Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiedzcie mi  czym najlepiej pokryć krowy mleczne w typie MO by cielaki od nich potem na opasy przeznaczać? Simental mięsny czy limousine? Może coś jeszcze innego. Jakieś sugestie? 

Opublikowano
1 godzinę temu, parma napisał:

Kupię obornik bydlęcy. 40zł/ tona. Okolice Nowej Huty. Pozdrawiam

Hehe 40 zł tona obornika .. chyba 4 lata temu taka cena .. jak saletra była po 900 zł 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Leszy napisał:

Powiedzcie mi  czym najlepiej pokryć krowy mleczne w typie MO by cielaki od nich potem na opasy przeznaczać? Simental mięsny czy limousine? Może coś jeszcze innego. Jakieś sugestie? 

Bierz simentala wielki łeb i brzuch ale i kilogramy

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, artek27 napisał:

Nie myślałeś o BB?

a z porodami nie problem? 

46 minut temu, wojak1986 napisał:

Bierz simentala wielki łeb i brzuch ale i kilogramy

Z mlecznymi miałem do czynienia to może i coś w tym jest. 

Opublikowano
27 minut temu, Leszy napisał:

a z porodami nie problem? 

Z mlecznymi miałem do czynienia to może i coś w tym jest. 

Z tego co u mnie zauważyłem to poród jest lżejszy niż np z lm ma mniejszą głowę i dużo łatwiejszy jest poród,tylko jak mówisz że masz krowy po SM nawet mleczny bo na hf to bym nie polecał.

• Thanks 1
Opublikowano
kewin123 napisał:

17 minut temu, bluecows1 napisał:

kto od ciebie zabierał bo też sie rozgladam za kupcem a na razie około 12 proponuj

"Artus" Pawlonka

16 minut temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

LM ?

Najwięcej angus czarny, lm, i parę hereford 

19 minut temu, bluecows1 napisał:

kto od ciebie zabierał bo też sie rozgladam za kupcem a na razie około 12 proponuja

"Artus" ale towar musi być super 

Problemu u nich z kasą nie ma ? szybko przelew dochodzi ?

Opublikowano
Dnia 22.08.2023 o 12:39, Chota napisał:

Dzisiaj pojechały cztery sztuki. Dwa HF wagowo 690kg i 606kg po 10,2zl i po 10zl. Dwa mieszance 696kg i 728kg po 12zl i 12,2zl. Województwo Lubelskie. 

To ja miesiąc temu może troszkę dłużej sprzedałem hf-a waga ponad 570 kilo po 11 netto

Opublikowano
1 godzinę temu, tomaszmab napisał:

Polećcie jakieś dobre cieluny odsadki od 100 do 150 kg do 2500 zł sztuka od handlarzy .. ostatnio mam krzyzys w stadzie z byczkami i na 32 wycielenia 29 jałówek 🤨.. 

Norma w tym roku 

7 godzin temu, Leszy napisał:

Angus/Piemont 

3 godziny temu, parma napisał:

Przy tej cenie kukurydzy adekwatna.

To szukaj

3 godziny temu, parma napisał:

Po ile była kukurydza?

A słoma?

• Thanks 1
Opublikowano

@soltys48 (oraz inni) powiedz, czy miałeś do czynienie z wolcami? Urośnie to w miarę normlanie czy będą słabsze przyrosty? Trzy byczki straciły wczoraj jajka, by można je było trzymać z jałówkami. Będzie coś z tego? 

Opublikowano
6 minut temu, soltys48 napisał:

Mam 3 na próbę i w moim przypadku nie sprawdzi się to na dłuższą metę

Jeszcze ci do mieszanek. To na zdjęciu MO/PI

IMG20230823054932.jpg

Źle nie wygląda ;) 

Opublikowano (edytowane)

Jak się uda to zrobię ładne zdjęcie zadu

Jest też mieszaniec SM/BB i szczerze bez szału,lepiej wygląda ten z piemontem a jeśli chodzi o przyrosty to tłuścioch angus z simem czy montem rewelacja 

@Leszy

Zad a na drugim SM/MO/AN

IMG20230825062312.jpg

IMG20230825062347.jpg

Edytowane przez soltys48
  • Like 2
Opublikowano
8 godzin temu, Leszy napisał:

@soltys48 (oraz inni) powiedz, czy miałeś do czynienie z wolcami? Urośnie to w miarę normlanie czy będą słabsze przyrosty? Trzy byczki straciły wczoraj jajka, by można je było trzymać z jałówkami. Będzie coś z tego? 

Ty lepiej mi sprzedaj cielaki, po co Ci taki kłopot 😜

Opublikowano
9 godzin temu, Leszy napisał:

do intensywnego tuczu słabo. 

u mnie mają dwa sezony ogryzac pastewniki i poplony, to ma być spokój i jest. 

nie wyglądają tak okazale jak byki, ale efekt ekonomiczny mnie zadowala. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v