Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Wszystkich lali gumą, łamali widły na plecach, zabierali samochody z bydłem, zamykali w stodołach a i tak jeżdżą dalej, jebią chłopów aż trzeszczy. Nówki żywcówki , wypasione merole, sale weselne,pensjonaty.

A rolnik  ? Goła d*pa.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

witam , ma ktoś namiar na handlarza działającego na terenie powiatu sierpeckiego (mazowsze ) ?  chodzi o kogoś kto skupuje bydło na żywą wagę ? sztuki ważone więc chodzi bardziej o dobrą cene ;) na wbc niestety kilka razy się przejechałem więc może kogoś macie sprawdzonego ?

Opublikowano
AdamRo napisał:

Wszystkich lali gumą, łamali widły na plecach, zabierali samochody z bydłem, zamykali w stodołach a i tak jeżdżą dalej, jebią chłopów aż trzeszczy. Nówki żywcówki , wypasione merole, sale weselne,pensjonaty.

A rolnik  ? Goła d*pa.

dlatego waga swoja do sprzedaży to obowiązek

• Like 2
Opublikowano
8 minut temu, AdamRo napisał:

A rolnik  ? Goła d*pa.

Państwo prawa się kłania. Winny jest biedniejszy. Wystarczy dostęp do broni palnej jak szeryf Ziobro za paskiem nosi i kradzieże by się skończyły a sądy pracy nie miały...

• Like 1
Opublikowano

@AdamRo bo dorabiają się na rolnikach którym ,,nie opłaca '' się kupić wagi bo szkoda 2-3 tys wydać i na starszych rolnikach nie mających rozeznania w temacie. Zresztą @soltys48 nawet nie tak dawno wstawiał tu zdjęcie krów montbeliarde które jak dobrze pamiętam wyszły po około 10 albo 11 brutto w ZUB a lokalny handlarz który właśnie co chwila ma nowe zywcowki czy ziemi dokupuje dawał za nie 7 brutto. To sobie policz jak obydwie sztuki ważyły kolo 1500 kg razy 3 zł to już jest 4,5 tys a przy 4 zł wychodzi 6 tys różnicy. Można się dorabiać można. A takich przykładów jest mnóstwo w okolicy. Ale to rolników wina że dają się tak robić na szaro. Druga sprawa to kwestia ważenia i wybicia na ubojni 

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, Michal014d napisał:

Chlopaki po kupieniu cielaka puścilem przemieszczenie  bez zaznaczenia transportu i teraz wyswietla błąd. Czy dobrze zrobilem czy to bylo trzeba zaznaczyć transport własny? I jak to jest z przewozem i kupnem malych jalowek ok 8-10dni mozna bezproblemowo jak z bliskiej okolicy kupione?

Ma być zaleczona pępowina, ich dni nie interesują w cielakach.

Opublikowano
1 godzinę temu, Cybulek17 napisał:

Z ciekawości,  handluje ktoś aktualnie z Łuniesiami  ? Bo przykre rzeczy słyszałem 

Panie łony szalejo w okolicy 

1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

@AdamRo bo dorabiają się na rolnikach którym ,,nie opłaca '' się kupić wagi bo szkoda 2-3 tys wydać i na starszych rolnikach nie mających rozeznania w temacie. Zresztą @soltys48 nawet nie tak dawno wstawiał tu zdjęcie krów montbeliarde które jak dobrze pamiętam wyszły po około 10 albo 11 brutto w ZUB a lokalny handlarz który właśnie co chwila ma nowe zywcowki czy ziemi dokupuje dawał za nie 7 brutto. To sobie policz jak obydwie sztuki ważyły kolo 1500 kg razy 3 zł to już jest 4,5 tys a przy 4 zł wychodzi 6 tys różnicy. Można się dorabiać można. A takich przykładów jest mnóstwo w okolicy. Ale to rolników wina że dają się tak robić na szaro. Druga sprawa to kwestia ważenia i wybicia na ubojni 

Za KULAWĄ czy tysiące dawoł 🤭

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, AdamRo napisał:

A rolnik  ? Goła d*pa.

Wątpisz w prawdziwość tych zdarzeń? Widzę że na okolicy ludziom się oczy otwierają ale bardzo powoli bo np jak mówię człowiekowi nie oddawaj do handlarza XYZ bo 100 kg na byku niemasz a jak nie wierzysz to bydło przeważ(dobty znajomy pare domów obok ma wage) i sie przekonasz i za jakiś czas widzę auto tego samego typa po czym pytam -zważyłeś? -Nie -no to Cię po raz kolejny okradł- etam zapłacił w 3 dni. No to już ręce opadają 🤦🏿‍♂️

• Like 4
Opublikowano
20 minut temu, michalcium napisał:

Wątpisz w prawdziwość tych zdarzeń? Widzę że na okolicy ludziom się oczy otwierają ale bardzo powoli bo np jak mówię człowiekowi nie oddawaj do handlarza XYZ bo 100 kg na byku niemasz a jak nie wierzysz to bydło przeważ(dobty znajomy pare domów obok ma wage) i sie przekonasz i za jakiś czas widzę auto tego samego typa po czym pytam -zważyłeś? -Nie -no to Cię po raz kolejny okradł- etam zapłacił w 3 dni. No to już ręce opadają 🤦🏿‍♂️

Ale nie pisz takich rzeczy bo cię kolego zaraz tu zlinczują jak mnie jak pisał ja na ten temat to wyzywali mnie od zaganiacz 🤩🤔

Opublikowano
32 minuty temu, Cybulek17 napisał:

A słyszałem,  że duży niemiecki odbiorca mięska im się zawinął 

Musieli nowego capnać bo naprawdę szaleją 

6 godzin temu, michalcium napisał:

Ten dąb pol co to przez pole uciekał a ciężarówkę odbierał z podwórka z policją?😂

Oni brali kiedyś od @zkordalski🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, Mieciu24 napisał:

Ale nie pisz takich rzeczy bo cię kolego zaraz tu zlinczują jak mnie jak pisał ja na ten temat to wyzywali mnie od zaganiacz 🤩🤔

Mieciu, naganiacz. To najgorszy typ mendy , przeważnie rolnik który za 5 dyszek pomoże ojebać najbliższego sąsiada, najlepszego kumpla z wioski. Da cynka handlarzowi gdzie jest waga, czy chłop mniej kumaty. Często sam jest posiadaczem wagi która waży tak samo jak waga handlarza. I wszyscy inni kupcy są złodzieje tylko ten z którym on aktualnie pracuje jest najlepszy. Często zmienia pracodawcę gdy poprzedni wbije się w teren , przez co zaczyna zaczyna obrabiać mu d*pę. Naprawdę, wszawe charaktery.

• Like 3
Opublikowano
13 minut temu, AdamRo napisał:

Mieciu, naganiacz. To najgorszy typ mendy , przeważnie rolnik który za 5 dyszek pomoże ojebać najbliższego sąsiada, najlepszego kumpla z wioski. Da cynka handlarzowi gdzie jest waga, czy chłop mniej kumaty. Często sam jest posiadaczem wagi która waży tak samo jak waga handlarza. I wszyscy inni kupcy są złodzieje tylko ten z którym on aktualnie pracuje jest najlepszy. Często zmienia pracodawcę gdy poprzedni wbije się w teren , przez co zaczyna zaczyna obrabiać mu d*pę. Naprawdę, wszawe charaktery.

Ale mnie to nie rusza żaden naganiacz mam swoje i mi wystarczy 🤩. A że mnie Zbyszko wydymał trudno było się zebrać Ci powiem. A teraz bierze Biernacki i jadą tylko za kasą się poczeka. 

• Haha 1
Opublikowano

Handlarze sami się mieniaja klientami,zamieniają się trasami jak widzą że coś nie tak,ale spokojnie przyjdzie czas że każdy zapłaci za swoje oszustwa odbije się za parę lat "oliwa sprawiedliwa"

• Like 1
Opublikowano

Za co zapłacą chłopie w jakim świecie zyjesz... Dopóki prawa nie zmienia że np firma zawieszona czy kara finansowa spora nic się nie zmieni

13 godzin temu, michalcium napisał:

Jeszcze się może chwalił że 20gr dołożył ...

• Like 1
Opublikowano

Macie jakieś sposoby zeby zdobyć wiedze na temat hodowli bydla

Opublikowano
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Jeden. Doswiadczenie.

Wątpię bo my i tak dajemy kubelk kukurydzy na głowę a potem siano albo kiszonkę i jak ja mogę wnioski wyciagnac

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v