Skocz do zawartości

KPO: Działanie 5. Wymiana pokryć dachowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dostałem dziś smsa z informacją że czeka na mnie korespondencja i cyk poprawki.

Po co im zdjęcia wnętrza budynku? Nic nie było pisane w instrukcji!

Czepiają się wypełnienia o wielkości przedsiębiorstwa jak takowe załączyłem i na odpowiednim wniosku !

Zaświadczenie ze starostwa że nie wnosi uwag do zgłoszenia

Inne drobne dotyczące planu sytuacyjnego i innej odpowiedzi na punkt w którym czy jest oddziaływania na środowisko

Opublikowano

Ja słyszałem że ruszyły kontrole. Pracownicy ARMIR jeżdżą i sprawdzają budynki czy faktycznie służą do produkcji rolnej itp. W instrukcji było że nie będzie wymagane żadne foto czy okazanie ale że nie ma kasy na ten program to jest jak jest

Opublikowano

Najciekawsze będzie to jak po konkursie gminy dostaną polecenie kontroli tych gospodarzy co złożyli zgłoszenie o posiadanych odpadach zawierających azbest i nakładanie kar🤣 bo coś mi się wydaje że to właśnie idzie w tym kierunku

Opublikowano

Kolego to że robisz zgłoszenie do gminy to nie znaczy że gmina przyjedzie i zabierze. O tym że gminy zabierają jest tylko w programie usuwania azbestu a w przepisach jest że to właściciel posesji jest zobowiązany do usunięcia na własny koszt. Gmina może wejść w program dołożyć i pomóc w usuwaniu ale z roku na rok wfoś daje coraz mniej kasy na to. Gmina nie ma nakazu żadnego aby usunąć z Twojej posesji ale przeprowadzić kontrolę może jak najbardziej. Teraz są dwie opcje że sąsiad zgłasza na policję zaleganie odpadu niebezpiecznego na posesji i jest chujnia, a druga to to że gmina skontroluje i też chujnia. Oba przypadki to duże mandaty liczone od ilości ton, czasu zalegania i ustawowej stawki za składowanie odpadów niebezpiecznych w miejscu niedozwolonym. Miało nie być żadnych faktur, zdjęć itp odnośnie budynków a jednak są i teraz taka kontrola urzędowa też może być bo za tym idzie kasa. Po mimo różnych artykułów na temat zadań gminy to i tak to gmina decyduje czy pomoże w utylizacji czy nie i nie ma na to bata. Czytałem że utylizacja azbestu należy do zadań własnych gminy co jest totalną bzdurą ponieważ nie ma to żadnego odzwierciedlenia w przepisach, za to jest kto jest odpowiedzialny za utylizację według rozporządzenia ministra.

Opublikowano
1 godzinę temu, velFoka napisał:

Kolego to że robisz zgłoszenie do gminy to nie znaczy że gmina przyjedzie i zabierze. O tym że gminy zabierają jest tylko w programie usuwania azbestu a w przepisach jest że to właściciel posesji jest zobowiązany do usunięcia na własny koszt. Gmina może wejść w program dołożyć i pomóc w usuwaniu ale z roku na rok wfoś daje coraz mniej kasy na to. Gmina nie ma nakazu żadnego aby usunąć z Twojej posesji ale przeprowadzić kontrolę może jak najbardziej. Teraz są dwie opcje że sąsiad zgłasza na policję zaleganie odpadu niebezpiecznego na posesji i jest chujnia, a druga to to że gmina skontroluje i też chujnia. Oba przypadki to duże mandaty liczone od ilości ton, czasu zalegania i ustawowej stawki za składowanie odpadów niebezpiecznych w miejscu niedozwolonym. Miało nie być żadnych faktur, zdjęć itp odnośnie budynków a jednak są i teraz taka kontrola urzędowa też może być bo za tym idzie kasa. Po mimo różnych artykułów na temat zadań gminy to i tak to gmina decyduje czy pomoże w utylizacji czy nie i nie ma na to bata. Czytałem że utylizacja azbestu należy do zadań własnych gminy co jest totalną bzdurą ponieważ nie ma to żadnego odzwierciedlenia w przepisach, za to jest kto jest odpowiedzialny za utylizację według rozporządzenia ministra.

Trochę żyjesz w odrealnionym świecie. Jednakowo Starostwo może w każdej chwili skontrolować Ci budynki czy masz wszystkie zgłoszone, inny organ czy ubezpieczone budynki, policja może Ci kontrolować czy ciągnik ma przegląd i oc. Tylko zapomniałeś o jednym, kto to ma robić i kiedy? Myślisz że im się chce i nie mają co robić? Wiele starostw przeklina agencje bo teraz muszą przyjmować zgłoszenia, a byli by zadowoleni jakby to ludzie robili w swoim zakresie. Pomijam jakieś nieliczne patologiczne przypadki.  Poza tym wyobraź sobie że wójt nasyła kontrole do rolnika by sprawdzić zgłoszony do gminy eternit czy został usunięty na własny koszt rolnika, pomimo że rolnik zgłosił go do gminy, przecież ludzie by go na taczce wywieźli. Nawet jak sąsiad podpierniczy to pokazujesz papier z gminy że zgłosiłeś i żegnam panów policjantów. Gmina nie ma obowiązku tak jak agencja nie ma obowiązku przyznać pomocy ale jest program, znajdują się pieniądze i to schodzi. Teraz trzeba będzie z 4 lata czekać na odbiór jak tyle na raz idzie na całą polskę. Poza tym mówisz o eternicie jak o odpadzie niebezpiecznym, a jak leżał na dachu było ok, a jak leży w worku albo na palecie na mojej posesji to już jest źle? Ciekawi mnie czym się motywujesz to pisząc, jaki to paragraf, bo azbest ma zniknąć do 2032 roku co i tak jest absurdalne bo nie zniknie, bo babcia z dziadkiem nie usunie tego chyba że dadzą 100% dofinansowania. 
Podsumowując, nie strasz ludzi bezpodstawnie. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Człowieku wedle prawa masz wynająć firmę i zdejmie i wywiezie  na wyznaczone składy.... Dostaniesz fakture i to tyz  jest podstawą do refundacji w gminie.... Prawo jest tylko nikt tego nie wymaga ale w każdej chwili może się to zmienić... 

Przechowywać możesz na posesii w określony sposób i masz ponawiać zgłoszenie chyba co rok i gmina może to skontrolować czy prawidłowo przechowujesz... jak sąsiad zgłosi że leży sobie rozpieldolone i nie zabezpieczone to masz kontrole i karę na bank bo gmina wtedy musi przeprowadzić postępowanie administracyjne... 

Nikt tym za bardzo do tej pory się nie interesi ale jak płacą pieniądz to zara będzie i kontrola i przypomną sobie ze masz przestrzegać przepisów.... 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
55 minut temu, Kondominium napisał:

Trochę żyjesz w odrealnionym świecie. Jednakowo Starostwo może w każdej chwili skontrolować Ci budynki czy masz wszystkie zgłoszone, inny organ czy ubezpieczone budynki, policja może Ci kontrolować czy ciągnik ma przegląd i oc. Tylko zapomniałeś o jednym, kto to ma robić i kiedy? Myślisz że im się chce i nie mają co robić? Wiele starostw przeklina agencje bo teraz muszą przyjmować zgłoszenia, a byli by zadowoleni jakby to ludzie robili w swoim zakresie. Pomijam jakieś nieliczne patologiczne przypadki.  Poza tym wyobraź sobie że wójt nasyła kontrole do rolnika by sprawdzić zgłoszony do gminy eternit czy został usunięty na własny koszt rolnika, pomimo że rolnik zgłosił go do gminy, przecież ludzie by go na taczce wywieźli. Nawet jak sąsiad podpierniczy to pokazujesz papier z gminy że zgłosiłeś i żegnam panów policjantów. Gmina nie ma obowiązku tak jak agencja nie ma obowiązku przyznać pomocy ale jest program, znajdują się pieniądze i to schodzi. Teraz trzeba będzie z 4 lata czekać na odbiór jak tyle na raz idzie na całą polskę. Poza tym mówisz o eternicie jak o odpadzie niebezpiecznym, a jak leżał na dachu było ok, a jak leży w worku albo na palecie na mojej posesji to już jest źle? Ciekawi mnie czym się motywujesz to pisząc, jaki to paragraf, bo azbest ma zniknąć do 2032 roku co i tak jest absurdalne bo nie zniknie, bo babcia z dziadkiem nie usunie tego chyba że dadzą 100% dofinansowania. 
Podsumowując, nie strasz ludzi bezpodstawnie. 

Kolego po części mówisz prawdę a po część gadasz głupstwa takie czysto wsiowe. Takie widzę u Ciebie podejście: rolnik kazał, gmina ma obowiązek zrobić. Możesz się obrazić na mnie za to ale wiem dokładnie jak jest bo od 10 lat zajmuję się tym w gminie. Starostwo w piździe ma eternit i kontrole. Eternit gdy leży na dachu jest wszystkim ok ale gdy go zdejmiesz i złożysz to staje się odpadem niebezpiecznym i jeśli mi nie wierzysz to poszukaj albo popytaj w gminie. Mam do czynienia z tym konkursem i bardzo dobrze wiem jak to wygląda. Policja na wezwanie sąsiada albo podmiotu kontrolującego pa obowiązek przyjechać i ukarać oraz skierować sprawę do WIOŚ. Starostwo kontrolę przeprowadzić może ale tylko z prawa budowlanego a gmina WIOŚ RDOŚ i milicja jest od odpadów. Wiem bo przerabiam temat. Jeśli odgórnie przychodzi polecenie kontroli to wójt może sr** pod siebie a i tak tego nie powstrzyma. Ja wiem dokładnie jak wójt dba o ludzi bo już przerobiłem to raz konkretnie że chciał mnie się pozbyć ale prawo jest prawo. To że pokażesz papiery dla psiarni że zrobiłeś zgłoszenie to to samo co i nie pokażesz. Odpad zalega u Ciebie a nie ma obowiązku gmina utylizacji. Obecnie przerabiam nielegalne wysypiska na których jest i azbest tak więc dokładnie wiem jakie instytucje mogą się za to wziąć i na pewno nie starostwo. Rząd przez agencję w roku wyborczym ogłosił 6 takich naborów więc skąd maja wziąć aż tyle kasy myślałeś nad tym? Ludzie co poskładali w urzędzie zgłoszenia na odbiór sami na siebie bata ukręcili i według prawa to podlega z czasem kontroli po mimo wójta i całej tej otoczki a taka kontrola to duże wpływy dla państwa. A odnośnie starostwa to czy za swoje czy dofinansowane i tak trzeba robić w starostwie zgłoszenie wymiany pokrycia dachowego żeby potem przy rozliczeniu azbestu z gminą mieć papiery. Każdy kto ma azbest jest w bazie azbestowej i niby do tego 32 roku ma się rozliczyć a żeby to zrobić to papier ze starostwa i karta przekazania odpadu ma być i wtedy masz zdjęte w systemie.

Opublikowano

Jak zwykły rolnik to mogą dopier...

A jak duży skład to urzędasy podkulają ogon i cicho siedzą razem z wysokiej rangi urzędami, nabierają wodę w usta ...

A już o nie jednym spalonym wysypisku nie mówię, które niby samoczynnie się zapaliło puszczając z dymem śmieci z zachodniej granicy ...

Przykład ....