Skocz do zawartości

KPO: Działanie 5. Wymiana pokryć dachowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, pedro2 napisał:

Doradca

Jo? Ja myślał, że tylko raz. 🙈 To po hvj limit 500m²?

Boo jak masz dach 800 metrów to dadzą co tylko za 500 i dla więcej ludzi starczy 😂😂

https://www.agrofoto.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/bedzie-dotacja-na-wymiane-dachu-z-eternitu-na-budynkach-w-gospodarstwie,123011.html
Kurła na następne lata przewidzieli więcej kasy to może zwiększa sumę dotacji…

Edytowane przez radekz200
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Radziu zawsze pierwszy nabór jest najbardziej korzystny, o co by nie chodziło. Potem zaczną udoskonalać, dowalać swoje udziwnienia i wyjdzie skórka za wyprawkę.

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
13 minut temu, radekz200 napisał:

Boo jak masz dach 800 metrów to dadzą co tylko za 500 i dla więcej ludzi starczy 😂😂

https://www.agrofoto.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/bedzie-dotacja-na-wymiane-dachu-z-eternitu-na-budynkach-w-gospodarstwie,123011.html
Kurła na następne lata przewidzieli więcej kasy to może zwiększa sumę dotacji…

I to sporo większa kasa, ale wątpie by mieli dać większe dofinansowanie, raczej więcej osób przewidują do dotacji. 

Opublikowano

No nie wiem, mało czasu zostało, roboty jest, a tu trochę trzeba podeptać. 

Muszę się z tym przespać. W dodatku ten z odr niezbyt dobre wrażenie zrobił, taka sierota trochę 🥴 zadzwonię do swojego, ale ten zaraz krzyknie pewno z tysiaka 😁

Opublikowano
1 godzinę temu, Ekstremalny napisał:

Kto kazał złożyć ?

Problemem moim zdaniem jest to że składając samemu wniosek przez neta nic nie pisze o wymogu zgłoszenia do starostwa o zdejmowaniu eternitu. Należy to zrobić  do gminy i większość gmin odbierze eternit i też nie wnika w to czy zdjęliśmy sami czy firma. Problem tkwi w tym że wg prawa zdjęcie eternitu należy zgłosić do starostwa i musi go zdjąć firma, w regulaminie programu tego nie ma. I teraz np. zdejmiemy eternit sami , gmina go odbierze , wymienimy, dostaniemy dofinansowanie i wszystko będzie zgodnie z programem ale niemiły sąsiad zobaczy że zdejmujemy sami, zgłosi do starostwa i co wtedy ??

Widzę że wielu przejmuje się na wyrost, urzędnicy w starostwie czy gminie nie wnikają kto zdejmie eternit interesuje ich jedynie aby był ułożony na palecie i gotowy do odbioru. Ten przepis o karze za samodzielne zdjęcie eternitu jest martwy - jak wiele innych przepisów w Polsce. A jak ktoś doniesie to powiesz, że przyszła trąba i zerwała cały eternit, a ty go tylko zebrałeś z ziemi ułożyłeś na palecie

• Like 2
Opublikowano

@vat gorzej jak masz sąsiada który moze nawet zrobić zdjęcie jak to samemu ściągasz, ja niestety takiego mam i tu sie obawiam niestety tych przepisów w tym przypadku. Niby można ale jak mnie podpieprzy to będą problemy....

Opublikowano

I gdzie to niby zgłosi- policję? I sąd ukarze cię za usunięcie niby rakotwórczego azbestu, oddanie do utylizacji i zastąpienie go blachą? Naprawdę wierzysz w to?

Opublikowano
8 godzin temu, vat napisał:

I gdzie to niby zgłosi- policję? I sąd ukarze cię za usunięcie niby rakotwórczego azbestu, oddanie do utylizacji i zastąpienie go blachą? Naprawdę wierzysz w to?

I nakarzą  z powrotem  położyć🤣🤣🤣

• Haha 1
Opublikowano
17 godzin temu, Ekstremalny napisał:

@vat gorzej jak masz sąsiada który moze nawet zrobić zdjęcie jak to samemu ściągasz, ja niestety takiego mam i tu sie obawiam niestety tych przepisów w tym przypadku. Niby można ale jak mnie podpieprzy to będą problemy....

To weź firmę i zapłać jak się boisz. Ja robię sam a jak będą problemy to im oddam te parę tysięcy a dach i tak miałem robić

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

A czy nie wydaje się wam to dziwne ? Przecież to jest projekt finansowany z pieniędzy unijnych jak się nie mylę, nikt nie sprawdził przepisów dotyczących eternitu i nie zawarł ich jako wymaganych w programie ? Bo nic o tym w regulaminie nie ma. 

Opublikowano

Krajowy Plan odbudowy to może być zbieżność nazw. A może i będzie to forsa unijna. Której pis nie dostanie to se wydrukuje lub pożyczy.

Przepisy dotyczące eternitu są tu jasne. Możesz robi sam nikt nie wnika bo gdyby wnikali eternit leżał by jeszcze dziesiątkami lat i oni to wiedzą i nie wnikają

Opublikowano

Ja wiem że można zrobić samemu i pewnie w 99% nikt się nie doczepi. Problem jak się ma sąsiada c..a który może wszystko zgłosić i 5k kary, wtedy nawet z dofinansowaniem się nie opłaca. 

Rośnie dobrze może być tak, że ktoś w końcu zgłosi że ten regulamin jest niejasny i okaże się że zaczną weryfikować czy rzeczywiście Ci którzy dostali dofinansowanie i wymienili eternit zrobili to zgodnie z prawem i zlecili to odpowiedniej firmie. 

Opublikowano
Dnia 4.11.2022 o 22:27, vat napisał:

jak bedzie chciał to napewno znajdzie odpowiednią instytucje która w oparciu o obowiązujące przepisy ma prawo cie ukarać wiec nie bądz taki pewny ze nic mu nie grozi.

wszystko jest dobrze jak jest "dobrze" ale wystarczy jeden człowiek nieżyczliwy i mozesz bulić ladne pieniądze za kary

Opublikowano

Cokolwiek byś robił ponosisz ryzyko, mniejsze lub większe. I tak miałem zmieniać pokrycie, blachę już kupiłem ponad rok temu na jeden garaż teraz dokupię na drugi i "zaryzykuję". 

Obowiązku składania wniosku nie ma, jeżeli ktoś się obawia kary - niech nie składa. 

Pamiętam jak kiedyś w okolicy chodziły plotki, że  oddając gospodarstwo na rentę strukturalną ziemia "przechodzi na unię", podobnie z modernizacją - "panie jeszcze będą oddawać z procentem" itp. Itd.

Jeden nawet przez pierwsze lata nie brał dopłat bezpośrednich bo "jak to tak za darmo- pewnie trzeba będzie oddać"

Także: twój cyrk - twoje małpy

Opublikowano

i ja dziś pozałatwiałem jakieś tam papierki i trzeba by usiąść do wniosku. Pytałem też o wymianę całej więźby dachowej i uzyskałem informację, że mogę wymienić całą na nową jeśli zachowam wymiary starej więźby. Ogólnie zainteresowanie bardzo duże. 

Opublikowano
22 minuty temu, thor1984 napisał:

i ja dziś pozałatwiałem jakieś tam papierki i trzeba by usiąść do wniosku. Pytałem też o wymianę całej więźby dachowej i uzyskałem informację, że mogę wymienić całą na nową jeśli zachowam wymiary starej więźby. Ogólnie zainteresowanie bardzo duże. 

Projekt dachu zrobiłeś? 

Opublikowano (edytowane)

Przecież tam jest krok po kroku jaki plik dodać i nie potrzeba żadnego złożenia do starostwa tylko kwity zgłoszenia odbioru eternitu. Plus plan lub rysunek sytuacyjny plus papier do kogo należy działka plus zgoda wespół właściciela. Po co jakieś zgłoszenia do starostwa jak tam tego nie wymagają. Widzieliście ten wniosek w ogóle?

Przepis jest prosty jak cep. Jak sama blacha bez ruszania konstrukcji drewnianej to tylko zgłoszenie odbioru. Jak np wymiana więźby to dodatkowo projekt. Tam macie wszystko co musicie dołączyć apka was dalej nie puści. Jak puszcza dalej bez danego pliku to nie jest wymagany.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

No czytałem instrukcje i jest w którymś punkcie że jeżeli tego wymaga modernizacja dachu to trzeba zgłosić wymianę azbestu. 

Więc nie wiem jak to jest z prawem budowlanym przy wymianie eternitu na blachę. 

A jak to agencja wogole ma zamiar rozliczyć? Chodzi mi o powierzchnię dachu? Będą przyjeżdżać i sami mierzyć? Czy będą brać np. fakturę za zakup blachy.