Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
DanielFarmer napisał:

Tu jeden wyżej przyznaje się do ceny indywidualnej w Sierpcu,inny do podobnej praktyki w Łapach.Tylko czekać UOKiKu również...może ktoś pójdzie po rozum do głowy i zrobi z nimi porządek ,przecież w spółdzielni wszyscy powinni dostawać zapłatę wedle cennika,to święte prawo spółdzielcze ,to nie prywaciarz.

A co ma Uokik do parametrów, bo tak się oficjalnie omija cennik w spółdzielniach? Dadzą białko 3,8 tłuszcz 4,5 i cena juz pasuje. Laboratorium się dostosuje, bo swoje. Ja uważam że transport zewnętrzny w spółdzielniach powinien być wszędzie, kilka firm, bez powiązania z nikim z zarządu, wygrywa cena za km przy zachowaniu tych samych warunków. Do tego rotacja tras. Nic lepszego.

Opublikowano
19 minut temu, czareczek85 napisał:

Ale macie problemy  Wesołych Świąt krowiarze

Jakie to święta jak rano i wieczór trzeba iść doić... i karmić i inseminować odbierać porody itd...

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Xawier napisał:

Pytanie z czystej ciekawości dlaczego molochy nie mają własnego transportu? tylko komuś zlecają...

musi na przerobie się skupiają tylko by skalę powiększać i zarobić na transport a stanem i utrzymaniem taboru cystern niech ktoś inny sie martwi

Edytowane przez konteno
Opublikowano

Zewnętrzny transport nie w ząb się nie opłaca dla nas chyba że właśnie dla szwagrów prezesa, kto z was wynajmuje usługę paszowozem np?, a sam skupia się na hodowli by tylko skalę powiększać? Nikt. Transport będzie drogi poza tym musi na tym zarobić dodatkowy prezes, księgowa itp. 

Opublikowano
Xawier napisał:

19 minut temu, czareczek85 napisał:

Ale macie problemy  Wesołych Świąt krowiarze

Jakie to święta jak rano i wieczór trzeba iść doić... i karmić i inseminować odbierać porody itd...

nie przesadzaj...

konteno napisał:

42 minuty temu, Xawier napisał:

Pytanie z czystej ciekawości dlaczego molochy nie mają własnego transportu? tylko komuś zlecają...

musi na przerobie się skupiają tylko by skalę powiększać i zarobić na transport a stanem i utrzymaniem taboru cystern niech ktoś inny sie martwi

bzdury....

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 6.04.2023 o 21:17, krzychu121 napisał:

Jak dobrze wnioskuję to Sierpc  wpadl w pułapkę którą sam na siebie zastawił. Przyjmowali aby dużych i aby więcej mleka było az musieli sprzedawać dużo przerzutu który jest tani i dlatego między innymi te obniżki w Sierpcu. Dlatego też pewnie te wypowiedzenia są od ręki podpisywane żeby zostało tylko tyle mleka aby starczyło na produkcję. Tak to widze.

W sierpcu po prostu za dobrze płacili a nie rozwijali zakladu. Ile 10 czy 12 lat nowa serownie stawiają i nie mogą? Przecież to jest k**wa jakiś żart. A szczyt pychy był jak polkneli zuromin, a jak wiemy pycha kroczy przed upadkiem. A Krowiarka co nam powie ciekawego o sierpcu?

Edytowane przez vodz
d*pa
Opublikowano

To powinni rozwijać a nie stać w miejscu, ja uważam, że akurat przejęcie Żuromina było szansą chociażby ze względu na teren. Jak ktoś nie zna tematu a widziałby oba zakłady to nie pomyślałby, że Sierpc to główna siedziba, tam jest tak ciasno, że nie ma gdzie nogi postawić a Żuromin dysponuje terenem i gdyby kierownictwo chciało rozwijać spółdzielnię to by to zrobili, te dwie miejscowości dzieli raptem 30 km co nie jest żadną przeszkodą, Sierpc wyrobił markę, swego czasu było pełno reklam w TV i to dało rezultat więc powinni to wykorzystać. 

Opublikowano

Dobrze wiemy jak to jest z tymi inwestycjami. Tu nq forum wszyscy krzyczą po co konsolidować kolejny zakład, po co ta kolejna inwestycja po co te proszkowanie.  Jak pisałem że zaklad musi się rozwijać równo z gospodarstwami to byłem wyśmiewany a Sierpc jest tego przykładem.  Wypłacał zyski w cenie mleka, gospodarstwa sie rozwinęły a moce przerobowe zakładu stały w miejscu.  Dziś gdyby nie te wielkie proszkownie mlekovity czy mlekpolu to mleko w przerzucie grubo poniżej 1zl. Czynników zaistniałej sytuacji jest wiele i można by tak nie jedna książkę napisać. Nie ma złotego środka i idealnego rozwiązania. 

Opublikowano

Szary konsument z ulicy i wie dokładnie kto doniósł 🤔 bardzo dobrze, ja też czekam dnia kiedy będzie ostateczny wyrok w sprawie tej kary. Od lat w mleczarni ta sama patologia, od lat rolnicy w sądzie wygrywają i mleczarnia zwraca co ukradła. Dziwię się, że dopiero teraz się za nich wzięli.

• Thanks 1
Opublikowano

Najgorsze jest tylko to że tej kary nie zapłaci żaden dyrektor,prezes czy członek zarządu z własnej kieszeni a gospodarze którzy odstawiają mleko czyli zaje... . nam dwa razy 

Opublikowano (edytowane)

Się wykaszlałeś już tam wyżej? Jakie to polskie że czekasz na krzywdę innych dostawców aby sobie ugrać bo przecież wam się należy. Uj mnie to obchodzi, trzeba było się przenosić tak jak miałeś w umowie jeden z drugim, anie konfitury jedna po drugiej a teraz reszta może będzie na to wam się składać, mam nadzieję że nie, dogadajcie się że np szybciej wypłaca wam udziały ale nie nekajcie reszty dostawców. Co do inwestycji to teraz bek że sierpc oddał rolnikom swoje zyski a nie budował, a jeszcze niedawno bek że mlekpol proszkownię stawiał że drogo a teraz dupsko ratuje na rynku. Te wszystkie alfy i omegi apeluje do was jak już zmieniliście mleczarnie to otzestanmy do tego wracać co tam u was się działo wcześniej bo prawda była taka że każdy radny miał Grabki które grabią do siebie ale różnej szerokości i jak wam się zrobiły za wąskie to nagle bunt bo chcę rozkładane szarsze żeby więcej sobie, a jak się okazało że trzonek( nowy przewodniczący rady) pękł to sądy i wojny z zakładem. Dlatego wymieniliśmy Grabki i trzonek i zaczynamy nowy sezon a wam na nowym polu życzę powodzenia i grabi pod swoje potrzeby amen i wesołych świąt i ceny mleka pisać już i koniec

Edytowane przez Mistrz18
  • Like 5
Opublikowano (edytowane)

Już ty grzesiu nie jęcz. Widać twoje podejscie do ludzi. Karać za niewinność. Ot filozofia ! Ale życzę Ci żeby w trakcie Wielkiej Nocy w twoim serduszku zagościł Jezusek. I żeby przyszła refleksja na temat ukaranych mlekpolowcow. Akurat jest ten czas historii niewinnych a skazanych ... a ty na czele tego tłumu, który krzyczy: uwolnić Barabasza. Wesołych świąt słodziaku.

6 minut temu, Mistrz18 napisał:

Się wykaszlałeś już tam wyżej? Jakie to polskie że czekasz na krzywdę innych dostawców aby sobie ugrać bo przecież wam się należy. Uj mnie to obchodzi, trzeba było się przenosić tak jak miałeś w umowie jeden z drugim, anie konfitury jedna po drugiej a teraz reszta może będzie na to wam się składać, mam nadzieję że nie, dogadajcie się że np szybciej wypłaca wam udziały ale nie nekajcie reszty dostawców. Co do inwestycji to teraz bek że sierpc oddał rolnikom swoje zyski a nie budował, a jeszcze niedawno bek że mlekpol proszkownię stawiał że drogo a teraz dupsko ratuje na rynku. Te wszystkie alfy i omegi apeluje do was jak już zmieniliście mleczarnie to otzestanmy do tego wracać co tam u was się działo wcześniej bo prawda była taka że każdy radny miał Grabki które grabią do siebie ale różnej szerokości i jak wam się zrobiły za wąskie to nagle bunt bo chcę rozkładane szarsze żeby więcej sobie, a jak się okazało że trzonek( nowy przewodniczący rady) pękł to sądy i wojny z zakładem. Dlatego wymieniliśmy Grabki i trzonek i zaczynamy nowy sezon a wam na nowym polu życzę powodzenia i grabi pod swoje potrzeby amen i wesołych świąt i ceny mleka pisać już i koniec

No i to jest właściwe podejście !!! Temat się zamyka. Nowe otwarcie o do przodu !

Edytowane przez MlekpolLover
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Mistrz18 napisał:

To kolego według ciebie jak rada chciala widziec czemu i gdzie i czemu tyle kasy poszlo na proszkownie to cisza i zle . Jak chcielismy szybszych wyplat udzialu to zle ? I wiele innych . Nie spodobalo sie prezesowi to według ciebie ok jak radny zostaje wyrzucony z mleczarni i w nagrode dostaje 600 tys kary bo powiedzial na przeciw  ? Powinni im jebnac sad 3 krotnosc tych 600 i uokik 150mln sie naucza . Cale zycie ta sama spiewka . 1 sprawa wygrana juz w sprawie 600 tys u tego pana . Prezes ze swojego zeby potem placil to by kar nie dawaal . A tak jal w 2010. Chlopy poszli da sadu powygrywali i mlekpol placil udzialy i kary z odsetkami . Z kogo to poszlo ? Z innych rolnikow nie z jego kieszeni 

Edytowane przez alfa
  • Thanks 2
Opublikowano
4 godziny temu, Xawier napisał:

Może nic nie powie bo już nie jest dostawcą Sierpca?

Może w tym momencie którym pisałem tego posta, ona składała wypowiedzenie😛

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v