Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taką informację:

Cytat

Rolnik ma aktywne zobowiązanie z tytułu Działania rolno-środowisko-klimatycznego, a nie zaznaczono wnioskowania o Płatność rolno-środowiskowo-klimatyczną – zobowiązania kontynuacyjne w ramach (PROW 2014-2020).

a nie mam żadnego zobowiązania, co z tym zrobić

Opublikowano
12 godzin temu, damianos95 napisał:

A do tych ugorow mogę zaliczyć jak mam na działce miejsca z krzakami drogi szerokości 3m czy rowy na tuzach? Zawsze te miejsca z krzakami i drogi były wyłączone z płatności można tak czy nie ?

Sam jestem ciekaw czy te miejsca można zaznaczyć? Na tuzach zawsze coś takiego się znajdzie 

Opublikowano
15 minut temu, thor1984 napisał:

Podbijam moje wcześniejsze pytanie. Czy po łubinie wąskolistnym jako plon główny mogę go zasiać jako międzyplon ozimy w mieszańce z facelia lub gryką?

Rośliny z międzyplonów nie mogą stanowić plonu głównego po międzyplonach. Jak są przed, to nie przeszkadza. 

Opublikowano
4 minuty temu, Karagana napisał:

Rośliny z międzyplonów nie mogą stanowić plonu głównego po międzyplonach. Jak są przed, to nie przeszkadza. 

Czyli np. po pszenicy ( pod np.buraki) można zostawić jako międzyplon samosiewy pszenicy+ dorzucić facelie ?

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, wojtek424517 napisał:

Sam jestem ciekaw czy te miejsca można zaznaczyć? Na tuzach zawsze coś takiego się znajdzie 

Do ustalenia spełnienia warunków określonych w ust. 1 i 2 bierze się pod uwagę obszary lub obiekty nieprodukcyjne, które znajdują się w posiadaniu rolnika oraz są położone na gruntach ornych, a w przypadku żywopłotów i pasów gruntów zadrzewionych, zadrzewień liniowych, pojedynczych drzew, zagajników śródpolnych, rowów, oczek wodnych i stref buforowych – również jeżeli:

1) przylegają do gruntów ornych lub

2) są położone w pasie gruntów o szerokości do 5 m wokół gruntów ornych lub przylegają do tego pasa gruntów, lub

3) przylegają do tych obszarów lub obiektów, które spełniają warunki określone w pkt 1 i 2

– przy czym w przypadku żywopłotów i pasów gruntów zadrzewionych, zadrzewień liniowych, rowów i stref buforowych – jeżeli przylegają dłuższą krawędzią.

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 marca 2023 r. w sprawie norm oraz szczegółowych warunków ich stosowania (Dz.U. z 2023 r. poz. 478) 

3 minuty temu, wojtek424517 napisał:

Czyli np. po pszenicy ( pod np.buraki) można zostawić jako międzyplon samosiewy pszenicy+ dorzucić facelie ?

Na to wychodzi. 

2) międzyplon ozimy w formie mieszanki utworzonej co najmniej z dwóch gatunków roślin z następujących grup:

a) zboża,

b) oleiste,

c) pastewne,

d) bobowate drobnonasienne,

e) bobowate grubonasienne,

f) miododajne

– z wyłączeniem mieszanki złożonej wyłącznie z gatunków zbóż. 

Opublikowano

Czy dobrze rozumiem, że w ekoschemacie Biologiczna ochrona upraw należy wykonać co najmniej jeden zabieg preparatem biologicznym np. przeciwko chorobom grzybowym, przedstawić fakturę i rejestr zabiegów, zabiegi przeciwko chwastom i ewentualnie szkodnikom można wykonywać środkami chemicznymi?

Opublikowano
4 minuty temu, Karagana napisał:

Do ustalenia spełnienia warunków określonych w ust. 1 i 2 bierze się pod uwagę obszary lub obiekty nieprodukcyjne, które znajdują się w posiadaniu rolnika oraz są położone na gruntach ornych, a w przypadku żywopłotów i pasów gruntów zadrzewionych, zadrzewień liniowych, pojedynczych drzew, zagajników śródpolnych, rowów, oczek wodnych i stref buforowych – również jeżeli:

1) przylegają do gruntów ornych lub

2) są położone w pasie gruntów o szerokości do 5 m wokół gruntów ornych lub przylegają do tego pasa gruntów, lub

3) przylegają do tych obszarów lub obiektów, które spełniają warunki określone w pkt 1 i 2

– przy czym w przypadku żywopłotów i pasów gruntów zadrzewionych, zadrzewień liniowych, rowów i stref buforowych – jeżeli przylegają dłuższą krawędzią.

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 marca 2023 r. w sprawie norm oraz szczegółowych warunków ich stosowania (Dz.U. z 2023 r. poz. 478) 

Na to wychodzi. 

2) międzyplon ozimy w formie mieszanki utworzonej co najmniej z dwóch gatunków roślin z następujących grup:

a) zboża,

b) oleiste,

c) pastewne,

d) bobowate drobnonasienne,

e) bobowate grubonasienne,

f) miododajne

– z wyłączeniem mieszanki złożonej wyłącznie z gatunków zbóż. 

To lipa jak na gruntach ornych tylko. Zawsze coś mam na tuzach. 

Opublikowano
13 minut temu, Karagana napisał:

Czyli wychodzi na to, że teraz mam łubin. Po zbiorze tego łubinu na ziarno jako międzyplon ozime sieje ten lubin dorzucając facelię ale na drugi rok już nie mogę zasiać lubinu w płonie głównym na tej działce. Dobrze zrozumiałem?

Opublikowano
11 minut temu, maroko napisał:

@Karagana jak zgłosić że rozlałem gnojowicę metodą inną niż rozbryzgowa? W środę mijają mi dwa tygodnie ale wniosku jeszcze nie złożyłem.

Albo zdjęcie albo oświadczenie +rejestr. Oba sposoby nie później niż 14 dni od złożenia wniosku. 

§10.

3. Rolnik na potwierdzenie realizacji praktyki, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 6, przesyła z wykorzystaniem aplikacjiu dostępnionej przez Agencję zdjęcia geotagowane, o których mowa w art. 66 ust. 3 ustawy, na podstawie których będzie możliwe potwierdzenie zrealizowania tej praktyki.

4. Zdjęcia, o których mowa w ust. 3, rolnik przesyła niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia:

1) zrealizowania praktyki, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 6, jeżeli była ona zrealizowana po dniu, w którym został złożony wniosek o przyznanie płatności, i nie później niż do dnia 7 listopada roku, w którym został złożony wniosek o przyznanie płatności, albo

2) w którym został złożony wniosek o przyznanie płatności, jeżeli praktyka, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 6, była zrealizowana w roku, w którym został złożony wniosek o przyznanie płatności, przed dniem złożenia tego wniosku lub przed dniem 15 marca roku, w którym został złożony wniosek o przyznanie płatności.

10 minut temu, wojtek424517 napisał:

To lipa jak na gruntach ornych tylko. Zawsze coś mam na tuzach. 

Poprzeglądaj orne na mapie do wniosku. Te miejsca przy granicach działek. Agencja zawsze coś ucinała na jakieś krzaki przy miedzach, rowy też może jakieś masz. Teraz możesz te ucięte kawałki wykorzystać. 

• Thanks 1
Opublikowano
15 minut temu, thor1984 napisał:

Czyli wychodzi na to, że teraz mam łubin. Po zbiorze tego łubinu na ziarno jako międzyplon ozime sieje ten lubin dorzucając facelię ale na drugi rok już nie mogę zasiać lubinu w płonie głównym na tej działce. Dobrze zrozumiałem?

Tak.

Jeśli międzyplon jest łubin i facelia, to w kolejnym roku ani łubin, ani facelia nie mogą być jako plon główny. 

1 minutę temu, maroko napisał:

Prześlę oświadczenie i rejestr. Jest jakiś link do tego oświadczenia gdzieś? A le rejestr tylko wystarczy prowadzić? czy przesłać?

Rejestr tylko prowadzić. Oświadczenie na stronie ARIMR szukać. 

§ 33. Jeżeli rolnik, który w 2023 roku ubiega się o przyznanie płatności do rolnictwa węglowego i zarządzania składnikami odżywczymi nie może spełnić warunku, o którym mowa odpowiednio w § 9 ust. 3 lub § 10 ust. 3, uznaje się, że warunek ten jest spełniony, jeżeli rolnik na formularzu opracowanym przez Agencję i udostępnionym na jej stronie internetowej:

1) złoży kierownikowi biura powiatowego Agencji oświadczenie o wykonaniu praktyki, o której mowa odpowiednio w § 4 ust. 1 pkt 5 lub 6, w terminie określonym odpowiednio w § 9 ust. 4 lub § 10 ust. 4, oraz

2) prowadzi rejestr zabiegów agrotechnicznych na formularzu opracowanym przez Agencję i udostępnionym na jej stronie internetowej, zawierający co najmniej: nr działki ewidencyjnej, wielkość powierzchni, datę wykonania zabieg i rodzaj wykonanego zabiegu.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, thor1984 napisał:

Podbijam moje wcześniejsze pytanie. Czy po łubinie wąskolistnym jako plon główny mogę go zasiać jako międzyplon ozimy w mieszańce z facelia lub gryką?

a dlaczego nie mieszanke samej faceli z gryka a lubin sobie zostawic na kolejny rok?

31 minut temu, thor1984 napisał:

ja bym to rozumial tak ze tej mieszanki facelia+łubin nie mozesz zostawic jako plon glowny na kolejny rok, nic nie stoi na przeszkodzie ze pojedynczo juz mozesz zasiac. czyli albo łubin albo facelia w przyszlym roku na tej działce.

osobiscie po lubinie jako miedzyplon daje rzepak+gryke

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Celownik07 napisał:

a dlaczego nie mieszanke samej faceli z gryka a lubin sobie zostawic na kolejny rok?

ja bym to rozumial tak ze tej mieszanki facelia+łubin nie mozesz zostawic jako plon glowny na kolejny rok, nic nie stoi na przeszkodzie ze pojedynczo juz mozesz zasiac. czyli albo łubin albo facelia w przyszlym roku na tej działce.

Przecież logiczne, że z łubinu coś wyleci, więc ja bym rozsiał samą grykę, lub facelię i poplon jak ta lala ;)

nie może roślina z poplonu wystąpić w plonie głównym, powód, sianie żyta w poplonie i zostawianie go jako plon główny ;)

Edytowane przez cichy30
Opublikowano
3 minuty temu, Celownik07 napisał:

łubin będę miał swój i kombinowałem aby po żniwach dokupić facelii lub gryki i zrobić mieszankę na międzyplon a na drugi rok zasiać sam łubin w plonie głównym ale @Karagana pisze, tak nie można.

Opublikowano
28 minut temu, Karagana napisał:

Tak.

Jeśli międzyplon jest łubin i facelia, to w kolejnym roku ani łubin, ani facelia nie mogą być jako plon główny. 

Rejestr tylko prowadzić. Oświadczenie na stronie ARIMR szukać. 

§ 33. Jeżeli rolnik, który w 2023 roku ubiega się o przyznanie płatności do rolnictwa węglowego i zarządzania składnikami odżywczymi nie może spełnić warunku, o którym mowa odpowiednio w § 9 ust. 3 lub § 10 ust. 3, uznaje się, że warunek ten jest spełniony, jeżeli rolnik na formularzu opracowanym przez Agencję i udostępnionym na jej stronie internetowej:

1) złoży kierownikowi biura powiatowego Agencji oświadczenie o wykonaniu praktyki, o której mowa odpowiednio w § 4 ust. 1 pkt 5 lub 6, w terminie określonym odpowiednio w § 9 ust. 4 lub § 10 ust. 4, oraz

2) prowadzi rejestr zabiegów agrotechnicznych na formularzu opracowanym przez Agencję i udostępnionym na jej stronie internetowej, zawierający co najmniej: nr działki ewidencyjnej, wielkość powierzchni, datę wykonania zabieg i rodzaj wykonanego zabiegu.

a powiedz jeszcze czy to wyklucza całą grupę strączkowych czy jeśli w międzyplonie ozimym bedzie łubin wąskolistny gorzki to w plonie głównym może być np. łubin wąskolistny słodki

Opublikowano
36 minut temu, DrVVall napisał:

Czy dobrze rozumiem, że w ekoschemacie Biologiczna ochrona upraw należy wykonać co najmniej jeden zabieg preparatem biologicznym np. przeciwko chorobom grzybowym, przedstawić fakturę i rejestr zabiegów, zabiegi przeciwko chwastom i ewentualnie szkodnikom można wykonywać środkami chemicznymi?

Art. 34. 1. Płatności do biologicznej ochrony upraw są przyznawane do powierzchni gruntów położonych na obszarze zatwierdzonym do podstawowego wsparcia dochodów, posiadanych przez rolnika, na których ten rolnik przeprowadził, w celu eliminacji danego agrofaga, zabieg ochrony upraw wyłącznie przy użyciu środka ochrony roślin zawierającego mikroorganizmy jako substancje czynne dopuszczonego do obrotu na podstawie wydanego przez ministra właściwego do spraw rolnictwa zezwolenia, o którym mowa w art. 28 ust. 1, art. 30 ust. 1, art. 41, art. 51 lub art. 53 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczącego wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylającego dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz. Urz. UE L 309 z 24.11.2009, str. 1, z późn.zm.7)), lub pozwolenia na handel równoległy, o którym mowa w art. 52 tego rozporządzenia, zgodnie z zawartymi w etykiecie wymaganiami, o których mowa w art. 31 ust. 1–3, ust. 4 lit. a–d lub lit. f–h tego rozporządzenia.

2. W przypadku gdy eliminacja danego agrofaga za pomocą środka, o którym mowa w ust. 1, okazała się nieskuteczna, dopuszcza się przeprowadzenie zabiegu chemicznym środkiem ochrony roślin. 

To teraz pytanie, co to jest agrofag. Niektórzy twierdzą, że agrofagi to grzyby, bakterie, owady i inne stworzenia, które bezpośrednio szkodzą roślinie. Inni twierdzą, że chwast to też agrofag.

Potrzebna definicja ustawowa. W ustawie o planie strategicznym nie ma. Może gdzieś jest w innych przepisach. 

Opublikowano

teoretycznie może ;)
można też zrobić np. mieszankę strączkowych łubin biały i łubin wąskolistny i masz teoretycznie nową uprawę, w tym roku pewnie przejdzie ale jak będzie dalej nikt tego nie wie