś się wpływowi🤷...

Najbardziej podoba mi się ostatnie zdanie, które napisałeś 👍, jednak nie wysokość wypłaty za mleko jest najważniejsza, tylko to ile z niej zostanie czystych złotówek 

• Like 1
Opublikowano

Qwazi trochę za ostro oceniasz federację. Mnie w książce nie ma i nikt mi problemów nie robił oświadczenie i tyle. Korzystam z ich żywieniowa i podnieśliśmy wydajność z 7,5 na 9 i więcej nie chce, on mnie też nie namawia. Dawki treściwych korygujemy w zależności od jakości moich kiszonek czy tego co mogę kupić taniej, rozród i zdrowotność ogólna również się poprawiła. W kieszeni zł więcej. 

Opublikowano

tak OSM Łowicz robi nas w chuja, w szczytowym momencie nie mialem więcej niż 2.4zł brutto a do obniżek to podeszli jak mleczarnie, które w szczytowym momencie miały ok. 2.8zł. Tu już nawet nie chodzi o ilość

Opublikowano
14 minut temu, Mateusz1q napisał:

Qwazi trochę za ostro oceniasz federację. Mnie w książce nie ma i nikt mi problemów nie robił oświadczenie i tyle. Korzystam z ich żywieniowa i podnieśliśmy wydajność z 7,5 na 9 i więcej nie chce, on mnie też nie namawia. Dawki treściwych korygujemy w zależności od jakości moich kiszonek czy tego co mogę kupić taniej, rozród i zdrowotność ogólna również się poprawiła. W kieszeni zł więcej. 

Możliwe, że za ostro. Jestem typem, który ceni sobie wolność i swobodę podejmowania decyzji. Nie przeczę, że federacja nie jednemu pomogła, ale samemu trzeba przy tym myśleć i nie poddawać się sugestiom. Życzę, żeby nadal jak najwięcej Ci zostawało w portfelu👍

Ja ocenę sobie robię bez udziału federacji. Mleko jest ważone, próbki badane w niezależnym laboratorium. Koszty nie większe, jak składka federacji. Po prostu taka już ze mnie menda. A piszę to wszystko, czasami może nawet przekoloryzuję, po to, żeby zwrócić uwagę na pewne mechanizmy, jakie w tym całym bałaganie działają

• Like 1
Opublikowano
Ursusc385 napisał:

Ze słoma to sraczka i w zeszłym roku przed żniwami była jaka to droga nie będzie, każdy myślał ile zarobi a po zniwach było tego pełno w normalnych pieniądzach 

Ja w zeszłym roku kupowałem słomę 120x120 od 40 do 60zl do zbelowania po żniwach już były ceny od 100zl w górę i tak już zostało. W tym roku pojawiają się ceny 1300zl za ha pszenżyta i zobaczymy co będzie dalej

Opublikowano
20 minut temu, WojtekBuawski napisał:

tak OSM Łowicz robi nas w ch*ja, w szczytowym momencie nie mialem więcej niż 2.4zł brutto a do obniżek to podeszli jak mleczarnie, które w szczytowym momencie miały ok. 2.8zł. Tu już nawet nie chodzi o ilość

A jak mają płacić, kiedy przez 3 miesiące bili się z Mlekpolem o dostawcę po Jogo? U nas, to w tym czasie, nieraz trzy samochody z Łowicza, bywały dziennie w jednym gospodarstwie, żeby do nich przejść. Przez ten czas płacili powyżej swoich możliwości, to teraz jest d...pa. A dostawcy przechodzili. Jak zapytałem jednego wtedy, czemu przeszedł, to odpowiedź była oczywista "bo lepiej płacą". Na pytanie, czy zdaje sobie sprawę, że po zakończeniu tej wojenki przestaną, odpowiedzi już nie było. Teraz to nawet nie m możliwości z tym człowiekiem pogadać. Przestał do kościoła przychodzić 😉

No i sponsorowanie "jaka to melodia" i innych, też kosztuje

Zresztą Łowicz nigdy nie był przejrzysty w płaceniu, co już też gdzieś pisałem 

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Mietek daj spokój. Ilu takie oświadczenia pisze? Przecież to jest wyścig szczurów. Takie rankingi, puchary, dyplomy mają swój cel. Nakręcają rywalizację, a poprzez nią cały handel i przemysł towarzyszący. To jest prosta technika oddziaływania na człowieka. Dlatego dziękuję za federację. Nie lubię, jak ktoś mną steruje. Jednak, jak pisałem wcześniej, to nakręca też gospodarkę i nie musi być złe, jeśli wszyscy postępują fair. Ale jeśli nie, a tak jest zwykle, to ktoś jest kopany po d..ie

Ja dopiero weszlem a już by mnie się chętnie pozbyli

Ale tak to jest jak się chce efektów a nie złomu i makulatury 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Nie rozumiejcie mnie źle. Nie piszę o samej federacji, tylko o całym systemie i jej roli w tym systemie. Każdy element tego systemu może być tym złym, a wtedy działa to na czyjąś niekorzyść. I zawsze hodowcy🤗

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
29 minut temu, Qwazi napisał:

Możliwe, że za ostro. Jestem typem, który ceni sobie wolność i swobodę podejmowania decyzji. Nie przeczę, że federacja nie jednemu pomogła, ale samemu trzeba przy tym myśleć i nie poddawać się sugestiom. Życzę, żeby nadal jak najwięcej Ci zostawało w portfelu👍

Ja ocenę sobie robię bez udziału federacji. Mleko jest ważone, próbki badane w niezależnym laboratorium. Koszty nie większe, jak składka federacji. Po prostu taka już ze mnie menda. A piszę to wszystko, czasami może nawet przekoloryzuję, po to, żeby zwrócić uwagę na pewne mechanizmy, jakie w tym całym bałaganie działają

Ta składka federacji to też juz lekko przeginają z cenami. Mimo to, że mleczarnia dopłaca mi do oceny to wraz musze dokładać ze swojej kieszeni do federacji. Kiedyś mi się to opłacało, bo z dopłaty do oceny już po opłaceniu zostawało pare groszy na choćby nawet zakupy spożywcze.

Opublikowano
Karol6130 napisał:

1 godzinę temu, Qwazi napisał:

kto chce się Ciebie Karolu pozbyć 🤔🙆‍♂️

Opublikowano
38 minut temu, Rolniik122 napisał:

Ta składka federacji to też juz lekko przeginają z cenami. Mimo to, że mleczarnia dopłaca mi do oceny to wraz musze dokładać ze swojej kieszeni do federacji. Kiedyś mi się to opłacało, bo z dopłaty do oceny już po opłaceniu zostawało pare groszy na choćby nawet zakupy spożywcze.

No dużo dużo ale wkoncu infalacja ...

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Z dnia na dzień chcesz efektów?

1 godzinę temu, Rolniik122 napisał:

Jak zabrali hajs z funduszu promocji mleka to podnieśli cenę oceny. Po co z fpm sponsorują tą starą rurę Maliszewską? Co ona dla nas zrobiła?

Opublikowano
2 godziny temu, WojtekBuawski napisał:

tak OSM Łowicz robi nas w ch*ja, w szczytowym momencie nie mialem więcej niż 2.4zł brutto a do obniżek to podeszli jak mleczarnie, które w szczytowym momencie miały ok. 2.8zł. Tu już nawet nie chodzi o ilość

A teraz ile ? Bo podobnie 2,4-2,5 miałem w Radomsku

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolniik122 napisał:

To też jest ciekawy temat. Jak mleczarnia może dopłacać do oceny? Prezes ze swojej wypłaty przeznacza cześć pieniędzy żeby rolnikom zapłacić? No ale jak pensja prezesa opłacana jest z pieniędzy za mleko które dostarczają rolnicy. Czyli rolnicy sami sobie płacą za tą ocene? Tylko zostało to tak skonstruowane żeby ci co nie są pod ocena nie dostawali swoich pieniędzy bo jak ich inaczej zachęcić do wejścia pod ocenę i wyciągnięcia kasy na federację 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, grzesiu napisał:

No i wg cennika od 1.07 jeszcze -0.34zl netto. A ktoś tu pisał o premiach do ceny na poziomie 2zl. 

Nie rozumiem naszej mentalności. Cena skupu jest niska a my sami siebie oszukujemy że jest super a wcale tak nie jest. Pokazujmy ludziom ze ceny skupu są na bardzo niskim poziomie a oni w sklepie płacą ceny na poziomie hossy. Pokazujmy wszystkim kto tak naprawdę zarabia. Nie bójmy się mówić też ze zarządzanie w danych zakładach jest do deeee i dziś wychodzą lata w których zarządy spały noc nie robily noe inwestowały nie rozwijały nie zabezpieczały interesu rolników.  

OSM Łowicz  25tys litrow tle 4.23 bi 3.43 cena 2.16 brutto.  Chcecie wierzyć to wierzcie nie to nie ale jeżeli wyznacznikiem jak płaci mleczarnia jest dostawca z 3 tys litrów to gratuluję. 

Opublikowano
Aktywnyrolnik7245 napisał:

2 godziny temu, WojtekBuawski napisał:

A teraz ile ? Bo podobnie 2,4-2,5 miałem w Radomsku

niespełna 1.7zl brutto

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v