Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, ab23 napisał:

Omg żeby tylko Adam tego nie czytał bo po 19 na wbc pędzie pisał 😉

85% rolników w Polsce już w tym momencie sprzedaje O klasę byka po tyle, o ile nie niżej, nawet o tym nie wiedząc. Tak wiem, wszyscy mają ukryte wagi albo zaufanych odbiorców którzy za stówkę przerzucą byka na zakład.

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, AdamRo napisał:

85% rolników w Polsce już w tym momencie sprzedaje O klasę byka po tyle, o ile nie niżej, nawet o tym nie wiedząc. Tak wiem, wszyscy mają ukryte wagi albo zaufanych odbiorców którzy za stówkę przerzucą byka na zakład.

To nie prawda że taka cena 

Zadzwoniłem do Pniewy  teraz 

Klasa 0-21

R 21.4  odbiór w ciągu tygodnia 

Opublikowano
1 godzinę temu, AdamRo napisał:

100 PLN to normalna cena 

Opublikowano

Zdążyli kupcy odjechać już cyrk trzeba straszyć. Sołtys to chyba masz podwójną osobowość, jednego dnia budzisz się rolnikiem innego handlarzem. Tu nie ma zrozumienia bo sam pisałeś że ubojnie i handlarze mają w d*pie rolników...

• Like 2
Opublikowano

@wojak1986nie rozumiem Twojego postu w stosunku do mojej osoby.

Co do straszenia to wczoraj załadowałem łącznie 16szt dwóm odbiorcom -ubojnia i handlarz. Z ubojnią cena umówiona 23 marca i miała być nietykalna okazało się inaczej,w dodatku nie wzięli wszystkich bo pełne auto. Handlarz dał cenę dnia i tyle.

Na koniec napiszę Ci jedno . Jestem przede wszystkim rolnikiem,nie żadnym naganiaczem czy handlarzem ale rolnikiem a to że znam lub też mam kontakty z różnymi ludźmi to inna sprawa.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, PartyzantTK napisał:

100 PLN to normalna cena 

Tyle to cieniutki handlarzyk na TKI oferuje naganiaczowi za wskazanie gdzie może być bydło .

Według mnie sam koszt żeby wyjechać w teren, załadować, poopłacać auto, pracownika to 150 zł do sztuki. To takie minimum. A gdzie podróże dwudniowe z tysiąc kilometrów w kółku ?

• Like 1
Opublikowano

to mój jakiś dziwny. 

przyjadą się pokręcą do wieczora do 50 km od bazy, pozbierają ze 100 sztuk i wieczorem ze 4 ubojnie podjeżdżają po swój ulubiony towar. 

I tak przez 4 dni i weekend. 

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Co do straszenia to wczoraj załadowałem łącznie 16szt dwóm odbiorcom -ubojnia i handlarz. Z ubojnią cena umówiona 23 marca i miała być nietykalna okazało się inaczej,w dodatku nie wzięli wszystkich bo pełne auto. Handlarz dał cenę dnia i tyle.

Na koniec napiszę Ci jedno . Jestem przede wszystkim rolnikiem,nie żadnym naganiaczem czy handlarzem ale rolnikiem a to że znam lub też mam kontakty z różnymi ludźmi to inna sprawa.

Coś o cenach konkretnie byś napisal

Opublikowano
25 minut temu, HF86 napisał:

to mój jakiś dziwny. 

przyjadą się pokręcą do wieczora do 50 km od bazy, pozbierają ze 100 sztuk i wieczorem ze 4 ubojnie podjeżdżają po swój ulubiony towar. 

I tak przez 4 dni i weekend. 

Ile aut, ilu pracowników zbiera 100 sztuk dziennie ?

26 minut temu, ab23 napisał:

Coś o cenach konkretnie byś napisal

15 netto za 100% LM.

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

W jakim przedziale za mięsne Ci zapłacili? Chodzi mi o przejrzystość a nie jakieś domysły i priv. Chyba że to tajne umowy między stronami

Opublikowano
12 minut temu, AdamRo napisał:

Ile aut, ilu pracowników zbiera 100 sztuk dziennie ?

15 netto za 100% LM.

4 zbieraczki. szefów dwóch decyzyjnych jeżdżą i wyceniają dla tych co żywą chcą, a dwóch jeździ I wbce odbierają. 

Opublikowano
54 minuty temu, wojak1986 napisał:

W jakim przedziale za mięsne Ci zapłacili? Chodzi mi o przejrzystość a nie jakieś domysły i priv. Chyba że to tajne umowy między stronami

Z ceny NIGDY tajemnicy nie robiłem. Na ubojnie miałem zgodzone po 22 a finalnie będzie 21.7 i pojechały tam praktycznie wszystkie O, jutro będzie rozliczenie to będę wiedział jak wyszło .handlarz zabrał 4 ładne simy po 13 i charta za 11

Co do doli naganiaczami wiem dokładnie ile bierze mój Mieciu i nie jest to stówka od sztuki dodam tylko że jak  weźmie ode mnie z jakimś kupcem bydło to Grześ przez tydzień pije ogonkowe od niego..... 

• Like 2
Opublikowano

Cielak ma zimne uszy i nos je normalnie jest troche osowiały co mu może być? 

Nie kaszle, miał lekką biegunke wczoraj ale dzisiaj normalnie już sra, je i pije powiedzmy ze normalnie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v