Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, oniak napisał:

2zl. Po "korekcie" parametrow

Jeden mi powiedzial ze tym sosobem ma nie 35gr w dol a 45gr

Jaka korekta parametrów? Wyniki za styczeń pokrywają się z Federacją więc nie siej zamętu 

Przy 20tys litrów tł 4.5 bi 3.6 powinno wyjść w granicach 2.60-2.63 brutto 

Opublikowano
1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

Markety mogą dyktować cenę na lokalnym rynku i gdy nie ma zbytu. Jak chinczyki zaczną brać znowu nabiał to cena pójdzie do góry i markety też zaczną płacić więcej. Narazie mogą sobie pogrywać bo eksport jest słaby. Żebysmy mieli normalnych polityków w sejmie to by zrobili z tym porządek ale jak każdy z nich woli czerpać korzyści z tego że jest politykiem zamiast zrobić coś dla państwa i obywateli to mamy co mamy. 

Poczytaj jak skończylo sie regulowanie cen na węgrzech , chcesz powrotu komunizmu ? 

Opublikowano (edytowane)

Przeczytałem ten artykuł. Według mnie dobrze że ostrzega przed tym co chcą zrobić pisuary zwłaszcza jak w rządzie są wiceministrowie najwyższej klasy a taka reprezentuje Kowalski. Z drugiej za bardzo wychwala jak działaja spółdzielnie i nie widzi patologii jaka się dzieje. Odwraca kota ogonem. Mlekpol wykorzystywał swoją przewagę w przypadku chęci odejscia dostawców. We Włoszczowej było to samo. Można też dodać że na porządku dziennym są zaniżane parametry w mlekowicie. I nic z tym rolnik nie może zrobić. Także zmiany są potrzebne . Albo prezesi i zarządy zaczna szanować dostawców i wszystko będzie jasne i przejrzyste. Skończy się obsadzanie stanowisk rodzinami i kolegami tylko będą zatrudniani fachowcy. Albo politycy wkoncu tak podburza rolników że ci wkoncu im uwierzą i państwo przejmie spółdzielnie. A wtedy każdy wie co będzie. Stołki stołeczki stołunie i rozpieprzanie majątku 

Zapomniałem o Hadzliku. Jak ta redaktor podaje go za przykład to ja nie mam pytań. Jeśli chodzi o zrzeszenia rolników to chyba nie ma większej patologi niż polska federacja. Można ich śmiało określić druga Koreą. Jest jeden wódz a kto się sprzeciwi szybko zostaje usunięty. 

Edytowane przez krzychu121
  • Like 1
Opublikowano
38 minut temu, oniak napisał:

Nie sieje mowie o tych co nie sa w federacji. 

Ja jestem w federacji i mlekovita jebie mnie pod ogon aż miło. Ostatnio może trochę mniej ale bywało, że o 0.7 % na obu parametrach w sumie

Opublikowano
11 minut temu, komizmo napisał:

Ja jestem w federacji i mlekovita jebie mnie pod ogon aż miło.

Szwagier jest pod oceną i też Mlekovita go walk na parametrach. 

Opublikowano
3 godziny temu, vodz napisał:

Nie wiem nie znam sie, każde gospodarstwo jest inne, ale jak dla mnie prawie 2.50 netto to jest no spoko, żeby mi tyle w sierpcu wyszło

No w mlekovicie za styczeń z 25 groszy więcej mają od nas, a jak z instruktorem gadać to w każdej rozmowie przypominają że lepsi od mlekovity. 

Ale w sumie dobrze że przypominają bo bym k*rwa zapomniał 

Opublikowano
34 minuty temu, krzychu121 napisał:

Przeczytałem ten artykuł. Według mnie dobrze że ostrzega przed tym co chcą zrobić pisuary zwłaszcza jak w rządzie są wiceministrowie najwyższej klasy a taka reprezentuje Kowalski. Z drugiej za bardzo wychwala jak działaja spółdzielnie i nie widzi patologii jaka się dzieje. Odwraca kota ogonem. Mlekpol wykorzystywał swoją przewagę w przypadku chęci odejscia dostawców. We Włoszczowej było to samo. Można też dodać że na porządku dziennym są zaniżane parametry w mlekowicie. I nic z tym rolnik nie może zrobić. Także zmiany są potrzebne . Albo prezesi i zarządy zaczna szanować dostawców i wszystko będzie jasne i przejrzyste. Skończy się obsadzanie stanowisk rodzinami i kolegami tylko będą zatrudniani fachowcy. Albo politycy wkoncu tak podburza rolników że ci wkoncu im uwierzą i państwo przejmie spółdzielnie. A wtedy każdy wie co będzie. Stołki stołeczki stołunie i rozpieprzanie majątku 

Zapomniałem o Hadzliku. Jak ta redaktor podaje go za przykład to ja nie mam pytań. Jeśli chodzi o zrzeszenia rolników to chyba nie ma większej patologi niż polska federacja. Można ich śmiało określić druga Koreą. Jest jeden wódz a kto się sprzeciwi szybko zostaje usunięty. 

Są patologie w spółdzielniach zgadzam się ale wynikają one w dużej mierze biernej postawy rolników co już było milion razy poruszane ale generalnie zmienia się to na plus, a spójrz na Polmlek jak nazwiesz to co tam się dzieje -ceny indywidualne? Użytkownicy boją się cene napisać bo ich tu obserwują no ludzie kochani 

Opublikowano

Polmlek to prywaciarz więc jak się na to rolnicy godzą to ich sprawa. 

Nie dokonca się zgodzę że rolnicy są bierni. Jak ktoś zacznie trochę więcej się udzielać to na parametrach pojadą, a to pozaklasowe albo i antybiotyk wynajdą i większość dlatego się bardzo boi odezwać a jak zostanie kilku którzy chcą zmian to się ich usuwa albo gnębi aż przestaną się interesować tematem. 

10 minut temu, Marcin441 napisał:

No w mlekovicie za styczeń z 25 groszy więcej mają od nas, a jak z instruktorem gadać to w każdej rozmowie przypominają że lepsi od mlekovity. 

Ale w sumie dobrze że przypominają bo bym k*rwa zapomniał 

Ile wyjdzie w Sierpcu za styczeń? Luty coś wiadomo?

• Thanks 1
Opublikowano
40 minut temu, komizmo napisał:

Ja jestem w federacji i mlekovita jebie mnie pod ogon aż miło. Ostatnio może trochę mniej ale bywało, że o 0.7 % na obu parametrach w sumie

Jest zapis w nowej umowie że bierzecie mleka razem z osobą z mleczarni i wysyłacie, wg najlepiej 2, próbki mleka do niezależnego laboratorium- najlepiej do wojewódzkiego inspektoratu weterynaryjnego gdzie są akredytację i sprawa się rozwiąże

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, krzychu121 napisał:

Polmlek to prywaciarz więc jak się na to rolnicy godzą to ich sprawa. 

Nie dokonca się zgodzę że rolnicy są bierni. Jak ktoś zacznie trochę więcej się udzielać to na parametrach pojadą, a to pozaklasowe albo i antybiotyk wynajdą i większość dlatego się bardzo boi odezwać a jak zostanie kilku którzy chcą zmian to się ich usuwa albo gnębi aż przestaną się interesować tematem. 

Zgadza sie, znam przynajmniej dwa przypadki gosci co probowali sie udzielac to szybko pozalowali, u pierwszego cuda wychodzily: (pomijam juz tluszcz i bialko) to z bakteriami rzekomo sobie nie radzil, to komorki, to rozwodnienie... skonczylo sie tak ze gosc sie poddal. Drugi walczyl dlugo bylo to samo, az mu wstrzymali odbior, mleko (zal bylo wylewac) wiec w tym czasie wozil dwie wsie dalej do znajomego,  ktory lal to razem ze swoim do zbiornika i tam wyniki byly juz prawidlowe, ale zeby przywrocili mu odbior to musial przystopować. W spoldzielniach w radach siedza mozna powiedziec ciagle Ci sami, duzi badz wieksi dostawcy (im cena nalatuje na parametrach i doplacie do ilosci wiec oni sie nie wychylaja, pomijam nepotyzm bo to oczywiste) jak ktos im nie pasuje to aut..

Zeby to bylo naprawde uczciwe to musialo by zewnetrzne lab pobierac probki tluszcz bialko wtedy moze i rolnicy by sie udzielali na zebraniach itp

Edytowane przez oniak
Opublikowano
9 godzin temu, marcianjargit napisał:

Osm Krasnystaw 2,49 netto grudzień, styczeń luty spadek o 30 gr dziś przyszedł cennik

Zborze stanialo, mleko stanialo,rzepak staniał , powiedzcie czemu do cholery nie staniała śruta rzepakowa i inne pasze do cholery

Nie tak dawno pisałeś że Krasnystaw na styczeń 2.70 netto to teraz coś się zmieniło?

Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał:

I zostanie. Poprzednie dwa lata nauczyły przedsiębiorców że można wyzyskiwać ludzi ile się tylko da. A rolników zwłaszcza bo sobie od ust odejma ale ,,posiać przecież trzeba ''. W innych branżach jak się nie opłaca to zamyka się biznes i tyle. W rolnictwie też tak można , zwłaszcza jeśli chodzi o zboża a z tego co się czyta tu na forum czy FB to zbozowcy najwięcej się ,, trzęsą '' że trzeba siać. Jakbym miał zboża to poszły by wszystkie zasiewy pod jak największe dopłaty żeby bez roboty było. Ceny schodzą na normalny poziom to zaczyna się znowu gospodarzenie. W przypadku bydła to nie takie proste bo nie zacznie się tego od tak. Jak np przy świniach czy kurach że kurnik może stać rok pusty bo się nie opłaca a po roku kurczaki przyjeżdżają i zaczyna się zabawa od nowa. Mimo iż mam krowy to w tamtym roku nawozów kupiłem niecała połowę tego co zawsze a na ten rok miałem nie kupować nic przy tych cenach co były w lato czy na jesieni i człowiek spokojny . Ograniczyło by się ilość sztuk lub za jakis czas likwidacja i tyle. 

Kolego Krzysztofie właśnie polkneles haczyk rządzących. Dla tego rządu wrogiem nr jeden jest przedsiebiorca ich też jebia nie tylko nas. Nastawiaja tylko jednych na drugich. Na nich mówią ze są wyzyskiwacze a nas przedstawiają jako ofiary losu którzy bez pomocy państwa nie przetrwaja, to nie wina przedsiębiorców, przedsiębiorstwo to nie Caritas tez chcą i muszą zarobić. To co się dzieje dzieje się przez rządzących.

Ktoś pytał o cene w sierpcu. Za grudzień było coś 2.85 brutto no to jak za styczeń -35 no to około 2.5 brutto się spodziewam

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, Krowiarka napisał:

Kasa już jest 😉ale bez faktury to nie wiem po ile wyszło.

Wypłata podzielona przez oddane litry i już masz po ile. 

Opublikowano

U nas też drukuje samochód, ale karteczki mam w oborze nie policzone. Co jak co, ale Sierpc jest rzetelny co do litrów i parametrów, mam to sprawdzone, więc nie zawsze przeliczam.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, ukaszProcho napisał:

Nie macie rozpiski miesięcznej ile mleka odebrała mleczarnia? U nas drukują kwitki co odbiór 

Musi byc to gdzieś udokumentowane ile mleczarnia odbiera, czy to na kwitku wydrukowanym z cysterny czy na raporcie napisanym pod koniec odbioru mleka. U mnie raz kierowcy zepsuła się ta drukarka i napisał normalnie na kartce ile litrów poszło z wyświetlacza

Edit: No jak już jakaś mleczarnia by nie udokumentowała ile mleka by odebrała to już byłby smiech na sali.

Edytowane przez Rolniik122
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, vodz napisał:

Kolego Krzysztofie właśnie polkneles haczyk rządzących. Dla tego rządu wrogiem nr jeden jest przedsiebiorca ich też jebia nie tylko nas. Nastawiaja tylko jednych na drugich. Na nich mówią ze są wyzyskiwacze a nas przedstawiają jako ofiary losu którzy bez pomocy państwa nie przetrwaja, to nie wina przedsiębiorców, przedsiębiorstwo to nie Caritas tez chcą i muszą zarobić. To co się dzieje dzieje się przez rządzących.

Ktoś pytał o cene w sierpcu. Za grudzień było coś 2.85 brutto no to jak za styczeń -35 no to około 2.5 brutto się spodziewam

W pompce mam to co mówią rządzący chociaż na nich głosowałem. Okazali się takimi samymi złodziejami jak rząd po-psl. Stwierdziłem to co zauważyłem u siebie na okolicy. Czyli np nawozy mieli na placu to nie sprzedawali jak drożały bo czekali żeby zarobić jeszcze więcej. Dostawy wstrzymywali. Pamiętam też dobrze dzień jak ludziom śruba odwaliła w dniu wybuchu wojny i atakowali cpny. I tak w ciągu jednego dnia paliwo z 5 zł poszybowało miejscami nawet na 10 zł. Dostawcy też wycofywali się z dostaw. W sklepach z częściami niektóre części aż zakurzone bo leżały po 2 lata a cena zrobiła się nagle taka jakby były wyprodukowane wczoraj. Oleje też za pomoca magicznej różdżki zdrożały o kilkadziesiąt procent i tak można mnożyć przykłady. Uczciwych sprzedawców ze świecą szukać. Wiadomo rząd im śrubę dokręca coraz mocniej ale niektórzy obłowili się jak nigdy w życiu a dodatkowo dostawali po kilkaset tys a nie rzadko i milionów rekompensaty covidowej. 

• Like 7
Opublikowano (edytowane)

A w Biedronce jak mleko wypasione z Mlekowity kosztowało kiedyś 4.2 zł tak i teraz kosztuje tyle samo po obniżce u rolników i weź tu bądź mądry . A to napewno nie koniec obniżek u nas czekać bliżej marca jak będą smsy wysyłać 

@ krzychu121 na prezydenta 👍👍👍

Edytowane przez greg1985
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v