Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

te 3 tysie to to już dopłaty pewnie liczycie, w sumie poszukać po dalszej okolicy to coś by się takie specyfiki znalazły, jeden 35 km przyjeżdża w okolice to chyba 1500zł plus wszelkie dodatki płaci  

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, TheDuke napisał:

Wy nie rozumiecie że w mojej okolicy wygrać walkę o dzierżawę graniczy z cudem. Nie ja licytowałem nierealne stawki a teraz płacze że mleko spada. Trzeba mieć odrobinę znajomości obsługi kalkulatora aby wiedzieć kiedy powiedzieć pas. Krowiarz ma swój własny świat i swój kalkulator i nie ma sensu w nim nic. A co do cen to nie tylko Krowiarze odnotowali spadki a wszyscy rolnicy w różnych branżach ale zawsze najwięcej to płaczą krowiarze, którzy licytują dzierżawy po 4000 za ha więc teraz zakasać rękawy i do roboty Berciki Nintendy i  nie podskakiwać mi tu.

Nikt Ci nie broni być,, krowiarzem " wiadomo że ten co sprzedaje zboże nie ma takich dochodów jak hodowca krów mlecznych jak  ale tu trzeba codzień wstawać i pracować a nie tylko siedzieć i trolować. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
13 godzin temu, TheDuke napisał:

Wy nie rozumiecie że w mojej okolicy wygrać walkę o dzierżawę graniczy z cudem. Nie ja licytowałem nierealne stawki a teraz płacze że mleko spada. Trzeba mieć odrobinę znajomości obsługi kalkulatora aby wiedzieć kiedy powiedzieć pas. Krowiarz ma swój własny świat i swój kalkulator i nie ma sensu w nim nic. A co do cen to nie tylko Krowiarze odnotowali spadki a wszyscy rolnicy w różnych branżach ale zawsze najwięcej to płaczą krowiarze, którzy licytują dzierżawy po 4000 za ha więc teraz zakasać rękawy i do roboty Berciki Nintendy i  nie podskakiwać mi tu.

To ty masz pretensje do innych  że nie potrafisz  gospodarzyć?  I zazdrościsz z zawiścią innym że płacą więcej za dzierżawę niż ty masz zysku? Do siebie mniej pretensje że taki gospodarz z ciebie jak z koziej du.y. To już wiemy czemu nikt cię tam nie szanuje na okolicy jak chodzisz i wszystkim du.e obrabiasz, nawet na takim forum swoje zale wylewasz bo nikt nie chce na żywo z toba rozmawiać  Jak ktoś chce to niech płaci i 5 tys za dzierżawę i odda dopłaty. Co ci do tego ? Może mu się opłaca a może lubi innych dorabiać. Ja tam bym się cieszył z takich sąsiadów. Jakby chcieli mnie dorabiać to o co się bulwersować. Chętnie oddałbym swoje ha 

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, ThePerkins napisał:

te 3 tysie to to już dopłaty pewnie liczycie, w sumie poszukać po dalszej okolicy to coś by się takie specyfiki znalazły, jeden 35 km przyjeżdża w okolice to chyba 1500zł plus wszelkie dodatki płaci  

A skąd przyjeżdża?  No co ty 3 tys I dopłata właściciela jest . W moich terenach jest tanio ale pojeździ się po znajomych gadamy a on mówi wziąłem w dzierżawę po 1500 bo już tyle dawali i czym dalej na południe w stronę sniadowa tym drożej.  A że sniadowa osobiście z imienia i nazwiska znam takich co płacą po 3 i takich co lasy 30 letnie tną na żółtym piachu . Rok temu był przetarg kowr to poszło 5 działek 3.5 - 5 ton . 

Opublikowano
2 minuty temu, alfa napisał:

A skąd przyjeżdża?  No co ty 3 tys I dopłata właściciela jest . W moich terenach jest tanio ale pojeździ się po znajomych gadamy a on mówi wziąłem w dzierżawę po 1500 bo już tyle dawali i czym dalej na południe w stronę sniadowa tym drożej.  A że sniadowa osobiście z imienia i nazwiska znam takich co płacą po 3 i takich co lasy 30 letnie tną na żółtym piachu . Rok temu był przetarg kowr to poszło 5 działek 3.5 - 5 ton . 

U nas jest trochę inaczej ja jak brałem  dzierżawy i większość to jest po prostu tak że ja obrabiam i nic nie płacę a oni biorą dopłatę i się niczym nie martwią co najwyżej niektórym zapłacę podatek i to wszystko...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, TheDuke napisał:

zawsze najwięcej to płaczą krowiarze, którzy licytują dzierżawy po 4000 za ha więc teraz zakasać rękawy i do roboty Berciki

Ja nigdy nie płaciłem więcej niż 500pare zł za hektar dzierżawy .... a tych dzierżaw mam ze 30ha

Edytowane przez Bercik92
  • Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, TheDuke napisał:

Znowu poklasku szukasz bajkopisarzu?🤨

Idź to terapełty wylewać swoje żale. 

10 minut temu, Bercik92 napisał:

Ja nigdy nie płaciłem więcej niż 500pare zł za hektar dzierżawy .... a tych dzierżaw mam ze 30ha

Sam dzierżawię ziemię od pięciu osób i tylko jednej płacę za dzierżawę .

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Luki99 napisał:

Nikt Ci nie broni być,, krowiarzem " wiadomo że ten co sprzedaje zboże nie ma takich dochodów jak hodowca krów mlecznych jak  ale tu trzeba codzień wstawać i pracować a nie tylko siedzieć i trolować. 

Co niektórzy by chcieli żebysny za mleko dostawali tyle żeby się za samo zboże zwróciło.

Nikt by w takim przypadku krów nie trzymał, bo jaki to miało by sens? Ziemie musimy obrobić tak jak każdy a do tego dochodzą codzienne obowiązki przy krowach.  Samo obrobienie ziemi to pikuś więc zeby się to wogole opłacało to dochód musi być znacznie większy niż z samego pola. 

Też bym chętnie praktycznie cała zimę w domu przesiedział w oczekiwanie na zasiewy/nawożenie nawozem... Za dużo wolnego i głupoty do głowy przychodzą. 

Edytowane przez Nintendo
  • Like 9
  • Thanks 1
Opublikowano
58 minut temu, alfa napisał:

Z zagłębia mlecznego w naszych stronach, e no to 3 koła i dopłaty to nie źle 

Opublikowano
8 minut temu, malorolny121 napisał:

On sklada doplaty. Ja mu nic nie doplacam. Tak uscisle to.

A no to spoko. W moich okolicach zwykle tak to wygląda, niestety bardzo ciężko coś wyrwać. 

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, TheDuke napisał:

Krowiarze byli  butni i pyszałkowaci taka prawda ale teraz karma do nich wraca. Krowiarze kupowali saletrę i mocznik po 5000 6000 a teraz gul im skacze. Mleko spada a myśleli że już świat zwojują. Źle im nie życzę ale kubeł zimnej wody się przyda i może nie będą tak podskakiwać na przetargach.

16 godzin temu, TheDuke napisał:

Tabletki ci się skończyły człowieku 

Lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać czy pisać 

Kryzysy były nie raz nie dwa, kto nie przesadził to przetrzyma, a ty co osiągnąłeś  bo czytając ciebie to pewno niewiele bo tylko górnolotne gadki ci dobrze wychodzą 

Nie ważne że wszyscy mam źle najważniejsze że sąsiad ma gorzej 

Dawno tu nie byłem ale widzę że dzieje się 🙆‍♂️🤦‍♂️

Edytowane przez Łolek
  • Like 3
Opublikowano
5 godzin temu, Leszy napisał:

Niesamowita Polska specyfika. Ludzi chcących coś osiągnąć się wyzywa od debili..... Lenistwo zaś jest tu cnotą....  

Niestety od pewnego czasu to chamstwo i lenistwo jest promowane co widac na kazdym kroku ale to tylko dlatego ze tacy nami rzadza. 

Opublikowano
29 minut temu, malorolny121 napisał:

On sklada doplaty. Ja mu nic nie doplacam. Tak uscisle to.

Mi rok temu wpadło mało bo tylko 2ha za sam podatek, dopłaty moje. zazwyczaj trzeba dać 500 do ręki i dopłaty oddać.

Opublikowano
3 godziny temu, alfa napisał:

5 ton za hektar? Jakoś się nie chce wierzyć. Sam jadę niedługo na przetarg ale mam nadzieję, że takich głąbów nie będzie.

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, piotrek91p napisał:

5 ton za hektar? Jakoś się nie chce wierzyć. Sam jadę niedługo na przetarg ale mam nadzieję, że takich głąbów nie będzie.

No niestety 🙂 życzę powodzenia a z jakiego terenu jesteś 

Edytowane przez alfa
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v