Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, alfa napisał:

Kto jej nie zdobył kilka lat temu to już teraz nie ma szans . Ci co budują będą dzierżawy podbijać do 4 tys a za ha płacą 150 nawet i gdzie tu logika ?

I ile tej ziemi po 150 kupi? 

W mojej okolicy ci co dawali po 60 juz usiedli. Sąsiad niedaleko chciał sprzedać z 15 ha no niby w 2 kawałkach tylko tak naprawdę w 6 bo tu rów tam drozka itd itp po 70 przyszedł taki co niby ma 350 - 400 krów w doju i kredo nie dostal. W dzierżawę chętnie weźmie, ale o kupnie może zapomnieć

5 godzin temu, Grinch1 napisał:

Właśnie przyszedł SMS z Sierpca 

Cennik podstawowy plus dopłata do miesiąca 35gr plus dopłata specjalna 45gr. W listopadzie gdy była ta premia 5 gr SMS był identyczny, te same dopłaty i jeszcze 2 gr na udziały. Teraz nic o udziałach nie pisze. Wychodziłoby na to, że cena powinna być podobna. Jutro powinna być wypłata to się okaże. Raczej nie powinno być aż tak dużej obniżki jak tu niektórzy piszą. Zobaczymy. 

Screenshot_20230110-080046.png

Tak, tylko zauważ, że my dopiero poznaliśmy cenę za mleko z grudnia. A tu koledzy z mlekpolu, mlekovity czy polmleku piszą o obnizkach za mleko sprzedane w styczniu. Obawiam się że za styczeń będzie obniżka, ale zobaczymy.

Opublikowano
1 godzinę temu, Krowiarka napisał:

No i dodajmy, ze dokłada nam się roboty te wszystkie normy, nakazy, zakazy, a będzie jeszcze gorzej. Dla przykładu wczoraj CKiRZ nie działało musiałam jechać do miasta kawał drogi zgłosić cielaka. Kiedyś przed Unią tego nie było zapisałabym w zeszycie i spokój. Pół dnia nie moje. 

No ale przecież stado nierobów z  ARiMR musi coś robić ....a i na kolczykach firmy też muszą zarobić..

Opublikowano
1 godzinę temu, vodz napisał:

Tak, tylko zauważ, że my dopiero poznaliśmy cenę za mleko z grudnia. A tu koledzy z mlekpolu, mlekovity czy polmleku piszą o obnizkach za mleko sprzedane w styczniu. Obawiam się że za styczeń będzie obniżka, ale zobaczymy.

Ale też trzeba spojrzeć z drugiej strony bo pisał tu ktoś że Mlekovita 35 groszy premi i wszystko na udział. No to też lipa. Może w Sierpcu premia poszła na naprawę cysterny bo podobno dachował jeden na początku grudnia, samochód do kasacji 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Krowiarka napisał:

No i dodajmy, ze dokłada nam się roboty te wszystkie normy, nakazy, zakazy, a będzie jeszcze gorzej. Dla przykładu wczoraj CKiRZ nie działało musiałam jechać do miasta kawał drogi zgłosić cielaka. Kiedyś przed Unią tego nie było zapisałabym w zeszycie i spokój. Pół dnia nie moje. 

Dzis tez nie dziala.... nie wiem na ile dobrze uslyszalem (bo wkurzony na maxa) ale cos ze paszportow ma nie byc ? I cala rejestracja i wszystko przez irz i cos ze od 2025r

Edytowane przez oniak
Opublikowano
22 minuty temu, Marcin441 napisał:

Ale też trzeba spojrzeć z drugiej strony bo pisał tu ktoś że Mlekovita 35 groszy premi i wszystko na udział. No to też lipa. Może w Sierpcu premia poszła na naprawę cysterny bo podobno dachował jeden na początku grudnia, samochód do kasacji 

A w Piątnicy na wykupienie kierowcy bo jakiegoś zatrzymali bez prawka z zakazem 😁

Opublikowano
Krowiarka napisał:

Nowa obora to pikuś, ale przeszło 100 jałowizny w  starych budynkach to jest to. 😜

no to co za problem Dla Ciebie postawić obiekt na 100 młodzieży ? Albo trzymaj tyle na ile postawiłaś oborę.

Opublikowano
37 minut temu, oniak napisał:

Dzis tez nie dziala.... nie wiem na ile dobrze uslyszalem (bo wkurzony na maxa) ale cos ze paszportow ma nie byc ? I cala rejestracja i wszystko przez irz i cos ze od 2025r

Rano działała, ale zupełnie inna układ stron, zupełnie inaczej się zgłasza 

Opublikowano
1 godzinę temu, Marcin441 napisał:

To ubezpieczenia nie mają na samochody??.

Opublikowano
gregor1284 napisał:

22 minuty temu, Marcin441 napisał:

A w Piątnicy na wykupienie kierowcy bo jakiegoś zatrzymali bez prawka z zakazem 😁

Ty to straszny plociuch jesteś....

Opublikowano
oniak napisał:

3 godziny temu, Krowiarka napisał:

taj paszporty odchodzą już nie wydają...

• Confused 1
Opublikowano

DO Pani Krowiarki : i widzi Pani jak to jest rok temu krzyczała Pani że Sierpc super inni słabo płacą że kasy jak lodu a wystarczy że cena spadła inni płacą więcej i już mamy narzekanie.  A najlepsze że straciła Pani pół dnia na miasto żeby załatwić sprawy . To widzę jak Pani na wczasy jeździ....wcale albo aby na chwilę bo do obory. DRODZY PRODUCENCI Mleka tyracie cały czas za wielki ujj a jak coś wam zostaje To pakujecie spowrotem w maszyny budynki i człowiek to robi z myślą że dla dzieci będą miały lepiej lżej.  Moje córki nawet patrzeć nie chcą na gospodarstwo pracują już  i oby nie wróciły na wies do tych krów.  Ja już praktycznie skończyłem jedyne co żałuję że dopiero po 50 latach życiach....

• Like 3
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v