Skocz do zawartości

Dopłaty bezpośrednie na nowych zasadach- 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kużwa  mam taki problem-  taka  susza że poplony ozime nie wschodzą i jeszcze  wszystkich  nie posiałem bo nie daje  się uprawić-  ciekawe co będzie jak nie urosną.....

Opublikowano
9 godzin temu, ws71 napisał:

Właśnie mnie zastanawia co każdy podnieca sie ugorem a  przecież problem z nim dopiero bedzie w nastepnym roku i kto wie jakie bedą szczegółowe przepisy dotyczące ugorowania w 2024 r

niby tak ale dopłaty na 2024 a siejemy zaraz lub wkrótce. Popierdolone są te przepisy, ich niejasność i ciągłe zmiany. Weź coś zaplanuj a do tego jeszcze susza stulecia.

Opublikowano

Susza stulecia - kiedyś nie rozumiałem jak u mnie była susza ze inne rejony kraju twierdziły że suszy niema dziś odwrotnie u nas rok z opadami ponad średnią wieloletnią i potwierdzają to plony zbóż a część Polski susza jak piszesz stulecia do tego ceny razem niewesoło to wygląda a dodając poniesione koszty może nie jednego zniechęcić 

Opublikowano

nie kumam tego do końca bo zboża jare 4 - 5  t + a pszenżyto 6 - 9 t , kukurydza na kiszonkę też masa spora a z kolbą jak na dniach nie popada to będzie bieda acz nie tragedia. To pewnie zasługa jesiennych uprawek a wiosną jedynie wcześnie brona i koniec  A trawy(80% u mnie) nawożone bardzo solidnie: pierwszy pokos 40% i w zasadzie na tym koniec. To co rosło po pierwszym pokosie uschło i umarło na ten sezon. Nawet nie wiem czy odbije w następnym .

Opublikowano
2 godziny temu, jedrus2020 napisał:

jak nie mam uprawy a przywoża mi końcowki podłoża z pieczarek to musze mieć od nich fakture na zakup tego podłoża zeby zgłosić wymieszanie obornika z gleba?

Tak naprawdę, to na rozsypanie podłoża z pieczarek o powinieneś mieć pozwolenie ze starostwa bo to odpad jak się nie mylę. Bez tego pozwolenia można teoretycznie jak by był donos karę zapłacić podobno..

Opublikowano
7 godzin temu, Pitraszek napisał:

Tak zmieniło się. Nie ma już wymogu minimalnej ilości punktów

Możesz podać konkretną datę od kiedy sie zmieniło?, bo na razie to sa tylko opowieści naszego min rol i nic wiecej ,że mają nastąpić takie zamiany,Unia też w tym temacie milczy jak na razie

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Tylko co takie zmiany teraz dają jak ludzie nie składali o dodatkowe punkty... Bo nie łapali się ....miał by to sens jak można by było nadal poprawiać wniosek .

jak zrobią zmiany to termin poprawek też zmienią

Opublikowano
28 minut temu, Pitraszek napisał:

Jak byk pisze że cześć z nich jest jeszcze procedowana,czyli czeka na zatwierdzenie, z tej listy tylko płatność dla gospodarstw do 5 ha weszła w życie, reszta leży i kwiczy[pierwotne zapowiedzi były ze to wszystko wejdzie od 1 sierpnia]

11 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

Tylko co takie zmiany teraz dają jak ludzie nie składali o dodatkowe punkty... Bo nie łapali się ....miał by to sens jak można by było nadal poprawiać wniosek .

Miało być okienko 1-31 sierpnia właśnie na poprawianie ekoschematów według nowych zasad[ teraz teoretycznie pozostaje tylko wrzesień?]

11 godzin temu, warchest napisał:

czyli kiedy mozna talerzowac 15 listopada ? to by dobrze było 

Tak

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Miało być okienko 1-31 sierpnia właśnie na poprawianie ekoschematów według nowych zasad[ teraz teoretycznie pozostaje tylko wrzesień?]

Loche+ przedłuzyli oficjalnie do 15wrzesnia wiec i pewnie te zmiany tez przerzuca. "Buta nie zjesz"- czekamy

Opublikowano

Panowie,

Co zasiac na okrywe koniec pazdziernika/ poczqtek listopada? Podrzuci ktos jakis pomysl?

To jest bez sensu. Okrywa ma byc od 1 listopada. Jak zejdzie mi kukurydza teoretycznie np 30 pazdziernika i zasieje po niej pszenice to i tak jakis czas okrywy nie bedzie - zanim nie wzejdzie i podrosnie tak zeby zakryc 30% (bo chyba szpila nie wystarczy na 30%)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez blacha
      Ostatnio kilku moich znajomych hodowców trzody chlewnej zaczęło się uskarżać na problemy z ARiMR odnośnie systemu wymienionego w temacie.

Problem ich spowodowany jest tym iż w agencji ich stada są kilkukrotnie większe niż stan faktyczny, jak się okazało wynika to z tego, że zakupywali zwierzęta z innych hodowli(głównie jako remont stada podstawowego) , dokonywali zgłoszenia zakupu ze stada nr xxxxxxxxxx i przerejestrowania pod ich numer gospodarstwa. Po okresie użytkowania sprzedawali wyżej wymienione zwierzęta pod swoim numerem gospodarstwa do legalnie działającego rzeźnika, który dokonywał zgłoszenia zakupu(kiedyś z początku funkcjonowania systemu wyglądało to tak u nas, że fakt zakupu, sprzedaży zgłaszały obie strony transakcji, ale ARiMR zażądała kategorycznie zgłoszenia tylko od zakupującego, bo robił się bałagan). No i wracając do sedna sprawy, teraz nawet po kilku latach od sprzedaży okazało się, że te zakupione i sprzedane zwierzęta figurują dalej w ich gospodarstwie(powodując nadwyżki średnio 20 - 40 sztuk) i agencja chce wyjaśnień. Sami zainteresowani rolnicy zgłosili się do agencji w celu wyprostowania sprawy, niewiele załatwili, bo jak się okazało wg pracowników biura powiatowego zwierzęta zakupione z innych gospodarstw, zarejestrowane we własnym gospodarstwie, użytkowane przez X czasu powinni sprzedać z numerem gospodarstwa z którego zostały one zakupione czyli numerem gospodarstwa xxxxxxxxx.

Wiem problem nietypowy i wg mnie dziwny, wynikający wg mnie z niekompetencji pracowników agencji, bałaganu w niej samej i nieścisłości przepisów, bo wg mnie jeśli zgłaszam przerejestrowanie zwierzęcia na moje gospodarstwo to sprzedaję je ze swoim numerem, podobnie jak to wygląda w przypadku bydła i wtedy ja w pierwszej kolejności odpowiadam za to jeśli np w mięsie wykryte zostaną jakieś substancje niedozwolone. Prosiłbym jednak jakiegoś kompetentnego agrofotowicza o odpowiedź, tym bardziej, że pomimo tego, że ja jeszcze nie dostałem wezwania w tej sprawie to wiem, że problem też mnie dotyczy.
    • Przez wojtek161
      mam pytanie czy trzeba podać cały sprzęt który się posiada czy też te maszyny co się chce kupić za młodego rolnika (56250zł) a za reszte chce kupić c360 i niewiem czy ją wpisać na wniosku że planuje kupić (napewno ją kupię) bo z własnych pieniędzy to ciężko chyba ze wziąśc kredyt i potem tymi pięniędzmi go spłacić co wybrac pomocy?
    • Przez katopo
      Komuś działa System teleinformatyczny ARiMR do składania wniosków o dopłaty bezpośrednie?
    • Przez green
      Witam

Interesuje mnie jak wielu z Was spotkało się z czymś takim jak odmowa płatności obszarowych i/lub rolnośrodowiskowych do danej działki z uwagi na tzw. "MODYFIKACJĘ DO HISTORII TUZ"?

Oznacza to nieuwzględnienie przez ARiMR do płatności działki z zadeklarowanym TUZ z takiego powodu, że w ciągu 5 poprzednich lat, któryś z wcześniejszych użytkowników zadeklarował na niej np. ugór, albo uprawy rolnicze (np. łąka, tyle że motylkowatych traktowana jako uprawa).

Trwały Użytek Zielony jest zdefiniowany w przepisach unijnych (rozporządzenie 1120/2009):
      "grunty zajęte pod uprawę traw lub innych pasz z roślin zielonych naturalnych (samosiewnych) lub powstałych w wyniku działalności rolniczej (wysiewanych) niepodlegające płodozmianowi w gospodarstwie przez okres pięciu lat lub dłużej" .

Istnieje Orzecznictwo Wojewódzkich Sądów Administracyjnych, wyraźnie mówiące, że żeby odmówić płatności do działki, na której jest użytek zielony, Agencja powinna mieć dowody, że działka była częścią stosowanego w gospodarstwie systemu płodozmianu, a nie tylko, że w którymś roku ją np. jednorazowo ugorowano.

Z mojej praktyki wynika jednak, że większość Biur Powiatowych ARiMR "leci po całości": jakiekolwiek inne niż TUZ zadeklarowanie danej działki, albo nawet jej fragmentu, w ciągu poprzednich 5 lat powoduje, że dla nich był na niej stosowany płodozmian.

W chwili obecnej jest w toku kilka spraw dotyczących tego problemu. Poszukuję rolników, którym również "obcięto" płatności do zadeklarowanych użytków zielonych, gdyż rzekomo nie były to użytki TRWAŁE.

Jeśli zetknęliście się z tym w przeszłości, Wasz przypadek może pomóc zmienić niekorzystną dla rolników interpretację stosowaną przez ARiMR. Jeśli taki problem pojawił się teraz być może z kolei ja będę mógł pomóc ruszyć sprawę.
  • Dodaj nową pozycję...
v