Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
28 minut temu, wojak1986 napisał:

Byk po 9 zboże po 700 tylko Zetor dalej trzyma cenę...

już też nie. 

Opublikowano
2 godziny temu, pawelek98 napisał:

byk na giełdach światowych leci w dół do cen przedwojennych

ceny poniżej 10 zaraz zawitają

A jak na giełdach drożało to u nas też ? 

Gacie luźno,  niech popyt i podaż dyktują ceny  

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, WitekRolnik napisał:

Zacznijmy od tego czy handlarz kupił te cielęta na swoją siedzibę i później sprzedając je Tobie podał Tobie swoją siedzibę czy przez "pomyłkę" podał poprzednich właścicieli, bo to jest duża różnica, szczerze mówiąc nawet jakby tamci zgłosili urodzenie 2 razy czy też przemieszczenie to te zgłoszenie agencja przerzuca z powrotem do irz by użytkownik zrobił korektę lub jak sami dostrzeżemy błąd to też i sami możemy korektę zrobić więc raczej to nie jest problemem tej niespójności, a jeszcze w zdarzeniach przy przemieszczeniu masz jakiś opisany błąd czemu jest niespójne?

Nie mniej jednak ja na Twoim miejscu zwyczajnie poszedł bym do agencji, i po prostu pogadałbym z nimi żeby to jakoś wyjaśnić i naprostować, bo podczas kontroli na różnych ludzi można trafić więc po co sobie robić dodatkowe problemy.

Jak dobrze pamięć mnie nie myli to kolega @Raptus902 nie tak dawno miał podobną sytuację co u Ciebie, może on podpowie jak to finalnie się zakończyło.

Cielęta przechodziły przez siedzibę stada handlarza czyli ja robiłem przemieszczenie od handlarza. Ogólnie to jest to dość duża firma co handluje w kilku miejscach w Polsce na fv nie jakiś Mirek co zbiera sztuki bez papierów i robi ruzne kombinacje z przepinaniem kolczyków itd. W agencji byłem o oni powiedzieli ze osoby które zrobiły błąd powinny to wyjaśnić i tyle. 

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, daroo9876 napisał:

Cielęta przechodziły przez siedzibę stada handlarza czyli ja robiłem przemieszczenie od handlarza. Ogólnie to jest to dość duża firma co handluje w kilku miejscach w Polsce na fv nie jakiś Mirek co zbiera sztuki bez papierów i robi ruzne kombinacje z przepinaniem kolczyków itd. W agencji byłem o oni powiedzieli ze osoby które zrobiły błąd powinny to wyjaśnić i tyle. 

Ok rozumiem, to teraz w takim razie jak chcesz mieć spójną historię to nie pozostaje nic innego jak przypominać się handlarzowi niech temat ogarnie, ewentualnie ogarnij u handlarza od kogo kupował i sam na własną rękę skontaktuj się z tym rolnikiem, no a w ostateczności jak Ci nie przeszkadza ta niespójność to machnij na to ręką i uznaj, że nie było tematu.

Opublikowano
2 godziny temu, Cybulek17 napisał:

A jak na giełdach drożało to u nas też ? 

Gacie luźno,  niech popyt i podaż dyktują ceny  

Niech sprzedają. Wyprztykają się z towaru to znowu my na 3 króli sprzedamy jak w zeszłym roku 😉

• Like 1
Opublikowano

Panowie dziś miałem telefon z agencji że wpadają na kontrol, głównie sprawdzić czy są kolczyki i czy zgłoszenia na czas, na co najbardziej zwracają uwagę w oborze ? 

Kolczyki i przemieszczenia mam dobrze 

Opublikowano
27 minut temu, krzysiek277 napisał:

Panowie dziś miałem telefon z agencji że wpadają na kontrol, głównie sprawdzić czy są kolczyki i czy zgłoszenia na czas, na co najbardziej zwracają uwagę w oborze ? 

U mnie na to czy mają dostęp do poideł i czy tabliczki nieupoważnionym wstęp wzbroniony wisza na drzwiach 

Opublikowano
2 godziny temu, krzysiek277 napisał:

U mnie się doczepili o brak informacji w irz odnośnie typu użytkowania bydła

Opublikowano
daroo9876 napisał:

4 godziny temu, WitekRolnik napisał:

Zacznijmy od tego czy handlarz kupił te cielęta na swoją siedzibę i później sprzedając je Tobie podał Tobie swoją siedzibę czy przez "pomyłkę" podał poprzednich właścicieli, bo to jest duża różnica, szczerze mówiąc nawet jakby tamci zgłosili urodzenie 2 razy czy też przemieszczenie to te zgłoszenie agencja przerzuca z powrotem do irz by użytkownik zrobił korektę lub jak sami dostrzeżemy błąd to też i sami możemy korektę zrobić więc raczej to nie jest problemem tej niespójności, a jeszcze w zdarzeniach przy przemieszczeniu masz jakiś opisany błąd czemu jest niespójne?

Nie mniej jednak ja na Twoim miejscu zwyczajnie poszedł bym do agencji, i po prostu pogadałbym z nimi żeby to jakoś wyjaśnić i naprostować, bo podczas kontroli na różnych ludzi można trafić więc po co sobie robić dodatkowe problemy.

Jak dobrze pamięć mnie nie myli to kolega @Raptus902 nie tak dawno miał podobną sytuację co u Ciebie, może on podpowie jak to finalnie się zakończyło.

Sprawa skończyła się tak że gdy każdy po potwierdzał zdarzenia wskoczyło że pasuje. Pewnie cielak miał bardzo długi łańcuch właścicieli i trochę to trwało.

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, szymon09875 napisał:

U mnie na to czy mają dostęp do poideł i czy tabliczki nieupoważnionym wstęp wzbroniony wisza na drzwiach 

A to wogóle jest jakiś obowiązek posiadania poideł?znam takich co mają po parę sztuk i poja z wiadra i nie słyszałem nigdy żeby ktoś w związku z tym miał jakiś problem

Opublikowano
krzysiek277 napisał:

jak już wejdą to zerknie czy ściany bielone, czy gnoju nie za dużo, gdzie pasza stoi..... zależy jaką qrwa się trafi

Opublikowano
19 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

W tych czasach 90% dróg jest odśnieżone bardzo dobrze. Każdy ma samochod i jakos chce dojechac np po zakupy itp itd.

Witam no nie wiem czy te 90 % dróg jest odśnieżone u mnie na wschodzie Polski w mojej okolicy zobaczyli pół metra śniegu i już wstrzymali mojemu znajomemu dostawę buraczka ćwikłowego  bo produkcja wstrzymana bo dojazdy pozawiewane

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Bydło musi mieć stały dostęp do czystej wody. 

poidło nie jest wymogiem. 

wystarczy jak się powie że dwa razy dziennie pojone. 

obory przewietrzyć kto lubi dusić bydło, bo zmarznie 

poziom gazów też był u mnie badany. 

Opublikowano
14 minut temu, HF86 napisał:

Jak trafisz na służbistę to taka gadka nie przejdzie że pojone.

U mnie sprawdził czy w poidlach woda jest i wymiary boksów /stanowisk 

Opublikowano
11 godzin temu, pedro2 napisał:

Niech sprzedają. Wyprztykają się z towaru to znowu my na 3 króli sprzedamy jak w zeszłym roku 😉

To kiedy planujesz sprzedawac? Ja myslalem jakos przed swietami albo przed nowym rokiem jakoś o ile beda wtedy brac. Choc nie wiem czy choc te 20gr na żywo bedzie wiecej w tym okresie?

Opublikowano
17 minut temu, pedro2 napisał:

Szału nie było. Szał był potem jak do marca -2zł na wbcu się zrobiło 

To że potem był spadek to zmienia postać rzeczy.

O ile kiedyś cena okolicę 3 Kroli lubiała,to teraz mum zdaniem ten trend zanika

No ciekaw sam jestem na dzień dzisiejszy byk max 12.5 ...oczywiście brutto

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

Ile razy dziennie pijesz w upały ? Też dwa ? 

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v