Skocz do zawartości

KPO: Działanie 5. Wymiana pokryć dachowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, thor1984 napisał:

Z tego co ja się dziś dowiadywałem to trzeba zrobic zgłoszenie do starostwa o wymianie dachu, w gminie uzyskać zaświadczenie o odbiorze eternitu, zrobić kosztorys,   podać wymiaru dachy i zrobić i poglądowe zdjęcia wymienianego dachu. Jeśli wymieniamy dachy na 2 budynkach to procedura razy 2. 

przecież żeby złożyć wniosek nie trzeba , może dopiero już podczas realizacji. Ja podałem dwa budynki w jednym wniosku oraz konieczne było dla wniosku zdjęcia poglądowe oraz wymiary dachu budynków. 

3 godziny temu, rafal25791 napisał:

Jeśli nie ingeruje się w więźbę dachową to nie trzeba nic zglaszać do starostwa. Gdy tylko eternit zmienia się na blachę to wystarczy zgłoszenie do gminy, które dołącza się do wniosku. Takiej informacji udzielają na infolinii i tak to wynika z przepisów.

masz rację ale tutaj chodzi o demontaż azbestu, nie wolno tego robić teoretycznie samemu. Zabezpieczenie i demontaż powinna wykonać odpowiednia firma oraz powinno to być zgłoszone do starostwa - tak mówi prawo. To że gmina tak jak u mnie może go odebrać za darmo to ok, ale wygląda na to że musi go zdjąć firma. I co tu teraz zrobić...

1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Dobrze pisze nie trzeba tego zgłaszać bo to remont... 

remontu nie trzeba - ale fakt usunięcia azbestu już w tym przypadku tak. 

Edytowane przez Ekstremalny
Opublikowano

@katopo teoretycznie mnie, ale jak wyżej wspomnieliśmy azbestu sam zdjąć nie możesz, musi to zrobić firma i musi być zgłoszone do starostwa. I tu się robi problem i koszta. 

Fakturę na zakup nowego materiału na pewno trzeba będzie mieć. 

Opublikowano (edytowane)

Firma dokonująca demontażu azbestu też to musi zgłosić i koło się zamyka nie muszą jeździć na kontrolę bo wszystko mają. 

Trzeba zgłosić pracę do starostwa powiatowego do wydziału architektury i budownictwa. Trzeba zaznaczyć z czego się zmienia i na co i w jakim kolorze dach będzie plus mapki plus akt własności i później do gminy utylizację azbestu. 

Edytowane przez Pawelek998
Dopis
Opublikowano

Dziś rozmawiałem z firmą zajmującą się demontażem i utylizacją azbestu to mi powiedzieli za 500m2 połowę dotacji. Oczywiście wszystko tak jak powinno wyglądać ja zgłaszam do starostwa oni zgłaszają do nadzoru budowlanego inspekcji sanitarnej i inspekcji pracy przyjeżdżają demontują azbest i go zabierają 

Opublikowano (edytowane)

Osoba będąca współwłaścicielem gospodarstwa (w tym siedliska i budynków), ubezpieczona w KRUS ale nie pobierająca dopłat bezp. i nie mająca nr gospodarstwa  NIE MOŻE ZŁOŻYĆ WNIOSKU O WYMIANĘ POKRYCIA DACHOWEGO?

jaki nr do tej infolini? Bo chyba raczej można ale trzeba by mieć nr producenta

Edytowane przez wergo05
Opublikowano (edytowane)

Wychodzi na to że nie... 

"O taką pomoc będzie mógł wystąpić rolnik, który podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników lub któremu przyznano dopłaty bezpośrednie co najmniej w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o pomoc. Rolnik ponadto musi być właścicielem lub współwłaścicielem budynku, na którym będzie wymieniane pokrycie dachowe, i mieć nadany numer identyfikacyjny."" 

Ale nr to nie problem sobie założyć... Wystarczy wniosek złożyć w agencji i nadadzą. 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

Złożyłem w starostwie zgłoszenie wymiany pokrycia dachowego z ewent. Wymianą uszkodzonych krokwi,  łat Itd. Pani w starostwie pyta kto będzie zdejmował azbest, mówię, że ja - babka kazała dopisać: demontaż azbestu we własnym zakresie. 

Zgłoszenie przyjęte...

Opublikowano
44 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Wychodzi na to że nie... 

"O taką pomoc będzie mógł wystąpić rolnik, który podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników lub któremu przyznano dopłaty bezpośrednie co najmniej w roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o pomoc. Rolnik ponadto musi być właścicielem lub współwłaścicielem budynku, na którym będzie wymieniane pokrycie dachowe, i mieć nadany numer identyfikacyjny."" 

Ale nr to nie problem sobie założyć... Wystarczy wniosek złożyć w agencji i nadadzą. 

Bogdan szukam fachowców to wymiany pokrycia? 😂 moglbys zrobić wycenę? Robisz sam czy synem?

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, radekz200 napisał:

Bogdan szukam fachowców to wymiany pokrycia? 😂 moglbys zrobić wycenę? Robisz sam czy synem?

Robię tylko sobie ostatnio... Robilem z pracownikiem, teraz syn go zatrudnia i robiliśmy u siebie w 3 osoby... 

Nie robię, nie wiem ile tera szarpią..😋

Ale wydoją cię bo nimo tanio... 😁🤣

59 minut temu, vat napisał:

Złożyłem w starostwie zgłoszenie wymiany pokrycia dachowego z ewent. Wymianą uszkodzonych krokwi,  łat Itd. Pani w starostwie pyta kto będzie zdejmował azbest, mówię, że ja - babka kazała dopisać: demontaż azbestu we własnym zakresie. 

Zgłoszenie przyjęte...

Tu idzie projekt i pozwolenie na takie coś... 

To że przyjęła to nie znaczy że dostaniesz bo do tego trza spełnić wymogi i podpisać umowę a do tego masz daleko... 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano

Jaki projekt i pozwolenie? Wystarczy zgłoszenie jeżeli nie wymieniam całej konstrukcji dachu , ajedynie uzupełniam uszkodzone elementy konstrukcji. Wiem bo już wcześniej robiłem takie zgłoszenie i dostałem milczącą zgodę.

Bardziej martwię się o pieniądze bo to idzie z KPO, a ono jest wstrzymane

• Like 1
Opublikowano

Być może nie będę się spierał ale sąsiad wymieniał się niektóre krokwie... Fakt dokładał  okna dachowe na domu i już zażądali projektu od projektanta z uprawnieniami... Ale być może to tylko na budynkach mieszkalnych. 

Opublikowano
5 godzin temu, vat napisał:

Jaki projekt i pozwolenie? Wystarczy zgłoszenie jeżeli nie wymieniam całej konstrukcji dachu , ajedynie uzupełniam uszkodzone elementy konstrukcji. Wiem bo już wcześniej robiłem takie zgłoszenie i dostałem milczącą zgodę.

Bardziej martwię się o pieniądze bo to idzie z KPO, a ono jest wstrzymane

Jeżeli  nie będzie  kasy z KPO to będzie  na to kasa z budżetu państwa  3 lata na to jest. Taką  informację  dostałem od doradcy z ODR

Opublikowano

Chyba nie dłużej niż rok od podpisania umowy.

A ten doradca wypełniał wnioski za kasiurkę? Jeżeli tak to mogłeś mu zaproponować układ - skoro jesteś taki pewien, że kasa będzie na wymianę to zapłacę Ci jak dofinansowanie wpłynie na moje konto. Napewno by się zgodził na taki układ - no chyba że...

Opublikowano
1 godzinę temu, sparta123321 napisał:

Czy jesli mam taki komunikat to będzie wszystko okej? wniosek został wysłany. O co wgl z tym chodzi? 

Przechwytywanie.JPG

O co chodzi to nawet w agencji nie wiedzą.Kazali wysłać wniosek 

Opublikowano
3 godziny temu, sparta123321 napisał:

Czy jesli mam taki komunikat to będzie wszystko okej? wniosek został wysłany. O co wgl z tym chodzi? 

Przechwytywanie.JPG

pewnie jak np. nie masz NIPu to taki komunikat się pojawia.