Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie sądzę aby zakup nowego ciągnika na taki areał był zasadny. Nawet okoliczni rolnicy - obszarnicy , jeżeli nie mogą skorzystać z dofinansowania ,kupują używane ciągniki dobrych marek. Rozwój techniki ,wszechobecna elektronika i parcie na ekologię sprawia , że obecnie produkowane ciągniki są bardziej awaryjne i jednocześnie drogie w naprawach w stosunku do tych produkowanych ponad 2-ie dekady temu. 

1 godzinę temu, rolnik039 napisał:

Jak jesteś na ZUS to możesz chyba skorzystać z programu modernizacja małych gospodarstw ale młodego rolnika już nie 

I będzie mógł zaszaleć z zakupem ciągnika ok 40-50 KM , opryskiwacz 300 l , pług obrotowy 2 skibowy itd.😄

Opublikowano
26 minut temu, andrzej78 napisał:

Nie sądzę aby zakup nowego ciągnika na taki areał był zasadny. Nawet okoliczni rolnicy - obszarnicy , jeżeli nie mogą skorzystać z dofinansowania ,kupują używane ciągniki dobrych marek. Rozwój techniki ,wszechobecna elektronika i parcie na ekologię sprawia , że obecnie produkowane ciągniki są bardziej awaryjne i jednocześnie drogie w naprawach w stosunku do tych produkowanych ponad 2-ie dekady temu. 

I będzie mógł zaszaleć z zakupem ciągnika ok 40-50 KM , opryskiwacz 300 l , pług obrotowy 2 skibowy itd.😄

No a jak heh ale sprzęt tam zawsze jakiś kupi 

Opublikowano

W sumie na ten sezon mam już wszystko porobione, zboże zasiane. Najbliższe ciężkie roboty w polu po żniwach. Może do tego czasu uda się poszukać jakiejś sensownej używki od pierwszego właściciela.... Niemniej jednak przejadę się do kilku dystrybutorów i porównam co mają do zaoferowania z nowych sprzętów.

Opublikowano
1 godzinę temu, lobudek napisał:

W sumie na ten sezon mam już wszystko porobione, zboże zasiane. Najbliższe ciężkie roboty w polu po żniwach. Może do tego czasu uda się poszukać jakiejś sensownej używki od pierwszego właściciela.... Niemniej jednak przejadę się do kilku dystrybutorów i porównam co mają do zaoferowania z nowych sprzętów.

Też bym chciał cały areał w jednym kawałku. Ja tam Cię rozumiem, chcesz komfortowo obrobić pole... A nie się męczyć z klamotami

Opublikowano
1 godzinę temu, lobudek napisał:

Gotówka czy kredycik ?

Opublikowano
6 godzin temu, lobudek napisał:

Tak na szybko:

Zetor Major cl80- od 130tys netto

Farmtrac 680 DTn- od 132tys netto

Solis 90 CRDI- od 135tys netto

McCormick x5.085- od 180tys netto

Widzę, że większość poleca belarusy 820 , zetory 7745 i inne, twierdząc, że na 10Ha się nie opłaca brać nic lepszego.....

Ok. Optymistycznie-jeśli zasieje 10Ha rzepaku i w dobrym roku da plon 45-50Ton, powiedzmy po ok. 3tys netto za tonę czyli ~ ok. 150tys zł. Nakładu w moim przypadku nie liczę, bo cały byłby z mojego etatu.  Dalej ktoś twierdzi, że się nie opłaca? Przecież to praktycznie 2/3 ceny zakupu nowego traktora... A traktor nie kupuję na 2-3lata tylko na minimum 20... Nie mam zamiaru użerać się ze starymi zetorami czy mtz-ami.

Skoro tak. to liczysz to w zasadzie nie widzę żadnych ograniczeń. {p 150 tys rocznie to kupuj fendta jd czy masseya. Co ci się podoba to bierz. 3 lata i masz spłacony. Też pracuje na etacie ale z taką fantazją jak ty do rolnictwa nie podchodzę by nakładów nie liczyć bo pracuje na etacie.

Opublikowano

taki areał bez problemu pochodna czeskiej 4011 obleci, czyli coś w stylu 6918 czy 7011, nie wiem po co pchać się w duży ciągnik, który będzie większość czasu stał bezużyteczny, do tego zakup maszyn pod niego to kolejny worek $$

Opublikowano

Dokup sobie c330 plus graty za grosze do niego i będzie do pary z 3512. Na dwa ciągniki będziesz latał :)

Opublikowano
23 minuty temu, hubertuss napisał:

Skoro tak. to liczysz to w zasadzie nie widzę żadnych ograniczeń. {p 150 tys rocznie to kupuj fendta jd czy masseya. Co ci się podoba to bierz. 3 lata i masz spłacony. Też pracuje na etacie ale z taką fantazją jak ty do rolnictwa nie podchodzę by nakładów nie liczyć bo pracuje na etacie.

Podałem przykład, który się sprawdzi w 1 roku i nie jest to żadna fantazja tylko prosta kalkulacja. Skoro na nakład pójdą pieniądze z innej puli to przy sprzedaży "towaru" zostaje cała kasa do dyspozycji. Jednorazowo i tyle. Podałem najoptymistyczniejszy scenariusz tylko dla przykładu. Umiem liczyć i wiem jaki jest nakład, szczególnie teraz przy chorych cenach nawozów. Same 5ton saletry to 20-25tys zł, a gdzie reszta?

Opublikowano
24 minuty temu, izydor6280 napisał:

taki areał bez problemu pochodna czeskiej 4011 obleci, czyli coś w stylu 6918 czy 7011, nie wiem po co pchać się w duży ciągnik, który będzie większość czasu stał bezużyteczny, do tego zakup maszyn pod niego to kolejny worek $$

Dzieciak filmików na YouTube się na oglądał i teraz fantazja 🙂

Opublikowano
18 minut temu, Krzak napisał:

Dokup sobie c330 plus graty za grosze do niego i będzie do pary z 3512. Na dwa ciągniki będziesz latał :)

C330 to potęga. Mój tyra do teraz chyba najwięcej z całej trójki. A na pewno najczęściej, bo codziennie 😀

Opublikowano
36 minut temu, wojtal24 napisał:

a co Cię to interesuje?

A Ciebie co interesuje że mnie to interesuje 🤔

Opublikowano

W rodzinnych stronach, ci co zostali z areałem do 20ha i pracują, to celują raczej w używane ciągniki pokroju właśnie MTZ, duże ursusy ( od sąsiadów z dużym areałem co przeszli na nowe i czasami można kupić zadbany egzemplarz) Case 956-856, mechaniczne MF 70-100koni, jakieś JD. Jumza i Zetora też można trafić. W nowości nikt się nie pcha, bo sprzęt musi na siebie zarabiać, a w nowym sam serwis zjada poważną kwotę. 

Za nadwyżkę pieniędzy można kupić sporo maszyn, czy być przygotowany na awarie, a w razie czego kupić nawet 2 ciągnik itp.

Jak ze staroci, to pytanie czy będzie jeździł on w transporcie. Bo jeśli sami wywozimy plony gdzieś dalej, wozimy jakies drewno z lasu itp to trzeba patrzeć i pod tym kątem. 

Zachodnie używane ciągniki często nie mają pneumatyki itp.

Taki zachwalany Zetor następca 4011 niby fajny, ale przeważnie dużo wolniejszy w transporcie niż jakis MTZ820. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Alchemik napisał:

W rodzinnych stronach, ci co zostali z areałem do 20ha i pracują, to celują raczej w używane ciągniki pokroju właśnie MTZ, duże ursusy ( od sąsiadów z dużym areałem co przeszli na nowe i czasami można kupić zadbany egzemplarz) Case 956-856, mechaniczne MF 70-100koni, jakieś JD. Jumza i Zetora też można trafić. W nowości nikt się nie pcha, bo sprzęt musi na siebie zarabiać, a w nowym sam serwis zjada poważną kwotę. 

Za nadwyżkę pieniędzy można kupić sporo maszyn, czy być przygotowany na awarie, a w razie czego kupić nawet 2 ciągnik itp.

Jak ze staroci, to pytanie czy będzie jeździł on w transporcie. Bo jeśli sami wywozimy plony gdzieś dalej, wozimy jakies drewno z lasu itp to trzeba patrzeć i pod tym kątem. 

Zachodnie używane ciągniki często nie mają pneumatyki itp.

Taki zachwalany Zetor następca 4011 niby fajny, ale przeważnie dużo wolniejszy w transporcie niż jakis MTZ820. 

Za dobrą używkę, taką której licznik nie kręci się 2 albo 3 raz też trzeba słono zapłacić. Bez powodu ktoś też od tak kilkuletnich traktorów nie sprzedaje.... Można coś trafić od Rolnika, który np. 10 lat temu kupił na program na swoje 25ha 80km traktor, teraz powiększył gospodarstwo i zmienia na większy, a traktor ma nastukane 3000MTG, ale albo cena jest adekwatna do stanu i tylko 30% niższa od nowego albo mimo tych mtg traktor wygląda jak złom, bo rolnik krowiarz niechluja używał przy ładowaczu czołowym i w ogole nie dbał i w środku nazbierasz taczkę gnoju....

Edytowane przez lobudek
Opublikowano
13 minut temu, Qwazi napisał:

C330 to potęga. Mój tyra do teraz chyba najwięcej z całej trójki. A na pewno najczęściej, bo codziennie 😀

Rzeczywiście takim ciągnikiem można się dowartościować , bo bywają egzemplarze w cenie ponad 40 tys😃 Poza tym ani orka , ani uprawa gleby takim ciągnikiem rzetelna nie będzie.

Opublikowano
8 minut temu, lobudek napisał:

Za dobrą używkę, taką której licznik nie kręci się 2 albo 3 raz też trzeba słono zapłacić. Bez powodu ktoś też od tak kilkuletnich traktorów nie sprzedaje.... Można coś trafić od Rolnika, który np. 10 lat temu kupił na program na swoje 25ha 80km traktor, teraz powiększył gospodarstwo i zmienia na większy, a traktor ma nastukane 3000MTG, ale albo cena jest adekwatna do stanu i tylko 30% niższa od nowego albo mimo tych mtg traktor wygląda jak złom, bo rolnik krowiarz niechluja używał przy ładowaczu czołowym i w ogole nie dbał i w środku nazbierasz taczkę gnoju....

Oj przepraszam. Nie każdy. Ja trafiłem też fajny ciągnik pospadkowy

1 minutę temu, andrzej78 napisał:

Rzeczywiście takim ciągnikiem można się dowartościować , bo bywają egzemplarze w cenie ponad 40 tys😃 Poza tym ani orka , ani uprawa gleby takim ciągnikiem rzetelna nie będzie.

Przecież nie napisałem że nim orze czy uprawiam. A za 40tys bym go nie sprzedał 

Opublikowano

Czasami można trafić coś fajnego. Jakiś czas temu za śmieszne pieniądze poszedł chyba ursus 904. Ciągał wóz po hali i miał tylko swieży olej w skrzyni, bo napełniał siłowniki hydrauliczne nowym olejem.

Opublikowano

3 minuty temu, Qwazi napisał:

Przecież nie napisałem że nim orze czy uprawiam. A za 40tys bym go nie sprzedał 

Też ma takiego Ursusa, jako pomocniczy , ( opryskiwacz , rozsiewacz i przy uprawie malin ) , ale uprawa gleby to nie dla takiego ciągnika - nie te czasy.

To nie jest tak ,że wszystkie ciągniki z zagranicy są wypracowane , można trafić egzemplarze z przebiegiem 7-8 tys mtg, są oczywiście droższe.

Opublikowano
6 minut temu, lobudek napisał:

Gdzie napisałem, że każdy?

Na co trafiłeś i jaki przebieg ? :)

Ja tylko miałem na myśli że nie każdy krowiarz, bo niektórzy faktycznie. Trafiłem 6341 z nalotem 5500 godz

4 minuty temu, andrzej78 napisał:

Też ma takiego Ursusa, jako pomocniczy , ( opryskiwacz , rozsiewacz i przy uprawie malin ) , ale uprawa gleby to nie dla takiego ciągnika - nie te czasy.

Mój tego też nie robi. Ma parę modyfikacji i można powiedzieć, że robi za ładowarkę 😁. Sąsiad się nabija, że drugiego takiego nie ma nikt w powiecie, a jeśli bym mu rzucił lakier to w województwie. Dowcipniś 😂

Opublikowano
2 minuty temu, Qwazi napisał:

Ja tylko miałem na myśli że nie każdy krowiarz, bo niektórzy faktycznie. Trafiłem 6341 z nalotem 5500 godz

To był tylko przykład, oczywistym jest fakt, że nie każdy...

Fajny zetorek, gratulacje.