Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 13.05.2023 o 12:11, wujekk110 napisał:

Tymczasem dobrze płacą.

Jakoś wszyscy szybko zapomnieli, że do grudnia ubiegłego roku wspomniane przez kolegę mleczarnie lepiej płaciły jak te molochy.

To jest specjalna zagrywka kapitalistów, aby doprowadzić do  upadku jak najwięcej małych mleczarni. Jak na rynku zostaną dwa podmioty skupowe, wtedy to one będą dyktować nam ceny mleka. A my producenci mleka nie będziemy mieli żadnej możliwości negocjacji ceny. A w takiej sytuacji mali producenci nie będą mieli żadnej szansy sprzedaży wyprodukowanego u siebie mleka. A nie wszyscy mają możliwość produkować duże ilości mleka.

Nie sztuką jest dobrze płaci za mleko kiedy wszyscy dobrze płacą, sztuką jest dobrze płacić kiedy inni obniżają. A ta mlekuta jednak płaci nieźle

Zamiast słowa kapitaliści uzylbym globalisci, z reszta się zgadzam

• Thanks 1
Opublikowano

co szkodzi ? prawda ? To pisz że cena rosnie a nie spada 🤭

jak tu burza mózgu u Grzesia ? No nie rób jaj .😜

może zakazać rolnikom podawać ceny ?🤭

kura jaki ten ustawodawca nie dobry zmusza do podawania co miesiąc ceny chłopu żeby wiedział za ile doii ..co za szkodzące działania ..😜

• Like 1
Opublikowano

No ja kiedyś też miałem grzesia za pyszałka, ale teraz go rozumiem, dojrzałem do wielopłaszczyznowego myślenia które on już posiadał. Myślę że tu na forum może z 10% ludzi ogarnia co się dzieje na rynkach jak działa marketing i długofalowe planowanie. Jesteśmy dobrzy w dojeniu ale są ludzie lepsi w zarządzaniu i dopiero kryzys to ujawnia jak mleczarnie płacą za surowiec. Tak jak ktoś wyżej napisał nie sr** w swoje gniazdo i w inne mleczarnie też nie bo to co nadciąga w sztucznej inteligencji to nawet nie macie pojęcia jak to działa.  Ludzie zapytają takiego chata gpt czy picie mleka jest zdrowe to odpisze że nie bo w ułamek sekundy sprawdzi informacje także z tego forum że mleko aby białe wirowane i z bakteriami jak tu opisują poniektóre osoby, i Ludzie będą odwracać się od nabiału itp to tylko promil przykładu jakie zagrożenia nas czekają ale musimy działać razem na plus naszej branży bo czy Piątnicy czy Filipów beż klientów zginiemy

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, wujekk110 napisał:

Skończ  w końcu z tymi szczerościami o sytuacji w naszej mleczarni. A to cena w dół, a to magazyny pełne, to antybiotyk w mleku.

Kolego, nie zdajesz sobie sprawy jak Ty szkodzisz naszej mleczarni tymi wpisami. 

Przypominam Ci jeszcze raz, że kryzys na rynku serów twardych nie stoi po stronie mleczarni które ten ser produkują. Jest on wywołany przez inne czynniki i ma szersze dno.

A my jeśli chcemy żeby nasza mleczarnia przetrwała, musimy z nią wytrwać.

Czyli nie będzie obniżki? Jeśli faktycznie będzie to i tak się zaraz wyda i każdy się dowie. 

Najlepiej brać złotówkę za litr i siedzieć cicho. Chyba wam się w głowach coś poprzewracało.  Nie widzę tu na forum by dobrze zarządzane mleczarnię musiały kogoś uciszać bo podaje cenę mleka. 

Jak będzie z 1.5zl to rolnicy sami pod mleczarnię przyjada. Był taki przypadek niedawno chyba w Gostyniu. Wtedy wyjdziesz i im powiesz żeby skończyli ze szczerościami. 

Jeśli cena będzie jednak utrzymana, to zwracam honor. Nieprawdy nie powinno się podawać. 

Edytowane przez Zibifarmer
  • Like 3
  • Thanks 2
Opublikowano
9 godzin temu, wujekk110 napisał:

Skończ  w końcu z tymi szczerościami o sytuacji w naszej mleczarni. A to cena w dół, a to magazyny pełne, to antybiotyk w mleku.

Kolego, nie zdajesz sobie sprawy jak Ty szkodzisz naszej mleczarni tymi wpisami. 

Przypominam Ci jeszcze raz, że kryzys na rynku serów twardych nie stoi po stronie mleczarni które ten ser produkują. Jest on wywołany przez inne czynniki i ma szersze dno.

A my jeśli chcemy żeby nasza mleczarnia przetrwała, musimy z nią wytrwać.

Szkodzę tym że pisze prawdę o cenie mleka jaką dostaje? O stanie na magazynach? O tym że ser jest sprzedawany za 20ziko z haczykiem?  Chyba coś Ci się pomyliło.

Wiem, że to ma szersze dno ale zarząd i rada, którą sprzeciwiła się zmianom W kwestii wypłaty udziałów, a to nie obciążyło by tak spółdzielni też ma na to wpływ. 

Opublikowano

20zl/kg? Jeśli dziś sprzedałbyś ser do sieci w takiej cenie to prezes nosiłby Cię na rękach.  Dziś realna cena to 15zl a za 16zl już nie chcą gadać.  Odejmij od tego 20-30% kosztów wyprodukowania. 

Opublikowano
3 minuty temu, grzesiu napisał:

20zl/kg? Jeśli dziś sprzedałbyś ser do sieci w takiej cenie to prezes nosiłby Cię na rękach.  Dziś realna cena to 15zl a za 16zl już nie chcą gadać.  Odejmij od tego 20-30% kosztów wyprodukowania. 

Mamy praktycznie monopol, 90% w rękach spółdzielni. Wystarczy się trzymać razem i nie sprzedawać w absurdalnie niskiej cenie. 

• Like 1
Opublikowano
marek1977 napisał:

po wuj publikujesz taki chłam ? te portale to bicie piany i zamieszania .... głupota ludzka nie zna granic... 🤦‍♂️

Bogdan_ja napisał:

ci co srali na inne mleczarnie   dziś mają karmę w rykach ...Już się zrównali z cena z  tymi których wysmiewali 😜

stać to ty deb...lu w gacie stasz... gorszego mąciciela i trola nie ma na forum od ciebie...

Opublikowano
35 minut temu, Zibifarmer napisał:

Mamy praktycznie monopol, 90% w rękach spółdzielni. Wystarczy się trzymać razem i nie sprzedawać w absurdalnie niskiej cenie. 

Po pierwsze takie działanie to sprawa dla uokik. 

Po drugie uwierz mi że takie działanie nic nie da bo na miejsce na półce tych polskich serów wjedzie zagranica a my tylko stracimy miejsce bez możliwości powrotu. To co się wydarzyło rok temu. Gro mniejszych spółdzielni rzuciło się na sprzedaż mleka w przerzucie które płaciło o niebo lepiej niż można było spieniężyć produkcję. Utracili kontakt z odbiorcami którzy dzis wypinają na nich de..... I muszą sprzedawać tani przerzut. 

Opublikowano
slawek74 napisał:

marek1977 napisał:

po wuj publikujesz taki chłam ? te portale to bicie piany i zamieszania .... głupota ludzka nie zna granic... 🤦‍♂️

Bogdan_ja napisał:

ci co srali na inne mleczarnie   dziś mają karmę w rykach ...Już się zrównali z cena z  tymi których wysmiewali 😜

stać to ty deb...lu w gacie stasz... gorszego mąciciela i trola nie ma na forum od ciebie...

Co złego jest napisane w tym artykule ? Nie ma mleczarni które płacą po 1.50 zł ? Są. Mleko w sklepie ile kosztuje ? Jeszcze chwila o dojdzie do tych 5 zł. Inflacja i spadające ceny surowca nie podcinają skrzydeł producentom ?

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, grzesiu napisał:

Po pierwsze takie działanie to sprawa dla uokik. 

Po drugie uwierz mi że takie działanie nic nie da bo na miejsce na półce tych polskich serów wjedzie zagranica a my tylko stracimy miejsce bez możliwości powrotu. To co się wydarzyło rok temu. Gro mniejszych spółdzielni rzuciło się na sprzedaż mleka w przerzucie które płaciło o niebo lepiej niż można było spieniężyć produkcję. Utracili kontakt z odbiorcami którzy dzis wypinają na nich de..... I muszą sprzedawać tani przerzut. 

A dla uokik nie jest monopol marketow i dyktowanie cen bez liczenia się z nikim i niczym? 

Poza tym nie mówię o cenach typu 3zl, ale o zapewnieniu tego minimum czyli 2zl+. Wszystko poniżej to dramat 

Edytowane przez Zibifarmer
Opublikowano
Bercik92 napisał:

Sorki ze nie w temacie ale tł 4.42 bi 3.24 przedział 15-25tys czyli nie taki mikro hodowca jak to pisał "wujek" 2.54 brutto w mlekpolu

Dobra już nie przepraszaj ale kolejny raz nie wcinaj się z pisaniem ceny mleka 😃😁

• Haha 2
Opublikowano
10 minut temu, PolandOnion napisał:

Co złego jest napisane w tym artykule ? Nie ma mleczarni które płacą po 1.50 zł ? Są. Mleko w sklepie ile kosztuje ? Jeszcze chwila o dojdzie do tych 5 zł. Inflacja i spadające ceny surowca nie podcinają skrzydeł producentom ?

Mleko w sklepie świeże 3,2% Piątnica 3,79 mlekpol 3,49 gdzie te 5zl? 

Opublikowano
54 minuty temu, slawek74 napisał:

Co tam prawda boli że belkoczesz jak do krowy ...🤔

po ile Ryki płacą za te najbielsze i najlepsze mleko ?😜

tyle co Rospuda 🤭

Opublikowano
21 minut temu, PolandOnion napisał:

Inflacja to jeszcze raz ruszy z kopyta po cudownym 800 + a z tych cen które będą dla chłopa nie skapnie nic . Jeszcze i stopy procentowe zostaną na kilka lat 

• Like 2
Opublikowano

Panowie pytanie do was. Mam krowy z gronkowcem złocistym 2 sztuki. Nie chcę ich sprzedawać tylko wyleczyć i powiedzcie mi kto z was walczył z tym gownem??? i czy udało wam się wyleczyć??? Dodam że krowy są dojone oddzielnie i dezynfekuje od razu poudojowo wodą z dezynfekantem Pozdrawiam. 

Opublikowano
7 minut temu, konradek88 napisał:

Panowie pytanie do was. Mam krowy z gronkowcem złocistym 2 sztuki. Nie chcę ich sprzedawać tylko wyleczyć i powiedzcie mi kto z was walczył z tym gownem??? i czy udało wam się wyleczyć??? Dodam że krowy są dojone oddzielnie i dezynfekuje od razu poudojowo wodą z dezynfekantem Pozdrawiam. 

Cielne? W zasuszeniu najlepiej 

Opublikowano
10 minut temu, Mateusz1q napisał:

Mleko w sklepie świeże 3,2% Piątnica 3,79 mlekpol 3,49 gdzie te 5zl? 

Dam przykład sera królewskiego, w hurcie kupisz za 24 zł lub mniej, w dino najlepsza promocja 28 zł, a w lokalnym gs 40 zł/kg. Zależy gdzie kupisz.

Prawdą jest że Zarząd odpowiada za Cenę mleka. To oni nadzorują handlowców itd. a od nich i spieniężenia na produktach zależy ile mogę dać za mleko w skupie.

Rada Nadzorcza hmm, dlaczego np. do rady nadzorczej w banku spółdzielczym wg nowych przepisów nie może kandydować każdy kto ma udział? Ponieważ nie było odpowiedniego nadzoru w wielu bankach i teraz muszą mieć nazwę to: "doświadczenie", "obycie w rzeczywistości gospodarczej", "umiejetność liczenia i kojarzenia faktów"

Jak jest w waszych radach nadzorczych?

Nie umniejszając nikomu, czy pytając radnego odpowie wam: U nas w mleczarni 70% kosztów to cena mleka, koszt wytworzenia litra mleka świeżego wynosi X a średnia cena jest Y, korzystamy z transportu obcego ponieważ wg wyliczeń płacy dla kierowcy, amortyzacji i leasingu samochodu i średnich napraw wychodzi że cena za km jest 20% niższa przy transporcie wynajętym.

No słucham? Do przemyślenia. Prezes nie jest właścicielem Mleczarni.

• Like 2
Opublikowano
15 minut temu, konradek88 napisał:

Dla świętego spokoju bym je sprzedał kiedyś jedną sztukę miałem próba leczenia była tyle że na antybiotyk wydałem sporo mleka wylałem za jeszcze więcej i somatyke jeszcze w górę podnioslo u niej 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v