Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest wolny rynek i są dowolne ceny, jeden pojedzie za 300  starym chrupciem i dobrze zrobi, drugi pojedzie za 600 bo nowoczesność, wygoda i wydajność kosztuje ale to plonu z ha nie zwiększy. Jak jest spora konkurencja to i lepsze ceny.

Opublikowano
11 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

no ale przecież paliwo jest dużo tańsze niż w zeszłym roku😛

Paliwo tańsze. A oleje .części. I stawka godzinowa pracownika. Też tańsza? Nie licząc już nawet cen kombajnów jak poszły do góry 

Opublikowano
1 godzinę temu, jacor73 napisał:

Lepiej odpocząć, niż dołożyć do interesu, realna inflacja powyżej 30%, jedna awaria i się może okazać, że trzeba do interesu dołożyć. Zobacz jak ogólnie podrożały wszystkie usługi (oprócz typowo rolniczych) przez ostatnie 2 lata.

tak. 

patelnia o 50 gr na km A koparko-ładowarke 20 zł za godzinę 

Opublikowano
11 godzin temu, przem64 napisał:

Od razu widać kto ma własny kombajn a kto co roku bazuje na usługach. Merytoryczna rozmowa na poziomie....

ten co nie ma kombajnu, to za drogo usługa :D a ten co ma, to za tanio panie :D 

Opublikowano

Może i tak to co napisałeś.

To zapytam inaczej na przykładzie cen maszyn. Czy ktoś widział aby producenci maszyn czy części zamiennych w tym roku obniżyli swoje ceny. Albo czy były wcześniej takie obniżki jak w trakcie kryzysu w 2008 roku i promocje w kolejnych latach ?? Popytajcie swoich dealerów tak dla własnej czystej ciekawości bo ja pytałem i Odpowiedz brzmi NIE. One w tym roku po prostu przestały rosnąć.

Koszty usług koszenia groszków na zielono czy kopania buraków. Dlaczego są takie wysokie a nie inne ceny. Na przykładzie kombajnu do groszku  dlaczego zbiór wynosi X, (rozmowa z właścicielem firmy) "w środku kombajnu znajduje się nazwijmy to łożyska na bębnie a jak się zepsuje to koszt 60k zł" i ja musze to wszystko uwzględnić w koszcie usługi. Inny przykład. Dlaczego Ropa do buraków jest wymieniania co 4-5 lat bo po tym okresie naprawa/remont wynosi nie wiele mniej jak sprzedaż i kupno nowego i niestety muszę mieć pieniądze na zakup nowego aby nie było awarii w sezonie.

Dlatego Ci wszyscy co piszą że jest drogo, tanio czy inaczej. Zastanówcie się i postawcie się w skórze innej osoby

• Like 3
Opublikowano

W opolskim duże gospodarstwa wszystkie umowy 300 zł ha paliwo gospodarstwa z limitem 20 do 23 l /ha i jest wojna i podchody o wygryzienie konkurencji wszystko nowe sprzęty lub super przygotowane do żniw -i nie ma żadnych negocjacji -ja mam łącznie z paliwem i transportem 500 /ha powinna zostać jakaś górka 

Opublikowano

dzisiaj gadałem z gościem z sąsiedniej wsi to mówi że 500zł/ha, u mnie pewnie też podobnie będzie, kawałeczki do koszenia zawsze mam niewielkie. Pokoszę swoje i dopiero po sąsiadach małorolnych.

Opublikowano

na kawałeczki nawet za 600 nie warto, co to za wydajność ?Od miedzy zawsze ryzyko złapania czegoś -jeszcze hedera nie opuścisz a już koniec kawałka ale ktoś to musi zebrać .kiedyś drobne usługi 8 ha za dzień i jeszcze pretensje że za szybko się kosi (bo bizonem kiedyś ???) Robiąc niby za darmo 300 +paliwo na dużych kawałkach to i tak 400 zł a można 30-45 ha za dzień spokojnie zrobić inni tego za całe żniwa nie skoszą a to i tak nie szczyt możliwości 

Opublikowano
7 minut temu, mf362 napisał:

Jest wolny rynek 

Z tym wolnym rynkiem, to tak samo jak z "wolnymi" mediami, wszyscy krzyczą, że są, a tak na prawdę ich nie ma. Kupujesz po tyle, po ile ktoś Ci sprzeda, a sprzedajesz po tyle, ile ktoś chce zapłacić. Wybór to jest albo kupujesz, albo nie, to samo ze sprzedażą

Opublikowano
41 minut temu, Pafnucy12 napisał:

To nie jedź i nie becz.

kto beczy? mam umowę na kilkaset ha i sobie chwalę -10 tyś na dzień mnie wystarczy -od rzepaku do owsa około 25 dni Fakt ze nowy kombajn to już 2 mil ale ja jeszcze koszę takim z dofinansowania i już się kilka razy spłacił .kiedyś nie wykorzystywałem tak intensywnie ale okaże się że nówka kombajn a technologicznie staroć- więc trzeba przyśpieszyć amortyzacje 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 28.06.2023 o 20:41, Pafnucy12 napisał:

Ano. Można szukać gdzie taniej i lepiej.

,,Tanie mięso to psy jedzą'' Tylko w usługach rolniczych schodzi się  z własnego zysku aby tylko konkurencji sąsiadów podebrać, pół biedy jak operatorem jest pracownik bo jak właściciel   to w czasie usługi dochodzi do wniosku że praca trudna pole nierówne, słońce świeci no i coś musi zostać.  Kto żyje z usług  musi generować zyski  proste. 

Opublikowano

Śpiewka jak u dziad transów, Areczku ja to od 30 lat dokładam do interesu, zeszły sezon paliwo drogie, teraz ceny paliw  to ułamek kosztów,

będzie ciekawy rok jak namłócą po 3 tony za 800 stów i  z tego 1/4 na kombajn, 

• Like 1
Opublikowano

Nawet w artykule bodajże,,Top Agrar " piszą że taniej niż w tamtym roku nie będzie, bo pomimo tańszego paliwa , pozostałe wszystkie koszty eksploatacyjne wzrosły . I tyle w temacie.   

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, renovoltage napisał:

Śpiewka jak u dziad transów, Areczku ja to od 30 lat dokładam do interesu, zeszły sezon paliwo drogie, teraz ceny paliw  to ułamek kosztów,

będzie ciekawy rok jak namłócą po 3 tony za 800 stów i  z tego 1/4 na kombajn, 

Jak można 30 lat dokładać ? Rozumiem że takie hobby ,no można jeszcze dumpingowo dla wkurwienia innych to też zrozumiem  takie  wytłumaczenie .co za różnica czy paliwo 8 czy 6 zł -znikomy wpływ na cenę a zebrać muszą a jak nie to adios  dla takich są miododajne i inne udziwnienia 

Edytowane przez v11
Opublikowano
Dnia 2.07.2023 o 08:55, JaqMF napisał:

Ile liczycie za prasowanie siana/słomy? Za jedną belkę

Mała bela do 130 -25 duża 30

Jak liczyć przetrząsanie siana?

Opublikowano
16 minut temu, Pcheella napisał:

Jak liczyć przetrząsanie siana

Ok 100 za ha

Opublikowano

Dorzucę odnośnie powyższego taką ciekawostkę

Niedawno jednego dnia zagrabiłem 24 hektary łąki ursusem C360 i zgrabiarką dwukaruzelową 8,5m, po robocie zatankowany pod korek i weszło 25 litrów paliwa. Tylko kawałki były duże i ładne od 2 do 8 hektarów. Ale spalanie robi wrażenie 

• Like 1