Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

@karol091193

Na takich to nie dziwota, że trafi. Ale to aż tyle dupli czy pierwsze od urodzenia dopiero? 😁 

1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Tym że ta z mojego wbija PIONOWO 

Aha. No fakt. Moja po łuku idzie

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
1 godzinę temu, Cybulek17 napisał:

Że tak powiem,  bujaj las a nie nas . Zobaczymy czy pszenica będzie chociaż po tysiąc po żniwach.  

A kto ci karze siać pszenicę? Zajmij się warzywami, albo skupuj zrebke i rób pellet, może trochę pieczarki dla okolicznych mieszkańców, może zamiast 30 byków mieszkanie na wynajem w większym mieście.

Rozumiem że to giełda bydła ale co niektórym trochę rozumu odebrało albo go nigdy nie mieli. 

Ja mam takie koszty bo policzyłem może ty masz inne ale u mnie z hektara rodzi się 4t rzepaku i 8 pszenicy kukurydzy mokrej nawet do 15t. Więc nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka. Każdy chyba ma kalkulator nie trzeba nikogo bujać. Różny plon różne koszty. 

Jestem z pewnością młodszy od ciebie ale studia mi otworzyły wyobraźnię. Jestem bardziej kreatywny.

Gospodarkę też postawiłem na nogi choć mała po rodzicach jednak nie muszę się martwić po ile jest pszenica czy byk w danej chwili. Nie odpowiada mi cena to nie choduje albo nie sprzedaje. Proste.

Opublikowano
5 minut temu, Daro20 napisał:

Duplikat zakłada się w tą samą dziurkę w uchu co był stary kolczyk i nie ma problemu.

Nie ma problemu 😁 😁 możesz tak mówić komuś kto nie miał z bydłem do czynienia 😉 najpierw trzeba nacelować, a jak dureń trzepie łbem na sam dotyk za ucho to nie jest tak fajnie. A dookoła rury, na których może zostać czerwona plama po operatorze

1 godzinę temu, Pafnucy12 napisał:

gdzie kliknac potwierdz czy jak to ?

a coś jest że konserwacja... musi nie działa...

byki, jałówka - wszystko po 13,2 brutto jak by co...

fajna ta moderacja.... by go....

A za co tym razem? Toż Ty pokorny chyba. To wyróżnienie, jak kardynał kolor specjalny 🤭 

Opublikowano
4 minuty temu, pedro2 napisał:

To wyróżnienie, jak kardynał kolor specjalny

tiaaaa. za notoryczny spam...

no Bartek dość mocno mnie wyróżnia...

Opublikowano
21 minut temu, Daro20 napisał:

Kto mądry dopiero zakłada kolczyki w takim wieku.

Duplikat zakłada się w tą samą dziurkę w uchu co był stary kolczyk i nie ma problemu.

18 minut temu, pedro2 napisał:

@karol091193

Na takich to nie dziwota, że trafi. Ale to aż tyle dupli czy pierwsze od urodzenia dopiero? 😁 

Aha. No fakt. Moja po łuku idzie

Chłopaki, a wy się dobrze czujecie?🤣 

Żeby nie było duplikaty. Wczoraj kolejne 6 sztuk duplikatów puszczone na IRZ. Takie słabe kolczyki że się urywają i to prawie wszystkie od kupionych cieląt. Jednemu mniejszemu chyba coś koło 10miesiecy jak był kolczyk z metalem, to ucho przedarło na pół 🤭

Jak ktoś jeszcze głęboko kolczyk zapnie w uchu to nie tak prosto wsadzić w ten sam otwór kolczyk. U 2 byków to nawet nie widać że są kolczyki bo są bardzo blisko zapięte głowy i dodatkowo zakręcone do środka ucha.

O tyle mam dobrze, że mam poskrom zrobiony i nie muszę się ciągać z bykami. Jak by trzeba było to i setkę bym przerobił przez cały dzień bez większych problemów. Otwieram drzwi i wszystkie mogą iść po kolei do niego. Załadunek na samochód to samo. Wyganiam byki na zewnątrz, podjeżdża samochód z rampą. 2 minuty i byki na samochodzie. Jeszcze trzeba uważać, aby przez przednią ścianę nie wybiegły 🤣. Ostatnio kierowca z Tykocina przyjechał taki starszy. I ktoś mu mówił, że jak jedzie do miejscowości X to na pewno do mnie więc załadunek będzie szybki i przyjemny 😅

Opublikowano
2 godziny temu, Pafnucy12 napisał:

gdzie kliknac potwierdz czy jak to ?

a coś jest że konserwacja... musi nie działa...

byki, jałówka - wszystko po 13,2 brutto jak by co...

fajna ta moderacja.... by go....

Nie czekaj na propozycje tylko sam zgłaszaj 

Opublikowano

ma nie być propozycji. 

jak to ta od miotły ostatnio powiedziała 

za łatwo wam było🤣

Opublikowano
27 minut temu, soltys48 napisał:

Nie wiem,na Podlasie nie jeżdżę. Jutro jadę odebrać simy 

temu, tak się blokuje. 

Ty nie przyjeżdżasz, ja nie kupuję @Bananek  już psa z budu wygonił i już 2 hfki po 300 zł zaparkowane 🤭

Opublikowano
1 godzinę temu, damianos95 napisał:

Przemek po ile teraz na Podlasiu cielaki 2-3 tygodnie? I czy idzie kupić coś sensownego?

600-800 hf .Z mięsnych , mało jest ogłoszeń na sprzedaż.

Opublikowano
2 godziny temu, damianos95 napisał:

Przemek po ile teraz na Podlasiu cielaki 2-3 tygodnie? I czy idzie kupić coś sensownego?

7-14 dni srednio 500-700zl hfy coś lepszego po insyminacji np hf X lm 800-1000zl choc ja od rolnika po 600zl jalowka 700zl byk biore wszystkie po insyminacji HH lub AR lub RP ale tych ostatnich juz nie chce :) i fajne sztuki wyrastaja nie potrzebuje takich z ogłoszeń po 1500zl ze niby lm a co z tego wyjdzie to nie wiadomo...

Opublikowano

Braciak dzisiaj był, kupił od handlarza dwa simy 100+ na próbę, po ponad tygodniu jeden sztywny, drugi ledwo żywy. Płuca. Żaden antybiotyk nie działa, a dzisiaj zaczęły już mocno kasłać jego byśki 200-300kg. Sama dobroć.

Opublikowano

Jakiś czas temu dałem ogłoszenie byczka czarnobiałego, z wyglądu HF-a za 1000 zł. to telefony dzwoniły jeden po drugim. Więc chyba popyt na to jest cały czas.    

Opublikowano

Dziś przywiozłem 6szt hf za 4tys. Ale wiek powyżej 2 tyg. 2 sztuki to może już miesiąc mają ale weź sprawdź wiek jak paszportów nie ma 🤬

Ma jeszcze kilka do sprzedania, ale w oko mi wpadły 2 sztuki LMxSM i BBB i chyba jutro zadzwonię i je wezmę, tylko cena 2,5tys za obie sztuki, ale ten LM za to mocno długi jak na cielaka 🤔

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

Po draxinie to juz nie ma czym leczyć. 

Ewentualnie Lydaxx , substancja ta sama ale lepiejdziała , floron trochę podratuje

Edytowane przez Cybulek17
Opublikowano
12 godzin temu, ab23 napisał:

A chociaż tanie były??

Ano nie wiem, jak zapytałem to tylko ręką machnął i łzy w oczach. To musi nie za tanio

12 godzin temu, przemek28_28 napisał:

A u handlarzy często draxin idzie żeby byczki wyglądały dobrze, zdrowe a jak przestanie działać to trup. 
Sam takiego miałem rok temu, weterynarz sam juz szedł zobaczyć czy żyje. Waga 150+

A teraz jakby mu ten draxin dał to będzie działać? Bo jeszcze żyje. 

Niektórzy chyba lubią mocno adrenalinę bo już nie pierwszy raz od handlarzy bierze i zdychy zostają. Ma 5x mniejszą hodowlę niż ja i 10x więcej upadków, których żadnym antybiotykiem podnieść nie można. Jak nie $raczka to płuca. Dlatego ja tak bardzo się boję wziąć ładny towar od handlarza i latam tylko za Podlaskim limuzynem

Opublikowano

Pilna sprawa, potrzebuje namiary na kogoś kto kupuje byczki na rzeź, najlepiej północ lubelskiego. 

Byczek ok 150kg prawdopodobnie ma uraz nerwu kręgowego , jeszcze wstaje ale tył  mu zalatuje, ledwo chodzi, chwieje się. Je, pije ale już widzę że chudnie, leki typu steryd działają ale po 2-3 dniach wraca  niedowład

Wet mówi że jak tylko karencja po sterydzie minie sprzedać bo bez sensu go szprycowac lekami jak nie ma poprawy na dłuższą mete

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v