Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, slawek74 napisał:

ale nie zerowe jak niektórzy twierdzą ... ogrodzenie i czas wypędzania jak i zaganiania a i do tego trzeba mieć pastwisko blisko... tak że nie zawsze jest to dobre rozwiązanie...

No i jeszcze inwestycja w sprzęt. Kupiłem motor żeby krowy na pastwisko wyganiać 200 czy 300 metrów. Teraz Merlin chce quada. Nawożenie wszystko też kosztuje tylko tu ten zbiór I transport odpada. Ogrodzenie to 6 lat temu za drut 1500, w zeszłym roku słupki z jednej strony wymieniałem to chyba 700zl. Z drugiej strony drewniane to niewiadomo jak liczyć bo i tak finalnie pójdą przez komin, przedzielone na 4 kwatery po ponad hektarze i tu się im codziennie po 15m przegradza żeby dokładnie wycinały to nie zajmuje nawet 10 minut. Kurort mają wypoczynkowy pod drzewami i własną niekryty pływalnie to nawet nie było zjawiska stresu cieplnego. 

38 minut temu, komizmo napisał:

Oferta w zeszłym roku mniej więcej w połowie, wstrzymałem się, aktualizacja oferty na ten moment tyle taniej. I dalej się zastanawiam

To muszą chyba nie mieć co robić.

• Like 1
Opublikowano
Mateusz1q napisał:

Latem jest imigracja krów z zagranicy że jest go więcej czy o co chodzi

Wiosną niektórzy jeszcze praktykują wypas i jak krowa na łące to więcej daje...

robert1226 napisał:

To już nie te czasy gdzie dziadek trzymał krowę zima na suchym sianku i trzy buraki na dzień,  dopiero  jak poszła na trawę to se pojadła i mleko dala , teraz to lato czy zima krowy jednakową jedzą  bo i tak są  w oborze tych co wypędzają na łąki coraz mniej , u nas we wiosce na 8miu jeden wypasa.

Na Kurpiach praktykuje się wypas. W. Mojej miejscowości też. Chociaż już kilka osób zrezygnowało z wypasu w tym my

robert1226 napisał:

No to dopiero 100÷20 =5 ÷ 7= 0.71 l od sztuki dziennie i on to zauważył?

Napisał że po tygodniu... U nas jak wypasalismy w maju na młodej trawie to z 300l podchodziło do 400. Z około 15 krów... 🤔

Opublikowano (edytowane)

Wypas to może być antidotum na zapowiadany kryzys mleczny. Krówka pójdzie na cały dzień na pastwisko, dwa razy zawita do obory na udój, dostanie kukurydzy i swojej coraz tańszej śruty i mleka tez da sporo, dobrze zarządzając kwaterami. Może nie będzie rekordowo ale tańszym kosztem.

Edytowane przez Troker1979
Opublikowano
22 godziny temu, krzychu121 napisał:

Trochę nie trafiłeś z inwestycjami w ostatnim czasie. Jakbyś teraz zaczął oborę stawiać to pewnie ładna kasę byś zaoszczędził względem górki cenowej a i  maszyny jakbyś zaczął  kupowac rok czy dwa lata temu to też kilkaset tys by zostało w kieszeni. Fakt można stawiać takie diagnozy po fakcie i nie piszę tego złośliwie. Taki los rolników w ostatnim czasie  że większość inwestycji to loteria. 

Obora dwa lata już pracuje praktycznie, skoro 1200zł za metr to drogo a teraz 1600-1700 to tanio to winszuję kalkulacji. Twierdzisz że najpierw trzeba było kupić maszyny hmm to ciekawe podejście. Bo z mojego doświadczenia wynika że obora i krowy wypracowały zysk który pozwolił mi kupić w ostatnim czasie tj od listopada kilka gratów... przy okazji skapneło jeszcze na 2,7ha pola i żeby nie było za gotówke

• Thanks 1
Opublikowano
krzychu121 napisał:

Sławek czasami to głupoty piszesz że aż oczy bolą. Taniej wyjdzie pryzma czy belki od trawy która zjedzą od razu krowy? I tu i tu jest ten sam produkt w podstawie tylko żeby zebrać go potrzeba dużo pieniążków więc rachunek prosty

to przeczytaj co kolega wyżej napisał ,,ekonomisto,,

Opublikowano

@slawek74 ty jesteś największym ekonomistą jeśli chodzi o zakupy. Nie będę dalej drążył tematu bo każdy wie o co chodzi. 

37 minut temu, czareczek85 napisał:

Obora dwa lata już pracuje praktycznie, skoro 1200zł za metr to drogo a teraz 1600-1700 to tanio to winszuję kalkulacji. Twierdzisz że najpierw trzeba było kupić maszyny hmm to ciekawe podejście. Bo z mojego doświadczenia wynika że obora i krowy wypracowały zysk który pozwolił mi kupić w ostatnim czasie tj od listopada kilka gratów... przy okazji skapneło jeszcze na 2,7ha pola i żeby nie było za gotówke

To jasna sprawa że krowy zapracowały na ten zysk. Nie wiem ile teraz wołają za postawienie obory. Wiem tylko że materiały bardzo dużo potaniały. Czyli wychodzi na to że zacząłeś stawiać oborę w 2018-2019 roku więc  w normalnych czasach. Źle skojarzyłem fakty jak tak z budową. Chociaż jak miałeś i tak w planach zakupy konkretniejszych maszyn to trzeba była zaklepywac dużo wcześniej bo teraz to jest chore ile sobie cenią. 

• Like 1
Opublikowano
krzychu121 napisał:

@slawek74 ty jesteś największym ekonomistą jeśli chodzi o zakupy. Nie będę dalej drążył tematu bo każdy wie o co chodzi. 

bo nie masz argumentów.... zaorany...🤪

• Confused 1
Opublikowano

Jest jest super sprawą gdy ma się pastwiska blisko a najlepiej pod samą oborą. Ile mniej roboty, doisz→wypuszczasz na łąkę i cały dzień można jechać trawy kosić itp, wieczorem zgarniasz, kuku ze śruta i spokój. Odchodzi też codzienne wyganianie obornika o ścielenie.Taniej, mniej pracy, zdrowiej dla krów i jeszcze $ dopłacają.

• Like 3
Opublikowano
46 minut temu, PolandOnion napisał:

Jest jest super sprawą gdy ma się pastwiska blisko a najlepiej pod samą oborą. Ile mniej roboty, doisz→wypuszczasz na łąkę i cały dzień można jechać trawy kosić itp, wieczorem zgarniasz, kuku ze śruta i spokój. Odchodzi też codzienne wyganianie obornika o ścielenie.Taniej, mniej pracy, zdrowiej dla krów i jeszcze $ dopłacają.

On tej mój kumpel ma właśnie łąkę 3h odrazu za oborą 😃 bliżej już się nie da 

Opublikowano
57 minut temu, PolandOnion napisał:

Tam wielkie zganianie. Gwizdniesz i same biegną 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v