Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
28 minut temu, Bercik92 napisał:

już od wczoraj temat wałkowany na tym forum

mlekpol za grudzien płacił tyle co rospuda więc nie wiem czy takie najniższe...

Był daleko w tyle... Naucz się liczyć.... 30 /40 gr to spora różnica 

Opublikowano
Przed chwilą, Bogdan_ja napisał:

Czyli nie ma żadnego krachu jaki tu wieszcza co rocznie o tej porze bajkopisarze 🤔

Widzę że każdy temat ma swojego Galan. Prowadzisz jakiś fundusz promocji tej mleczarni czy to twoje hobby?

• Haha 1
Opublikowano

Oby Giżycko i Piątnica trzymały cenę to te samozwańcze ,, liderzy '' nie będą tak opuszczać. Chociaż jak przestaną przyjmować to mlekpol , mlekowita czy polmlek będą mieli w pompce ile płaci Piątnica czy Giżycko.

Coś czuję że mlekpol czy mlekowita zwlekają do jutra z podaniem ceny na luty bo szykują się kolejne grube obniżki i nie chcą dostać jeszcze w tym miesiącu  stosu wypowiedzeń. Zawsze to jeden miesiąc dłużej będą rolnicy odstawiać 

Opublikowano
14 minut temu, krzychu121 napisał:

Oby Giżycko i Piątnica trzymały cenę to te samozwańcze ,, liderzy '' nie będą tak opuszczać. Chociaż jak przestaną przyjmować to mlekpol , mlekowita czy polmlek będą mieli w pompce ile płaci Piątnica czy Giżycko.

Coś czuję że mlekpol czy mlekowita zwlekają do jutra z podaniem ceny na luty bo szykują się kolejne grube obniżki i nie chcą dostać jeszcze w tym miesiącu  stosu wypowiedzeń. Zawsze to jeden miesiąc dłużej będą rolnicy odstawiać 

A gdzie się przeniesiesz..... Do raspudy?

Opublikowano (edytowane)

@krzychu121 a gdzie pójda ci co zloza wypowiedzenie bo w piatnicy była gromada ludzi i nawet ci co byli jedna nogą w piatnicy w tym roku czy w tamtym od nowego roku pojechali i nic z tego . Z jednej strony dobrze bo jak piatnica bez pojęcia zacznie brac to czar piatnicy prysnie . A poza tym jadą już na maks możliwości.  Myślę że mlekpol jak by wiedział że mogą odejść do konkurencji to by ubarwił na szybko umowy 

Edytowane przez alfa
Opublikowano
31 minut temu, alfa napisał:

@krzychu121  Myślę że mlekpol jak by wiedział że mogą odejść do konkurencji to by ubarwił na szybko umowy 

No ma postępowanie za ubarwianie.. Tak więc nie koniecznie.. 🤔

"" "" Mlekpol / Shutterstock

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK) postawił zarzuty Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, która może nieuczciwie wykorzystywać swoją przewagę kontraktową wobec dostawców, podał Urząd. Grozi za to kara do 3% rocznego obrotu przedsiębiorcy.

Prezes UOKiK Tomasz Chróstny postawił Mlekpolowi zarzuty nieuczciwego wykorzystania przewagi kontraktowej. Dotyczą one m.in. następujących praktyk:

możliwość jednostronnej zmiany cennika skupu mleka, również z mocą wsteczną - zmiana cennika nie wymaga zgody spółdzielców, a niekiedy nawet ich powiadamiania;

utrudniony dostęp dostawcy do pełnej informacji o warunkach realizacji umowy;

niejasne zasady stosowania kar, ich arbitralne wymierzanie;

obniżanie ceny na pełnowartościowe mleko w okresie wypowiedzenia umowy;

brak możliwości weryfikacji jakości mleka w niezależnym od Mlekpolu laboratorium;

brak możliwości zwolnienia producenta z obowiązku dostawy mleka w przypadku wystąpienia okoliczności od niego niezależnych (np. wypadku, awarii, trudnych warunków atmosferycznych)."" "" 

Opublikowano
7 godzin temu, ubogiwladek napisał:

No i obniżyli wam? bo nikt nic o wloszczowie nie pisał 

Na zebraniu prezes mówił, że obniżka jest pewna, bo z zachodu pchają tani ser, jak to robią, pewnie z krajową dopłatą do eksportu. Premia w grudniu wynosiła 45 groszy, nie mają jeszcze zamkniętego bilansu, ale prawdopodobnie będzie zdjęta w całości. Od tego momentu żadnego smsa nie było. 

Opublikowano
23 minuty temu, krzychu121 napisał:

@alfa chcesz powiedzieć że obiecali przyjęcie a teraz pokazali środkowy palec ? Przejadę się i wam powiem czy biorą czy nie :)

Nikt środkowego palca nie pokazał tylko było w lewo albo w prawa nie to inni poszli na Ich miejsce a bez końca nie będą brali bo byłby Ich błąd a skąd jesteś?  

Opublikowano

Dziś rano w radio mówili że tak dobrze będzie bo mleko tanieje to i produkty mleczne w sklepie będą tańsze.

Dziś byłem u lekarza na kontroli i gościu mi takiego niusa powiedział że Sierpc tak wcześnie powinfirmowal o cenie za styczeń w trosce o dostawców bo mleko stanieje i żeby ludzie inwestycji nie planowali.

• Sad 1
Opublikowano
46 minut temu, robert1226 napisał:

Dziś rano w radio mówili że tak dobrze będzie bo mleko tanieje to i produkty mleczne w sklepie będą tańsze.

Dziś byłem u lekarza na kontroli i gościu mi takiego niusa powiedział że Sierpc tak wcześnie powinfirmowal o cenie za styczeń w trosce o dostawców bo mleko stanieje i żeby ludzie inwestycji nie planowali.

Szkoda, że tak ochoczo nie zapowiadają obniżenia kosztów produkcji. 

Dziś zamawiałem pasze i cena jak z górki cenowej a zboża mocno staniały 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v