Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zakupiłem 1ha pola, porośniętego samosiewami drzew, zakrzaczeniami i trawą. Mogę zgodnie z prawem usunąć drzewa celem przywrócenia pola do użytkowania rolniczego? W jesieni chciałbym zasiać pole. 

Opublikowano

Jesli w ewidencji jest jako grunt rolny to  mozesz ciac i duze drzewa w  celu przywrocenia produkcji.  Jak jest jako nieuzytek to gorzej, ale krzewy i male drzewa i tak mozna. Krzaki nie sa pod ochrona...

Opublikowano
2 minuty temu, mikad napisał:

A jebnąć sobie świerka koło chałupy można? Spory taki z metra w obwodzie ma.

Przy takim obwodzie musisz uderzyc do gminy. Jak  nie ma tam gniazd ptakow to powinno przejsc. 

Opublikowano

Przecież okres lęgowy teraz jest 🤔🤔🤔 O ile na krzaki zezwolenia nie trzeba, to za drzewa się nie wyplacisz bez zezwolenia, nawet jeżeli są to samosiejki 🤦‍♂️ Mierzysz obwód pnia na wysokości UWAGA 5cm, idziesz do gminy i normalnie zezwolenie bierzesz, powód wpisujesz przywrócenie, ale dostaniesz na wycinkę dopiero od 15 października, wiem bo na przełomie tamtego i tego roku przechodziłem przez to ☝️ I nie słuchaj rad, że bez zezwolenia bo kary będziesz Ty płacił, a za zezwolenie nie ponosisz żadnych kosztów 🤷‍♂️

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, kris91 napisał:

Przecież okres lęgowy teraz jest 🤔🤔🤔 O ile na krzaki zezwolenia nie trzeba, to za drzewa się nie wyplacisz bez zezwolenia, nawet jeżeli są to samosiejki 🤦‍♂️ Mierzysz obwód pnia na wysokości UWAGA 5cm, idziesz do gminy i normalnie zezwolenie bierzesz, powód wpisujesz przywrócenie, ale dostaniesz na wycinkę dopiero od 15 października, wiem bo na przełomie tamtego i tego roku przechodziłem przez to ☝️ I nie słuchaj rad, że bez zezwolenia bo kary będziesz Ty płacił, a za zezwolenie nie ponosisz żadnych kosztów 🤷‍♂️

Na przywrocenie  produkcji rolniczej wlasnie nie potrzebujesz zezwolenia o ktorym mowisz.

Opublikowano

Idź do gminy, to się zdziwisz 😉 Sami mówili, że ludzie nawycinali a teraz płacz, że ktoś podkablował i brak zezwolenia i czy by dało się odkręcić 🤷‍♂️ Ja wolałem podjechać, spytać i wiedziałem co i jak, nawet nie wiedziałem że wysokość pomiarów się zmieniła, bo kiedyś było na 130cm 😉 Ja nie wiem, że ludzie boją się podjechać do urzędu i spytać, zamiast tutaj pytać to właśnie pojechałem do gminy i śpię sobie spokojnie nawet jak ktoś podkabluje (kiedyś już to miałem) i papier leży w segregatorze 😉

Opublikowano
4 minuty temu, kris91 napisał:

Idź do gminy, to się zdziwisz 😉 Sami mówili, że ludzie nawycinali a teraz płacz, że ktoś podkablował i brak zezwolenia i czy by dało się odkręcić 🤷‍♂️ Ja wolałem podjechać, spytać i wiedziałem co i jak, nawet nie wiedziałem że wysokość pomiarów się zmieniła, bo kiedyś było na 130cm 😉 Ja nie wiem, że ludzie boją się podjechać do urzędu i spytać, zamiast tutaj pytać to właśnie pojechałem do gminy i śpię sobie spokojnie nawet jak ktoś podkabluje (kiedyś już to miałem) i papier leży w segregatorze 😉

Pytalem i potwierdzili ze na przywrocenie mozna ciac bez zgloszenia i zezwolenia zgodnie z ustawa. Po to ona powstala

• Thanks 1
Opublikowano

nie potrzeba zezwolenia. a jak poszedłem do gminy to babka powiedziała że nie trzeba ale lepiej mieć. kurwa paranoja. ja osobiście przewróciłem do użytku rolnego około 30 ha. gruntów robię to od pięciu lat i nigdy nie miałem jakiś nieprzyjemności z tego powodu. Więc RŻNIJ śmiało 🌲🪓

Opublikowano

A to nie jest tak, że nie trzeba mieć zezwolenia na wycinkę drzew i krzewów w celu przewrócenia produkcji rolne, ale trzeba mieć gdy obwód pnia przekroczy te 50 cm? 

Opublikowano

Z tym świerkiem to kiedyś wycinałem kilka sztuk, jak wpiszesz że zagraża bezpośrednio budynkom to dostaniesz pozwolenie i możesz ciąć nie ważne czy jest okres lęgowy czy nie bo zagraża życiu lub budynkom.

Opublikowano

Mało prawdopodobne i raczej przy donosie można mocno wtopić, nawet jeśli nie było potrzebne teoretycznie zezwolenie, a ktoś się dopatrzył, że rosło tam jakieś drzewko, czy krzew pod ścisłą ochroną. Może jakaś brzoza karłowata, albo wierzba lapońska, czy wiele innych.  ( ale "na szczęście" ludzie z reguły słabo rozróżniają gatunki itp.)

Opublikowano
1 godzinę temu, gustaww napisał:

Z tym świerkiem to kiedyś wycinałem kilka sztuk, jak wpiszesz że zagraża bezpośrednio budynkom to dostaniesz pozwolenie i możesz ciąć nie ważne czy jest okres lęgowy czy nie bo zagraża życiu lub budynkom.

W lutym zgłosiłem że chce wyciąć 2 jesiony obok domu bo zagrażają bezpieczeństwu, w połowie marca przyjechali obejrzeli i stwierdzili do wycięcie, niestety decyzja wystawiona na początku kwietnia i muszę czekać do jesieni żeby je wyciąć. 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, kris91 napisał:

Przestań pierdaczyc bo żadnego pozwolenia na przywrócenie gruntu rolnego na działce rolnej nie trzeba i tyle..... Zakazu tyz nie ma ze względu na okres legowy jak nie ma gniazd... 

Usunięcie drzewa z działki rolnej – odstępstwo od ogólnej zasady

Wyjątkiem od konieczności uzyskania zezwolenia na wycinkę drzewa objęte zostały również drzewa usuwane w celu przywrócenia gruntów nieużytkowych do użytkowania rolniczego (art. 87f ust. 1 pkt 3b ustawy o ochronie przyrody). W takiej sytuacji uzyskanie zezwolenia nie jest wymagane.

Wprowadzona przez ustawodawcę regulacja ma na celu przede wszystkim umożliwienie gospodarowania na gruntach rolnych, które były nieużytkowane i zarosły drzewami, uniemożliwiając tym samym użytkowanie rolne. Posiadacz nieruchomości może je zatem usunąć z nieużytkowanego gruntu rolnego (np. zaklasyfikowanego w ewidencji jako Ps, Ł lub R) w celu wprowadzenia na ten grunt upraw rolnych.

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
9 minut temu, poosa21 napisał:

W lutym zgłosiłem że chce wyciąć 2 jesiony obok domu bo zagrażają bezpieczeństwu, w połowie marca przyjechali obejrzeli i stwierdzili do wycięcie, niestety decyzja wystawiona na początku kwietnia i muszę czekać do jesieni żeby je wyciąć. 

Mam to samo bo RDP się nie wyrobił a teraz okres lęgowy wytną a ja odkupie jesiony ze zdjęcia+ jeszcze dwa co nie widać.

IMG_20210823_145404.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

Przestań pierdaczyc bo żadnego pozwolenia na przywrócenie gruntu rolnego na działce rolnej nie trzeba i tyle..... Zakazu tyz nie ma ze względu na okres legowy jak nie ma gniazd... 

Nie do końca, zależy jaką "literką" oznaczony grunt 😉 U mnie sprawdzili od razu w gminie i powiedzieli (Nie doslownie) "takiego h*ja wytniesz, wypiszemy dla bezpieczenstwa zezwolenie" 🙊🙊 A czy gniazd u autora posta nie ma, to tez nie wiadomo, u mnie niestety były ale tylko tydzień czekałem na koniec okresu lęgowego 👀👀👀

Opublikowano
5 minut temu, kris91 napisał:

Nie do końca, zależy jaką "literką" oznaczony grunt 😉 U mnie sprawdzili od razu w gminie i powiedzieli (Nie doslownie) "takiego h*ja wytniesz, wypiszemy dla bezpieczenstwa zezwolenie" 🙊🙊 A czy gniazd u autora posta nie ma, to tez nie wiadomo, u mnie niestety były ale tylko tydzień czekałem na koniec okresu lęgowego 👀👀👀

Jeśli jest to nieużytek N albo LZ to nie  jest grunt rolny... To chyba logiczne. 

Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

Jeśli jest to nieużytek N albo LZ to nie  jest grunt rolny... To chyba logiczne. 

Nie wiadomo jak zakwalifikowane ma autor posta, dlatego trzeba sprawdzić na geoportalu klasyfikację i wtedy może doprecyzować pytanie 👀👀👀

Opublikowano

W gminach najczęściej nie mają pojęcia i nie znają prawa więc dla własnego i Twojego bezpieczeństwa każą pisać wniosek o pozwolenie na wycinkę i odczekać te dwa tygodnie na brak reakcji z ich strony