Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cena w supermarkecie czy innym Mcdonalds napewno nie spadnie.

Byk jesli go ktokolwiek chce kupic to placi max 4,10 za O = 18,20

Najgorzej z przodami i trymingami, spadaja z godziny na godzine

Najlepiej byloby z 3 tygodnie wolnego zrobic

Edytowane przez Karol8885
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Sciolke , wybieg jeśli chodzi o opasy robisz bez planu , jeśli wchodzisz w powiększona powierzchnię musisz mieć plan poprawy zrobiony przez doradcę 😉

Co najlepsze , pierwszy raz się zdarzyło że handlarz , na wadzie nie chciał mnie oyebać 😅😅

Wiesz może czy dostanę coś jak mam byki na ściółce ale na uwięzi ?

Edytowane przez damianos95
Opublikowano (edytowane)

nie wiem ile, ale przysługuje jakiś pieniądz.

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano

ludziska może nie w temacie bogacenia się na bykach ale może mi ktoś podać link do rozporzadenia z aktualnymi grupami roślin bo chce wiedzieć czy kukurydza, pszenica to oddzielne uprawy czy zboża bo w gównym rozporzadzeniu o ekoschematach tego niema

Opublikowano
Przed chwilą, kanalia2 napisał:

ludziska może nie w temacie bogacenia się na bykach ale może mi ktoś podać link do rozporzadenia z aktualnymi grupami roślin bo chce wiedzieć czy kukurydza, pszenica to oddzielne uprawy czy zboża bo w gównym rozporzadzeniu o ekoschematach tego niema

Jak robiłem wniosek to liczyło jako inne grupy w zróżnicowanej strukturze upraw

Opublikowano
6 minut temu, szymon09875 napisał:

Jak robiłem wniosek to liczyło jako inne grupy w zróżnicowanej strukturze upraw

dobra ale tam jest punkt mniej niż 65% zbóż  i komputer ci wyliczy ze np. forma jara i ozima to 2 grupy roslin a urzedasz ci up***doli wniosek   ze za dużo zbóż   potrzeba mi rozporzadzenia co zalicza się do zbóż, co do okopowych, itd. jak była dyzerfikacja to było jane rozporzadzenie a teraz swieżego niewidze

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, logan3512 napisał:

Jeśli chodzi o dopłaty dobrostanowe ściółka to na 30 krów to ile muszę zrobić tych zdjęć i jak one mają wyglądać

Na każde 100m2 4 zdjęcia. Ma być widać gnój i bydlaki. 

Opublikowano
7 godzin temu, Karol8885 napisał:

0 sprzedazy w europie.

To juz nie jest kwestia ceny piprostu nikt nic nie chce

Moja sprzedaz spadla w 2 tygodnie o 80%

Te sztuki co teraz skupują to wszyscy mrożą ? Czy utylizują ? 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Cybulek17 napisał:

Te sztuki co teraz skupują to wszyscy mrożą ? Czy utylizują ? 

Tak, to co sie nie sprzeda idzie na mroz. 

Jakbys mial troche wiekszy horyzont, to moze zamiast ironizowac, podrzucilbys jakies argumenty.

Bo wlasnie prze takie bezkrytyczne patrzenie mamy potem...

"No placili najwiecej, rozliczenia super tylko wkoncu kasy nie ma".

Dawno byl Pini? Dawno Mipol? Rubin? Agra Podlasie? Zbyszko?

Zagraniczny Swinnen czy Skare?

Moglbym jeszcze kilka wymienic, ktore nadal dzialaja, ale ich wyniki z 2022 roku + stany magazynowe mrozone przy cenie 22/23 pln , teraz nie majace zadnych szans na sprzedaz, nie zwiastuja nic dobrego.

Tak, zaklady musza kupowac, bo maja ogromne koszty i mnostwo ludzi. Tak duza czesc obecnie idzie na mroz.

Ja jade na wakacje , bo mam tylko forme handlowa, wiec koszty w porownaniu z zakladami sa zadne.

Wszystkie te rzeczy sa policzalne, nie opieram sie na wydaje mi sie.

Chlodnie skladowe sa oblozone w 92%, jest mnostwo artykulow i analiz o zapotrzebowaniu na magazyny. 

Firma Polska xxx  ponad 1300 ton trymingu 80/20 i 70/30.

Produkcja styczen -marzec. Koszt wyprodukowania wtedy ~~przy tamtym kursie euro ~~21 pln.

Obecna cena przy obecnym kursie ~~ 16pln.

Nie sprzedaja, bo zaden pracownik nie wezmie na klate straty ksiegowej 5 pln/kg. Ta firma jest w plecy juz 6 baniek. Oczywiscie moze sie trend odwrocic i stac cud i cena wskoczy wyzej ale jakos srednio w to wierze. 

Moglbym jeszcze podawac przykladow mnostwo. Mam nadzieje , ze chociaz czesc z was czyta to ze zrozumieniem. Nie musze miec racji, moge sie mylic. Obyscie wyciagneli sami wnioski co teraz robic i jak.

A ci co smieszkuja , ironizuja, albo dodatkowo jeszcze obrazaja bo im sie nie podobaja te informacje...

Milego dnia wam zycze

Edytowane przez Karol8885
  • Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
12 minut temu, Karol8885 napisał:

Moglbym jeszcze podawac przykladow mnostwo, mam nadzieje , ze chociaz czesc z was czyta to ze zrozumieniem. Nie musze miec racji, moge sie mylic. Obyscie wyciagneli sami wnioski co teraz robic i jak.

Jakie wnioski moze wyciagnac rolnik, o ile zboze moze zmagazynowac, to bydla juz nie, byki wstawia sie 2 lata wstecz, przetrzymac max 1-3 miesiace, co w duzej mierze tez wiaze sie ze strata.  

Opublikowano

Moze wyciagnac tylko czy sprzedawac czy nie.

Czy dane ktore ma mowia mu, ze za 3 miesiace bedzie lepiej (mysle ze bedzie) ale 3 miesiace to xxx wydane na pasze, yyy inne zagrozenia, wzrosnie moze o zzz.

Oplaca sie przetrzymac lub nie.

Msgicznie nic sie nie zmieni. Kazdy rynek ma wzloty i upadki. 

Ja w tym tygodniu wysylam 2 tiry po 13 ton. 

Moglbym jednego na 21 i troche towaru zostawic bardziej by mi sie to dzisiaj oplacalo. 

Ale sa jeszcze inne rzeczy, jak relacje z klientami, obrot, leasingi aut itd.

To co dzis sie  ie oplaca  na papierze nie znaczy, ze nie jest dobra decyzja w dluzszym terminie

Opublikowano

ma być ograniczona produkcja, i będzie i to bez żadnych dopłat. 

magiczna giełda, wraz z wielką władzą jakimi są markety, są w stanie elegancki sterować rynkiem. 

Opublikowano
32 minuty temu, Karol8885 napisał:

Tak, to co sie nie sprzeda idzie na mroz. 

Jakbys mial troche wiekszy horyzont, to moze zamiast ironizowac, podrzucilbys jakies argumenty.

Bo wlasnie prze takie bezkrytyczne patrzenie mamy potem...

"No placili najwiecej, rozliczenia super tylko wkoncu kasy nie ma".

Dawno byl Pini? Dawno Mipol? Rubin? Agra Podlasie? Zbyszko?

Zagraniczny Swinnen czy Skare?

Moglbym jeszcze kilka wymienic, ktore nadal dzialaja, ale ich wyniki z 2022 roku + stany magazynowe mrozone przy cenie 22/23 pln , teraz nie majace zadnych szans na sprzedaz, nie zwiastuja nic dobrego.

Tak, zaklady musza kupowac, bo maja ogromne koszty i mnostwo ludzi. Tak duza czesc obecnie idzie na mroz.

Ja jade na wakacje , bo mam tylko forme handlowa, wiec koszty w porownaniu z zakladami sa zadne.

Wszystkie te rzeczy sa policzalne, nie opieram sie na wydaje mi sie.

Chlodnie skladowe sa oblozone w 92%, jest mnostwo artykulow i analiz o zapotrzebowaniu na magazyny. 

Firma Polska xxx  ponad 1300 ton trymingu 80/20 i 70/30.

Produkcja styczen -marzec. Koszt wyprodukowania wtedy ~~przy tamtym kursie euro ~~21 pln.

Obecna cena przy obecnym kursie ~~ 16pln.

Nie sprzedaja, bo zaden pracownik nie wezmie na klate straty ksiegowej 5 pln/kg. Ta firma jest w plecy juz 6 baniek. Oczywiscie moze sie trend odwrocic i stac cud i cena wskoczy wyzej ale jakos srednio w to wierze. 

Moglbym jeszcze podawac przykladow mnostwo. Mam nadzieje , ze chociaz czesc z was czyta to ze zrozumieniem. Nie musze miec racji, moge sie mylic. Obyscie wyciagneli sami wnioski co teraz robic i jak.

A ci co smieszkuja , ironizuja, albo dodatkowo jeszcze obrazaja bo im sie nie podobaja te informacje...

Milego dnia wam zycze

Jestem to w stanie zrozumieć ale mam jedno pytanie. Czemu jak cena była wysoka zakłady zrobiły takie zapasy ?

Opublikowano
2 minuty temu, lamboEVO100 napisał:

Jestem to w stanie zrozumieć ale mam jedno pytanie. Czemu jak cena była wysoka zakłady zrobiły takie zapasy ?

zeby teraz od ciebie wydębić za czapkę gruszek. Średnia 2-3 letnia po Twojim przyszłym wydymaniu i tak na plus

dla zakładów oczywiscie

Opublikowano

Przeciez nie zrobily tego specjalnie.

To, ze teraz spadla cena zywca jest wynikiem zmniejszonej konsumpcji od miesiecy. To sie zbiera.

Juz na swieta bozego narodzenia ceny i sprzrdaz byly nizsze niz w 2021 roku.

Widzicie co sie dzieje. Ceny tak wzrosly, wszystkie, ze ludzie maja mniej. Wiec kupuja mniej.

Poledwica wolowa rostbef i antrykot byly tansze o okolo 10-15 % w grudniu niz w tym samym okresie 2021.

Sprzedawali np 90% produkcji, nastepnym tygodniu 80 itd i sie nazbieralo

Opublikowano

Ludzie zapomnijcie o wysokich cenach za bydło do czasu aż mleko będzie znowu 3 zł za litr. Teraz będą szły masowo krowy od likwidowanych stad, więc jest pretekst do dolowania cen, pamiętacie głupią afere z leżakami rok syfu było teraz zaczynamy cykl nędzy i rozpaczy a nie chwilowo ceny spadły i za 3 miesiące lepiej będzie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v