Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 minut temu, ab23 napisał:

Po ile obornik na dziś byście sprzedali ??

Kiedyś liczyłem czyste składniki na ceny w nawozach to wychodzi ok 90zl ale liczne tylko npk więc poniżej 100zl tona niema chyba sensu sprzedawać 

Opublikowano
2 godziny temu, danielhaker napisał:

ile średnio można liczyć % wybicia z krowy HO dobrze upasionej?

50 % wybicia ale od wagi netto po potraceniu  czyli np. krowa ma 650kg brutto i 8% strączki to daje nam 600kg czyli gdzieś 300kg na WBC

• Like 1
  • Thanks 1
  • Confused 1
Opublikowano

Sąsiad płacił za kurzaka 100zl tona . A drugi co sprzedaje ma działki lyżko krokodyla 120zl . A inny kupił 60 bel słomy z pokosu i dal za to 5 rorzutnikow uni 10 tonowych obornika

Opublikowano

Ja raczej z tych co by do rany  przyłożyć   60 dych / ton  do tego 10 ha słomy pszennej  biorę   transport mój trzy km 

Obornik młody od listopada  i do wczoraj  wybierany  ok 200 ton 

Chyba się nie wzbogacę nie  zbiednieje 

Opublikowano

Nie wiem nie liczę. 

Ktoś kiedyś napisał

Płać i płacz 

14 minut temu, damianos95 napisał:

Są też tacy co kupują z pokosu słomę po 10-15zl za bele i kupujący prasuje 

Po 25 płaciłem i sam prasowałem

Opublikowano

U mnie 100 balot słomy i nie bardzo jest gdzie kupić.  Wujek wszystkie stogi sprzątnął, nawet te co kilka lat leżały,  a  jeszcze jego bukaciarnie puste stoją.  U mnie co biorą na ten sam areał mają gnojek wywieść. Tylko po najbliższych zniwach to trochę grubiej niz do tej pory.

Opublikowano
4 minuty temu, soltys48 napisał:

Nie wiem nie liczę. 

Ktoś kiedyś napisał

Płać i płacz 

Po 25 płaciłem i sam prasowałem

u nas jak nigdy było. nawet 60zł z pokosu. bela 150tka.

Opublikowano
5 minut temu, Pafnucy12 napisał:

u nas jak nigdy było. nawet 60zł z pokosu. bela 150tka.

Gdzieś blisko Ciebie zaraz po żniwach kupowałem 150 bele po 70, a 120 po walcowej po 50. Niedaleko domu chciał jeden po 35 za słomę bele z pokosu i sam belujesz. ( Bela 120)

Opublikowano

a te 150, to po jakiej prasie? te po walcowej niedaleko od tych 150?

1 minutę temu, soltys48 napisał:

500/t netto idzie wziąć 

ci co tak u nas ogarnęli kończyli właśnie wywozić. sporo zgromadzili. pojechało na tirach.

Opublikowano

ciekawe jak to dalej. jeszcze jak dopłacać do ściętej będą...

Opublikowano
5 minut temu, Pafnucy12 napisał:

a te 150, to po jakiej prasie? te po walcowej niedaleko od tych 150?

ci co tak u nas ogarnęli kończyli właśnie wywozić. sporo zgromadzili. pojechało na tirach.

Po jakiejś pasowej nowegoholanda ale jakiejś starej, jeszcze ich nie zaczynałem,ale dość mocno zbite. Te 120 po walcowej właśnie zaczyna używać to konkret bele. Jakoś nie daleko , a z kąd wiesz? 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v