Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystkich lali gumą, łamali widły na plecach, zabierali samochody z bydłem, zamykali w stodołach a i tak jeżdżą dalej, jebią chłopów aż trzeszczy. Nówki żywcówki , wypasione merole, sale weselne,pensjonaty.

A rolnik  ? Goła d*pa.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

witam , ma ktoś namiar na handlarza działającego na terenie powiatu sierpeckiego (mazowsze ) ?  chodzi o kogoś kto skupuje bydło na żywą wagę ? sztuki ważone więc chodzi bardziej o dobrą cene ;) na wbc niestety kilka razy się przejechałem więc może kogoś macie sprawdzonego ?

Opublikowano
AdamRo napisał:

Wszystkich lali gumą, łamali widły na plecach, zabierali samochody z bydłem, zamykali w stodołach a i tak jeżdżą dalej, jebią chłopów aż trzeszczy. Nówki żywcówki , wypasione merole, sale weselne,pensjonaty.

A rolnik  ? Goła d*pa.

dlatego waga swoja do sprzedaży to obowiązek

• Like 2
Opublikowano
8 minut temu, AdamRo napisał:

A rolnik  ? Goła d*pa.

Państwo prawa się kłania. Winny jest biedniejszy. Wystarczy dostęp do broni palnej jak szeryf Ziobro za paskiem nosi i kradzieże by się skończyły a sądy pracy nie miały...

• Like 1
Opublikowano

@AdamRo bo dorabiają się na rolnikach którym ,,nie opłaca '' się kupić wagi bo szkoda 2-3 tys wydać i na starszych rolnikach nie mających rozeznania w temacie. Zresztą @soltys48 nawet nie tak dawno wstawiał tu zdjęcie krów montbeliarde które jak dobrze pamiętam wyszły po około 10 albo 11 brutto w ZUB a lokalny handlarz który właśnie co chwila ma nowe zywcowki czy ziemi dokupuje dawał za nie 7 brutto. To sobie policz jak obydwie sztuki ważyły kolo 1500 kg razy 3 zł to już jest 4,5 tys a przy 4 zł wychodzi 6 tys różnicy. Można się dorabiać można. A takich przykładów jest mnóstwo w okolicy. Ale to rolników wina że dają się tak robić na szaro. Druga sprawa to kwestia ważenia i wybicia na ubojni 

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, Michal014d napisał:

Chlopaki po kupieniu cielaka puścilem przemieszczenie  bez zaznaczenia transportu i teraz wyswietla błąd. Czy dobrze zrobilem czy to bylo trzeba zaznaczyć transport własny? I jak to jest z przewozem i kupnem malych jalowek ok 8-10dni mozna bezproblemowo jak z bliskiej okolicy kupione?

Ma być zaleczona pępowina, ich dni nie interesują w cielakach.

Opublikowano
1 godzinę temu, Cybulek17 napisał:

Z ciekawości,  handluje ktoś aktualnie z Łuniesiami  ? Bo przykre rzeczy słyszałem 

Panie łony szalejo w okolicy 

1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

@AdamRo bo dorabiają się na rolnikach którym ,,nie opłaca '' się kupić wagi bo szkoda 2-3 tys wydać i na starszych rolnikach nie mających rozeznania w temacie. Zresztą @soltys48 nawet nie tak dawno wstawiał tu zdjęcie krów montbeliarde które jak dobrze pamiętam wyszły po około 10 albo 11 brutto w ZUB a lokalny handlarz który właśnie co chwila ma nowe zywcowki czy ziemi dokupuje dawał za nie 7 brutto. To sobie policz jak obydwie sztuki ważyły kolo 1500 kg razy 3 zł to już jest 4,5 tys a przy 4 zł wychodzi 6 tys różnicy. Można się dorabiać można. A takich przykładów jest mnóstwo w okolicy. Ale to rolników wina że dają się tak robić na szaro. Druga sprawa to kwestia ważenia i wybicia na ubojni 

Za KULAWĄ czy tysiące dawoł 🤭

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, AdamRo napisał:

A rolnik  ? Goła d*pa.

Wątpisz w prawdziwość tych zdarzeń? Widzę że na okolicy ludziom się oczy otwierają ale bardzo powoli bo np jak mówię człowiekowi nie oddawaj do handlarza XYZ bo 100 kg na byku niemasz a jak nie wierzysz to bydło przeważ(dobty znajomy pare domów obok ma wage) i sie przekonasz i za jakiś czas widzę auto tego samego typa po czym pytam -zważyłeś? -Nie -no to Cię po raz kolejny okradł- etam zapłacił w 3 dni. No to już ręce opadają 🤦🏿‍♂️

• Like 4
Opublikowano
20 minut temu, michalcium napisał:

Wątpisz w prawdziwość tych zdarzeń? Widzę że na okolicy ludziom się oczy otwierają ale bardzo powoli bo np jak mówię człowiekowi nie oddawaj do handlarza XYZ bo 100 kg na byku niemasz a jak nie wierzysz to bydło przeważ(dobty znajomy pare domów obok ma wage) i sie przekonasz i za jakiś czas widzę auto tego samego typa po czym pytam -zważyłeś? -Nie -no to Cię po raz kolejny okradł- etam zapłacił w 3 dni. No to już ręce opadają 🤦🏿‍♂️

Ale nie pisz takich rzeczy bo cię kolego zaraz tu zlinczują jak mnie jak pisał ja na ten temat to wyzywali mnie od zaganiacz 🤩🤔

Opublikowano
32 minuty temu, Cybulek17 napisał:

A słyszałem,  że duży niemiecki odbiorca mięska im się zawinął 

Musieli nowego capnać bo naprawdę szaleją 

6 godzin temu, michalcium napisał:

Ten dąb pol co to przez pole uciekał a ciężarówkę odbierał z podwórka z policją?😂

Oni brali kiedyś od @zkordalski🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, Mieciu24 napisał:

Ale nie pisz takich rzeczy bo cię kolego zaraz tu zlinczują jak mnie jak pisał ja na ten temat to wyzywali mnie od zaganiacz 🤩🤔

Mieciu, naganiacz. To najgorszy typ mendy , przeważnie rolnik który za 5 dyszek pomoże ojebać najbliższego sąsiada, najlepszego kumpla z wioski. Da cynka handlarzowi gdzie jest waga, czy chłop mniej kumaty. Często sam jest posiadaczem wagi która waży tak samo jak waga handlarza. I wszyscy inni kupcy są złodzieje tylko ten z którym on aktualnie pracuje jest najlepszy. Często zmienia pracodawcę gdy poprzedni wbije się w teren , przez co zaczyna zaczyna obrabiać mu d*pę. Naprawdę, wszawe charaktery.

• Like 3
Opublikowano
13 minut temu, AdamRo napisał:

Mieciu, naganiacz. To najgorszy typ mendy , przeważnie rolnik który za 5 dyszek pomoże ojebać najbliższego sąsiada, najlepszego kumpla z wioski. Da cynka handlarzowi gdzie jest waga, czy chłop mniej kumaty. Często sam jest posiadaczem wagi która waży tak samo jak waga handlarza. I wszyscy inni kupcy są złodzieje tylko ten z którym on aktualnie pracuje jest najlepszy. Często zmienia pracodawcę gdy poprzedni wbije się w teren , przez co zaczyna zaczyna obrabiać mu d*pę. Naprawdę, wszawe charaktery.

Ale mnie to nie rusza żaden naganiacz mam swoje i mi wystarczy 🤩. A że mnie Zbyszko wydymał trudno było się zebrać Ci powiem. A teraz bierze Biernacki i jadą tylko za kasą się poczeka. 

• Haha 1
Opublikowano

Handlarze sami się mieniaja klientami,zamieniają się trasami jak widzą że coś nie tak,ale spokojnie przyjdzie czas że każdy zapłaci za swoje oszustwa odbije się za parę lat "oliwa sprawiedliwa"

• Like 1
Opublikowano

Za co zapłacą chłopie w jakim świecie zyjesz... Dopóki prawa nie zmienia że np firma zawieszona czy kara finansowa spora nic się nie zmieni

13 godzin temu, michalcium napisał:

Jeszcze się może chwalił że 20gr dołożył ...

• Like 1
Opublikowano

Macie jakieś sposoby zeby zdobyć wiedze na temat hodowli bydla

Opublikowano
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Jeden. Doswiadczenie.

Wątpię bo my i tak dajemy kubelk kukurydzy na głowę a potem siano albo kiszonkę i jak ja mogę wnioski wyciagnac

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v