Skocz do zawartości

KPO: Działanie 5. Wymiana pokryć dachowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam potrzebuje pomocy odnośnie załacznika o wielkości przedsiebiorstwa. Chodzi mi dokladnie jak to wypelnic ? to wypelniam ten exel taki długi co sie podaje tam te kwoty i wgl bilans ? czy ten załacznik taki w pdf ?

Opublikowano

@EkstremalnyKolego w starostwie robi się tylko zgłoszenie wymianę pokrycia dachowego i tam nie ma o firmie nic. Jeśli gmina odbiera i utylizuje to dostajesz kartę przekazania odpadu i jak to masz to każdy Ci może skoczyć bo masz zgodnie z prawem. Z tego co ja to tak rozumiem i rozmawiałem z ludźmi co w tym siedzą to azbest leżący na posesji jest do takiego ujebania że miło. Czas pokaże co będzie

Opublikowano
Dnia 20.01.2023 o 22:20, Bogdan_ja napisał:

To popacz sobie tak kiedy jak ludzie  składują.... Jeden na 10 ma to ofoliowane... W sąsiedniej gminie było postępowanie za  nieprawidłowe składowanie bo ktoś podpierdolił.. Jeszcze było to w ogłoszeniu gminnym że wszczeto postępowanie... Ukarali i nakazali na własny koszt to usunąć w terminie 14 dni... 

Teraz przybędzie tony tego do składowania i co myślisz że to będzie leżeć lata bo niby gmina ma to obowiązek utylizować ? 

Nie... Prawo jest i przepisy mówią jasno kto ma to zdejmować itp.... 

to że kogoś nie stać wydać parę złoty na folię to już jego sprawa

Dnia 20.01.2023 o 22:56, velFoka napisał:

Nie będę na wszystko odpowiadać bo widzę że rolnik powiedział to gmina ma zrobić. Odnośnie kotłów to tak ludzie dostali pieniądze a teraz ruszają kontrole i jak ktoś w ch*ja poleciał to oddaje z nawiązką. Było przecież powiedziane że nie będzie kontroli czy coś a co się okazało? Kasa poszła do ludzi i gminy dostały zalecenia jak i co kontrolować żeby odzyskać kasę i procenty za nienależycie pobrany hajs. Azbest jest tematem rzeką i ten program po coś powstał ale na pewno nie po to żeby tak o dać 20 tyś. Kolega wyżej ma rację że są postępowania i kary to kosmos i żaden wójt nie może umorzyć bo będzie miał postępowanie dyscyplinarne. Za składowanie odpadów niebezpiecznych w zeszłym roku było coś ok 540 zł za tonę za dobę i tak to jest naliczane. A jak składasz do gminy papier to masz od kiedy on leży i prosto jest naliczyć karę. Ja nie mówię że na pewno tak będzie ale jeżdżąc na szkolenia czy rozmawiając z ludźmi co znają temat (wfoś, rdoś, wioś) właśnie takie podejrzenia ludzie mają co siedzą w temacie. Dzisiejsze czasy coraz bardziej się rozpowszechnia dać kasę a potem nasłać gminę żeby naliczyła z procentem.

" ten program po coś powstał ale na pewno nie po to żeby tak o dać 20 tyś" xD jak Ty się uchowałeś przez covid, przecież już powinna być zagłada ludzkości xD  Chyba w tej gminie to jesteś z PSLu albo PO i dlatego tak psioczysz i straszysz ludzi xD z góry mówię nie popieram ani obecnych ani poprzednich bo za jednych syf i za drugich, skłócają ludzi a sami na wódkę chodzą 

Dnia 20.01.2023 o 23:10, Bogdan_ja napisał:

Tu wystarczy poczytać jak miało być prosto i lekko i jak nic ponoć agencja miała nie sprawdzać itp i jaka to łatwa kaska będzie ... A teraz co się okazuje że tworzą problemy i że jednak będą kontrole itp. 

Dalej jest łatwa kaska. Nic ponad to co było w instrukcji nie jest wymagane. Nawet BKMu nie dają, a ponoć mieli przychodzić przed umową, a teraz słychać że tylko po. Jak widać umowy już pierwsze wychodzą tylko znajdzie się paru maruderów i narzekają. 

Dnia 22.01.2023 o 17:29, katopo napisał:

Dziś wchodzę na epue i widzę że przy moim wniosku widnieje status: "Oczekujący na podpisanie umowy "

Czyli zaczęli wydawać decyzje.

uważaj według velfoka to pułapka xD 

22 godziny temu, PRNH1 napisał:

zebrałem całą papierologię i chciałem uzupełnić wniosek ale część załączników nie chce przejść. Próbowałem wszystkiego, różne formaty i nic może macie jakieś pomysły?

próbuj wrzucać gdzie popadnie, tam jest albo limit na ilość mb albo na ilość plików w jednej pozycji, nie używaj polskich znaków i znaków specjalnych powinno przejść 

6 godzin temu, rafaello5579 napisał:

witam potrzebuje pomocy odnośnie załacznika o wielkości przedsiebiorstwa. Chodzi mi dokladnie jak to wypelnic ? to wypelniam ten exel taki długi co sie podaje tam te kwoty i wgl bilans ? czy ten załacznik taki w pdf ?

https://www.gov.pl/web/arimr/dzialanie-5-wymiana-pokryc-dachowych-z-materialow-szkodliwych-dla-zdrowia-lub-srodowiska-w-gospodarstwach-nabor-2022 wejdź tu i masz nowy załącznik dotyczący wielkości przedsiębiorstwa wpisujesz imie nazwisko, zaznaczasz miroprzedsiębiorstwo i czy jest samodzielne czy powiązane jak masz żonę i nie masz rozdzielności to powiązane w innym przypadku samodzielne i tyle 

Opublikowano

logujesz się na epue, klikasz z lewej strony "moje sprawy", potem klikasz "Wnioski KPO", Wyświetli ci się numer twojej sprawy na środku i klikasz go, potem poniżej wniosku powinno być takie coś jak "Wezwanie do uzupełnienia wniosku o objęcie wsparciem" klikasz na to i jak ci się rozwinie masz możliwość pobrania pliku pdf z treścią poprawek. Od tego momentu liczy ci się 7 dni na dokonanie poprawek.

• Thanks 1
Opublikowano
52 minuty temu, katopo napisał:

logujesz się na epue, klikasz z lewej strony "moje sprawy", potem klikasz "Wnioski KPO", Wyświetli ci się numer twojej sprawy na środku i klikasz go, potem poniżej wniosku powinno być takie coś jak "Wezwanie do uzupełnienia wniosku o objęcie wsparciem" klikasz na to i jak ci się rozwinie masz możliwość pobrania pliku pdf z treścią poprawek. Od tego momentu liczy ci się 7 dni na dokonanie poprawek.

Dziekuje 

Opublikowano

Dzisiaj poprawki i u mnie. Brak planowanej daty odbioru eternitu w zgłoszeniu w UG, brak zdjęć budynku i jego wnętrza, oświadczenie o wielkości przedsiębiorstwa bo niby aktualnie jest inny wzór. Mam zagwozdkę bo na rysunku nie uwzględniłem tzw jaskółki są dwie opcje zrobić zdjęcie drugiego boku i co będzie albo zrobić z jaskółką i czekać na ewentualne poprawki rysunku jeśli się doczepią.

Opublikowano
Dnia 23.01.2023 o 19:53, katopo napisał:

poprawki wysyłasz przez ten sam portal?

Opublikowano
39 minut temu, Kondominium napisał:

tak, z prawej strony obok wniosku masz znaczek ołówka i jak najedziesz to masz koryguj 

Niestety mam tylko "Podgląd wniosku" i "Rezygnuj". 11.01 zgłosiłem do supportu arimr, dostałem maila zwrotnego z informacją o podjęciu działań i do tej pory cisza... 

image.png.92ef0343926e54d50512e2867abc1761.png

Opublikowano (edytowane)
Dnia 23.01.2023 o 18:45, cobra napisał:

Panowie przyszedl mi sms z poprawkami moze ktos mi przypomniec gdzie to szukac

Wejdź na e-mail i odszukaj wiadomość z ARiMR otwórz i tam cię przekieruje;

Najlepiej zrób to na komputerze ,bo w telefonie to uja widać

Edytowane przez zmechanizowany
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, bartekmyx62 napisał:

U mnie poprawki złożone na początku grudnia i w dalszym ciągu mam status "uzupełnienia" . 

U mnie to samo. Towar zamówiłem w tygodniu. Mam znajomego sprzedawcę to po 35 brutto profil t18 grubość 0,5 brąz połysk. Drzewo z kwitem 1400 bez 1300. Blacha ma drożeć, stal idzie w górę. A za drewno moze będzie coś taniej kazał z drzewem poczekać że dwa tygodnie

Edytowane przez Pitraszek