Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A to nie jest przypadkiem opłata cywilno-prawna od wartości pojazdu?

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, gregory81 napisał:

Przepraszam że nie w temacie. Pytanie na szybko. Po zakupie np. ciągnika od rr przez rr jest obowiązek opłacenia podatku 2% w US. Gdzieś tu był poruszany ten temat ale nie mogę odszukać.

"" "" jeżeli osoba, która z definicji jest rolnikiem ryczałtowym lub czynnie rozlicza VAT jest zwolniona od płacenia podatków od (zakupu) towarów i usług, czyli w tym przypadku także z zakupu przyczepy, samochodu, maszyny rolniczej i nie ma obowiązku opłacenia podatku od czynności cywilnoprawnych (w wysokości 2% od wartości rynkowej zakupywanej ruchomości).

Najbardziej komfortowa i bezpieczna sytuacja jest dla rolnika ryczałtowego, gdy dokonuje zakupu przyczepy, samochodu lub maszyny rolniczej od innego rolnika ryczałtowego lub firmy oferującej tego typu urządzenia, w tym także rolnika rozliczającego się na zasadach czynnego VAT-u. Wtedy jest zwolniony z opłaty podatku od czynności cywilnoprawnych."" "" 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

U mnie mówią że pieczęć bijà na umowie - zwolniony z podatku.

Opublikowano

W ubiegłym roku kupiłem ciągnik od vatowca to żadnej opłaty skarbowej nie robiłem bo miałem fv a przy kupnie drugiego ciągnika już musiałem zapłacić podatek od wartości bo on już ryczałtowiec. 

Opublikowano
Przed chwilą, Bogdan_ja napisał:

To cię w uja zrobili i tyle. 

Odnośnie ryczałtu?

Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

Chłopie masz wyżej napisane przez prostym ludzkim językiem co i jak... 

Dla urzędnika zrozumiały ale nie dla laika chłopie. 

Opublikowano
9 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Jeśli nie rozumiesz co jest napisane to wybacz ale nie pomogę... 🤭

A na takiego bystrego wyglądasz. 🤨🙆‍♂️

1 minutę temu, rafal3939 napisał:

Ja kupiłem , nic nie zgłaszałem, nikt o nic nie pytał.

To jakim cudem zarejestrowałeś pojazd w WK?

Opublikowano
6 minut temu, superfarmer02 napisał:

Też kupowałem od rr i trzeba było płacić, wątpię żeby tak wszystkich w uja robili... 

nieznajomość prawa szkodzi

to nie jest tak że oni cię wzywają żebyś zapłacił, sam do nich idziesz, i sam wyliczasz ile masz zapłacić

Opublikowano
2 minuty temu, rafal3939 napisał:

Wydział komunikacji od kilku lat nie potrzebuje nic z urzędu skarbowego.

dokładnie, za to WK przesyła informacje do US o każdym zarejestrowanym pojeździe

Opublikowano
1 minutę temu, rafal3939 napisał:

Wydział komunikacji od kilku lat nie potrzebuje nic z urzędu skarbowego.

No ciekawe co piszesz bo przy rejestracji ciągnika pytali czy opłata skarbowa jest już zrobiona bo w przeciwnym razie nie chcą zarejestrować pojazdu. 

Opublikowano
1 minutę temu, wlamaj1 napisał:

Dziesięć lat temu rejestrowałem ciągnik i w WK nie wołali na mnie kwitka od opłaty skarbowej...

Pewnie fv miałeś. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, PRIMO napisał:

No ciekawe co piszesz bo przy rejestracji ciągnika pytali czy opłata skarbowa jest już zrobiona bo w przeciwnym razie nie chcą zarejestrować pojazdu. 

mogą się rzucać, ale nie ma do tego podstawy prawnej, tak z przyzwyczajenia, w moim WK po prostu informują, że przesyłają dane do US i w razie nieopłacenia daniny, tamci się napewno upomną

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
13 minut temu, PRIMO napisał:

Pewnie fv miałeś. 

Normalna umowa między dwoma rolnikami. Trochę było mi nie bardzo że tysiąc złotych na próżno wydałem - ale raczej tak nie było. Wraz z zawarciem każdej umowy powstaje obowiązek podatkowy i to jedna ze stron musi go wykonać - przyjmuje się że kupujący. Gdy ten obowiązek nie zostanie wykonany to US może się o to upomnieć i chyba ma na to trochę czasu. Oczywiście gdybym wtedy wiedział o tym że umowa między dwoma rolnikami ryczałtowymi jest zwolniona z podatku to próbowałbym to wykorzystać, ale z tego co tutaj przeczytałem (również jakiś czas temu) to różnie z tym bywa...

Opublikowano
2 minuty temu, jahooo napisał:

mogą się rzucać, ale nie ma do tego podstawy prawnej, tak z przyzwyczajenia, w moim WK po prostu informują, że przesyłają dane do US i w razie nieopłacenia daniny, tamci się napewno upomną

Po prostu w niektórych urzędach panuję nadgorliwość (nie znajomość prawa). U nas nawet nie informują o jakimś podatku w US. Komplet dokumentów jest proszę czekać na SMS o odbiorze DR.

Opublikowano
23 minuty temu, bratrolnika napisał:

nieznajomość prawa szkodzi

to nie jest tak że oni cię wzywają żebyś zapłacił, sam do nich idziesz, i sam wyliczasz ile masz zapłacić

Pytałem się czy trzeba coś opłacać i mówili że tak, śmieszne pieniądze to nikt nie dochodził, w wk potem pytali się czy w skarbówce byliśmy. Tyle że tu było kupno od osoby fizycznej bez gospodarstwa ale to chyba nie ma znaczenia 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v