Skocz do zawartości

ustawa o obrnonie ojczyzny - wzywają na 30 dni ćwiczeń

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, mds212 napisał:

A no co komu ludzie w wojsku co tyle gnoj widlami wywalac umieją xD

Do wojsk przeciwlotniczych, czyli "ziemia-łopata-powietrze"😁

3 minuty temu, 6465 napisał:

Chętnie bym poszedł na miesiąc na te ćwiczenia.

W jakiej jednostce służyłeś, że chętnie byś poszedł na ćwiczenia?

Edytowane przez bergman31
Opublikowano
6 godzin temu, tucano__420 napisał:

W internecie jest coraz więcej informacji od osób które nigdy nie były w wojsku a dostały listowne wezwanie na 30 dniowe ćwiczenia, Jak to jest w przypadku rolnika? Z tego co czytałem te ćwiczenia przypadają na okres wiosennych zasiewów więc nawet jesli nie masz chodowli zwierząt w gospodarstwie to też masz problem ....

a poka takie wezwanie...

Opublikowano
3 minuty temu, bergman31 napisał:

Do wojsk przeciwlotniczych, czyli "ziemia-łopata-powietrze"😁

W Bieszczadzkim oddziale straży granicznej.

Opublikowano
6465 napisał:

1 godzinę temu, jacus napisał:

U nas śpiewaliśmy "gdy jesienią do wojska ruszałem to na stację prowadził mnie teść, sześć walizek ze sobą miałem wszystkie k**wa musiałem sam nieść"😂😂 tylko wspomnienia zostały. Chętnie bym poszedł na miesiąc na te ćwiczenia.

brat drugi byl, same starsze dziadki, mówił że. meczyli ich jak nie wiem, w nocy mieli nie raz pobudkę,

a wku jest zawieszone, a nie zamknięte

Opublikowano
2 minuty temu, bergman31 napisał:

@6465 straż graniczna, to nie wojsko.

Jak ja tam służyłem 22lata temu. To niczym się nie różniło od wojska. Jedyna różnica to była że podlegała po MSWiA nie pod mon. I żołdu miałem 300zl a ci co należeli pod mon mieli 100zl.

Opublikowano (edytowane)

Lepiej Wam płacili. Szeregowy w wojsku, w 2002 roku dostawał 120zł żołdu.

Sprawdziłem kilka WCR i nigdzie nie ma informacji o wzywaniu do odbycia szkolenia osób nie mających doświadczenia wojskowego. Są tylko terminy ćwiczeń dla rezerwatów ale to nie jest żadna nowość.

Edytowane przez bergman31
Opublikowano
4 minuty temu, bergman31 napisał:

Lepiej Wam płacili. Szeregowy w wojsku, w 2002 roku dostawał 120zł żołdu.

Ja byłem w 1999-2000r. My mieliśmy 300 a kolega był w kawalerii w Tomaszowie miał 100zł. 

Ja dostałem wezwanie z WKU i mi zaproponowali SG. Ja się zgodziłem. To było nie przymusowe tylko dla ochotników.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, lemik napisał:

Ja już dawno zapowiedziałem, że nigdzie nie idę. Poza tym nikogo tam nie potrzebują  z moim wykształceniem😗

Cię jasny pieron, górol się będzie buntował no. Ja może kuwa za niego może bo łon nie ma ochoty.   xD

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

Cię jasny pieron, górol się będzie buntował no.  

ta młodzież... jakoś trzeba by zmotywować...

może niewiastę mu obiecać?

1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

W tym roku powoływali rezerwistów do 50 roku.... 

no to masz spokój...

Opublikowano

Pffff😂

9 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Bo takich Muranów i Bogdanów mocnych tylko w gębie nie potrzebują😂

Opublikowano
5 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Bo do 50 -ciu to normalka, podoficerów chyba do 55 lat. Ja to może jeszcze w razie wojny, a i to na tyły żeby w razie by się komuś przypomniało że mleko na gazie zostawił i żebym mu przypomniał że jednak  wyłączył i ma wracać.   xD

• Haha 2
Opublikowano

Mogą brać do 55 a podoficerowie chyba do 63 lat... 

Ale biorą do 50 bo tak wydano rozporządzenie

"Ćwiczenia rezerwistów prowadzone będą od kwietnia, odbywać się będą w całym kraju i są obowiązkowe. Decyzje administracyjną w sprawie powołania wydaje odpowiedni dla danego terenu wojskowy komendant uzupełnień. Wezwanie otrzymują żołnierze przeniesieni do rezerwy, którzy złożyli przysięgę i mają przydział mobilizacyjny.

Wiek powoływanych na ćwiczenia rezerwy żołnierzy reguluje ustawa o powszechnym obowiązku obrony. Na ćwiczenia powoływani są szeregowi do 50 lat, a podoficerowie lub oficerowie - do 60 lat."

Opublikowano
4 minuty temu, Desperado napisał:

Bo do 50 -ciu to normalka, podoficerów chyba do 55 lat. Ja to może jeszcze w razie wojny, a i to na tyły żeby w razie by się komuś przypomniało że mleko na gazie zostawił i żebym mu przypomniał że jednak  wyłączył i ma wracać.   xD

Na tyłach buty czyścić i rację żywieniowe rozdzielać 😁

Opublikowano
3 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Mogą brać do 55 a podoficerowie chyba do 63 lat... 

Ale biorą do 50 bo tak wydano rozporządzenie

"Ćwiczenia rezerwistów prowadzone będą od kwietnia, odbywać się będą w całym kraju i są obowiązkowe. Decyzje administracyjną w sprawie powołania wydaje odpowiedni dla danego terenu wojskowy komendant uzupełnień. Wezwanie otrzymują żołnierze przeniesieni do rezerwy, którzy złożyli przysięgę i mają przydział mobilizacyjny.

Wiek powoływanych na ćwiczenia rezerwy żołnierzy reguluje ustawa o powszechnym obowiązku obrony. Na ćwiczenia powoływani są szeregowi do 50 lat, a podoficerowie lub oficerowie - do 60 lat."

No gdzie starszych do wojska, toż to nie sanatorium.  :P

Opublikowano
4 minuty temu, Desperado napisał:

No gdzie starszych do wojska,

podobno wystarczy się okazać tym że się uczestniczyło w bojach na AF i zwalniają...