Skocz do zawartości

Dopłaty za susze

asaledr

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
2 godziny temu, mati0907 napisał:

Fajnie, pierwszy raz w tym roku składałem wniosek obszarowy, straty mam 20% a jeszcze nic nie sprzedałem bo trzymam i liczę na lepszą cenę. To skąd ja mam wziąć tą fakturę. Piszą te ustawy na kolanie bez żadnych konsultacji społecznych i potem wychodzą takie cyrki. A faktury na zakup nawozów, wapna, paliwa i środków ochrony roślin nie mogą być ? Po tym też widać że jestem aktywnym rolnikiem. Ci co tylko o dopłaty składają nie mają takich faktur. Czy tam nie może ktoś zacząć myśleć ? Narobili ludziom smaka na kasę a teraz nie dadzą, przegra ten PIS wybory 🙂

No ok ale faktury się liczą od 1.01.2021 chcesz powiedzieć że przez prawie 2 lata nic nie sprzedałeś ? Niby ok bo przejoles gospodarstwo i nie wiem jaką masz produkcję i ty możesz na tym stracić ale na FB na każdej grupie oburzenie o te faktury bo ludzie podobno żyją niewiadomo z czego i skąd mają kasę że nic nie sprzedają przez prawie 2 lata i wszystko im źle 

Myślę że większość co się żali na t FB to nawet nie wie co było posiane ale suszowe chce złapać

Oby wprowadzili ta definicje rolnika aktywnego zawodowo czy jak to tam nazywają i ukrucili ta patologie dopłat i innych dotacji to zaraz zrobi się połowa rolników z tej liczby co dziś szacują że ich jest

8 godzin temu, mati0907 napisał:

Fajnie, pierwszy raz w tym roku składałem wniosek obszarowy, straty mam 20% a jeszcze nic nie sprzedałem bo trzymam i liczę na lepszą cenę. To skąd ja mam wziąć tą fakturę. Piszą te ustawy na kolanie bez żadnych konsultacji społecznych i potem wychodzą takie cyrki. A faktury na zakup nawozów, wapna, paliwa i środków ochrony roślin nie mogą być ? Po tym też widać że jestem aktywnym rolnikiem. Ci co tylko o dopłaty składają nie mają takich faktur. Czy tam nie może ktoś zacząć myśleć ? Narobili ludziom smaka na kasę a teraz nie dadzą, przegra ten PIS wybory 🙂

Wyjdzie że jeszcze nie sprzedałeś a już jesteś stratny?

Serio wierzysz że ceny będą znacząco wyższe na zboża po nowym roku?

do agencji wpłyneło juz 250 tys wniosków. Nawet jak by każdemu dali 5 tys to daje kwotę 1 miliard 250 milionow. A budżet na ten cel 450 milionow. Wniosek taki że na chwilę starczy dla 1/3 złożonych wniosków a jeszcze ilu czeka za protokołami, więc kasy starczy dla 1/4 chętnych. Zastosują wspolczynnik korygujący i bedzie dla każdego 1000 zł :D pozdro

• Haha 1

14 minut temu, aniszek1 napisał:

na jaką kwotę trzeba mieć te faktury? i z jakiego okresu?

Nie ma rozporządzenia w tej kwesti jeszcze.

@zbigniewPGR jeszcze trochę i na paliwo nie starczy aby te dodatkowe dokumenty im dowieść 🙆‍♂️

Edytowane przez GRZES1545

5 minut temu, zbigniewPGR napisał:

do agencji wpłyneło juz 250 tys wniosków. Nawet jak by każdemu dali 5 tys to daje kwotę 1 miliard 250 milionow. A budżet na ten cel 450 milionow. Wniosek taki że na chwilę starczy dla 1/3 złożonych wniosków a jeszcze ilu czeka za protokołami, więc kasy starczy dla 1/4 chętnych. Zastosują wspolczynnik korygujący i bedzie dla każdego 1000 zł :D pozdro

Tyle to było porób składania wniosku o szacowanie strat, ośle bez szkoły. 

52 minuty temu, HF86 napisał:

a tam się martwisz. 

ja młodego nie mogłem

dopłaty dla młodych rolasow do ha 

rmg też ni uja 

prowa też się nie dało. 

żyje i się gospodarze 

Ooo, to widzę że my oboje na jednej ścieżce.Jedynie obszarowa a i tak mi pewnie nie długo obetną bo płodozmianu nie ma.I tyle z tej wspaniałej Unii pożytku.

Edytowane przez marcin19071980

6 minut temu, marcin19071980 napisał:

Ooo, to widzę że my oboje na jednej ścieżce.Jedynie obszarowa a i tak mi pewnie nie długo obetną bo płodozmianu nie ma.I tyle z tej wspaniałej Unii pożytku.

Nie jesteście sami. Ja też jedynie na co mogę liczyć to obszarówka.
Ale najbardziej rozwalaja mnie teksty osób które biorą wszystko co możliwe i narzekają jaka bida, jaka susza jakie drogie nawozy - a obok w wątkach piszą ile to oni nie zebrali w ty roku zboża - same rekordy.

• Like 1

13 godzin temu, Celownik07 napisał:

Widze zaczynaja kombinowac jak do weglowego xd. A suma sumarum kazdy dostanie. 

Malorolny co najwyzej moze im cos takiego pokazac ( nie podpowiadam). 

i-krajewski-dowod-sprzedazy-paragon.jpg

Przejdzie ten dowód sprzedaży jakby co ? Mało ha, produkcję zawsze sprzedaje po znajomościach więc żadnych fv nie posiadam