Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

nie widziałem różnicy, a kiedyś miałem w różnych budynkach 

na spokojnych woda była cały czas, u pierdolnietych zawór był otwierany raz dziennie zimą przy obrządku a i grupa była z wanny to I.nieraz co dwa dni piły, bo przy moich gnojnych pryzmach to I tak minimalnie zapijaly. 

Opublikowano
1 godzinę temu, WojtekBuawski napisał:

Czy myślicie, że brak odpowiedniej ilości wody czyli np. 2 razy dziennie pojenie z węża, brak poideł może mieć wpływ na wagę przez cały okres opasu byków?

U krów mlecznych na wydajność mleka ma wpływ

Opublikowano
1 godzinę temu, WojtekBuawski napisał:

Czy myślicie, że brak odpowiedniej ilości wody czyli np. 2 razy dziennie pojenie z węża, brak poideł może mieć wpływ na wagę przez cały okres opasu byków?

Latem ma bardzo duży wpływ,  zimą zapotrzebowanie na wodę jest malutkie , ale dostęp powinny mieć cały czas 

56 minut temu, pogromca200 napisał:

Zapomniałem dodać o kosztach kredytu jednak nie wszyscy posiadają 

U mnie na sztukę wyjdzie 100zł odsetek plus 150zł inwestycja rozłożona na 25 lat po rozdzieleniu na produkcję roślinna i zwierzęca oraz odjęta dotacja 

Jednak przyznam można nie stracić kupując odsadki typowo mięsne. O zarobku też w tym przypadku bym nie wspominał 😆

Zdziwię cię produkcja wzrośnie na przełomie kilku lat. Ze względu na przywracanie łąk oraz dopłaty do bydła mięsnego 

No właśnie,  dopłat nie liczyłeś 

Na hfach się robiło śmiało 1.2kg , teraz mieszańce od 100kg w 1.3kg się zamyka 

Opublikowano

Woda ma bardzo duży wpływ na przyrosty. Miałem 6 szt bez poideł kiedyś to różnica znaczna w pobieraniu pokarmu nawet zawsze przyrostem odstawały pojone były 2x dziennie do woli ale woda musi być stale dostepna

Opublikowano (edytowane)

Każdy robi po swojemu jeszcze dwa lata muszę chodować ze względu na sprzęt i zobowiązania wobec agencji ale już będzie mniej. Od tego roku stawiam przechowalnie na początek małą i idę w warzywa pracy też sporo ale sezonowo tylko a zysk lepszy i coś zostanie 

Może jak będzie odpad to zostanie kilka sztuk bydła 😂

Edytowane przez pogromca200
Opublikowano

Witam przyszedłem tu z pytaniem do Sołtysa i innych którzy sprzedają bydło poubojowo. Ile waszym zdaniem może zgubić krowa sprzedawana po ubojowo ile kilogramów może niby wysrać np na podwórku waży 700 i na zakładzie z rozliczenia niby jest waga zywa netto 630 ? Możliwe albo że jeszcze więcej zgubi czy to po.prostu złodzieje i lepiej zmienić punkt sprzedaży. 

Opublikowano (edytowane)

Statystyki średnich cen ubojni ABP Tykocin - według użytkowników forum z ostatnich kilku lat.

Można zauważyć że trend podwyżki jest w miesiącach: maj, sierpień i listopad

Trend spadku: lipiec

ceny (2).png

Edytowane przez Mariuszjat
dodanie grafiki
Opublikowano
48 minut temu, Dzikusss napisał:

Witam przyszedłem tu z pytaniem do Sołtysa i innych którzy sprzedają bydło poubojowo. Ile waszym zdaniem może zgubić krowa sprzedawana po ubojowo ile kilogramów może niby wysrać np na podwórku waży 700 i na zakładzie z rozliczenia niby jest waga zywa netto 630 ? Możliwe albo że jeszcze więcej zgubi czy to po.prostu złodzieje i lepiej zmienić punkt sprzedaży. 

Kto to brał po ile z haka zapłacili?? Można wiedzieć? 🤔

Opublikowano
1 godzinę temu, Dzikusss napisał:

mało na której ją ktoś waży. 

to jest pl, tu nic nie trzeba. 😁

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariuszjat napisał:

Statystyki średnich cen ubojni ABP Tykocin - według użytkowników forum z ostatnich kilku lat.

Można zauważyć że trend podwyżki jest w miesiącach: maj, sierpień i listopad

Trend spadku: lipiec

ceny (2).png

Na każdego masz teczke?

Opublikowano
1 godzinę temu, Cybulek17 napisał:

Ugadane auto byka . Kojec hfa ok 850kg  12 netto , kojec  mlecznych mieszańców ok 800kg 13 netto . - 6%

Jak w pysk strzelił 1.3 / dobę👍 

Cieluny jak tam się chowają z górki czy pod górkę 🙂

Opublikowano
2 godziny temu, Dzikusss napisał:

Ile do ubojni? Jaki czas od ważenia na gospodarstwie i na ubojni? Karmiona?

Ruch się zrobił za bydłem 🤔🤔🤔🤔

Opublikowano
27 minut temu, Cybulek17 napisał:

O dziwo z górki,  nawet nie zbiedniały . Teraz kaszel się trochę zaczął.  

20230228_175328.jpg

A to one z eko natura 

Radomskiemu wyzdychały 

Opublikowano
10 godzin temu, Cybulek17 napisał:

Ugadane auto byka . Kojec hfa ok 850kg  12 netto , kojec  mlecznych mieszańców ok 800kg 13 netto . - 6%

Cena fajna jak na ten moment ale czemu skita 6%??? Kto brał?

Opublikowano
10 godzin temu, Cybulek17 napisał:

Skoro ugadane , mus sprzedać.

24 minuty temu, Berthold napisał:

Jak na ten moment, tak.

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, ab23 napisał:

A to one z eko natura 

Radomskiemu wyzdychały 

Radek to ma pecha zawsze, ale on bierze ten " drugi gatunek " 

32 minuty temu, Berthold napisał:

Rafalex jak zawsze,  on 5% to daje tylko za lm 😏

9 minut temu, AdamRo napisał:

Skoro ugadane , mus sprzedać.

Mówi,  że bardzo prawdopodobna podwyżka , można poczekać.  Kasa potrzebna

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 5.03.2023 o 19:02, livebird napisał:

Na zdj wygląda tak nie wiem może jaki szatan 😆😂

Screenshot_20230305-185931.jpg

typowa niezbyt dobra mieszanka 50/50 tylko że kolor po ojcu pociągnęła, zad niezbyt okrągły jak na Lm , jak na ten bebzun to ten zad powinien pękać w szwach a tu płasko

Dnia 5.03.2023 o 13:05, superfarmer02 napisał:

Orientujesz się może po ile odsadki hf? 

Nie mam pojęcia 

Edytowane przez tomaszmab
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v