Skocz do zawartości

Młody rolnik po nowemu - od 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, anto napisał(a):

czyli umowę podpisuje sie elekronicznie? nie trzeba osobiście w ARiMR?

Przyjdzie na epue umowa do podpisania. Nie musisz nigdzie jeździć. 

Opublikowano
31 minut temu, blawatek98 napisał(a):

Nikt jeszcze tego nie wie bo ta opcja weszła dopiero od 2023 😃 A rozliczane jest bodajże w roku docelowym

Rok docelowy to po wzięciu 2 części premii czy po 5 latach, bo myślalem że co roku trzeba okazywać faktury czy składać oświadczenie, że miało się przynajmniej 60% dochodu z rolnictwa

Opublikowano

Maksymalnie 3 lata licząc od roku wyjściowego czyli od roku składania wniosku o przyznanie pomocy. Od wyznaczonego przez siebie roku docelowego aż do okresu związania celem czyli 5 lat od wypłaty pierwszej raty zaczyna obowiązywać te 60% przychodu

Opublikowano
W dniu 10.01.2025 o 22:24, anto napisał(a):

jak jest z tym  udokumentowaniem sprzedaży słonecznika na kwiaty? Czy  mieliście z tego kontrolę?

dołączam się do pytania

Opublikowano

Jeśli pierwszą ratę dostałem 25 czerwca 2020r To ankietę monitorującą mam złożyć w okresie między 25 marca a 25 czerwca bieżącego roku? Czy do 25 marca bieżącego roku? Bo już sam się pogubiłem, a nie chciał bym tego przegapić.

Opublikowano
michal321 napisał:

Jeśli pierwszą ratę dostałem 25 czerwca 2020r To ankietę monitorującą mam złożyć w okresie między 25 marca a 25 czerwca bieżącego roku? Czy do 25 marca bieżącego roku? Bo już sam się pogubiłem, a nie chciał bym tego przegapić.

do 24 marca 90 dni przed otrzymaniem pierwszej raty

Opublikowano (edytowane)

Po ciężkich zmaganiach Decyzja pozytywna 😁😁

Mam pytanie w czym robicie prowadzenie całej dokumentacji przychodów itp ??

Edytowane przez John6330
Opublikowano

Pytanie ,mlody rolnik decyzja pozytywna biznes plan zakup gruntów i teraz pytanie nie mając jeszcze 5 lat prowadzenia jest ograniczenie na zakup gruntów i pytanie czy tez to oboeiazuje mlodego rolnika czy nie przy zakupie ziemi w ramach tego działania czy trzeba pisać o zgodę do prezesa ANR czy przejdzie bez tego.

Opublikowano

26 czerwca 2023 podpisalem umowe dzierzawy + tego samego dnia zlozylem wniosek o doplaty. Pytanie czy moge w naborze 2025 zlozyc jeszcze wniosek na mr czy juz za pozno? wniosek z 2023 i 2024 przepadł dostalem dwa razy odmowe

Opublikowano

możesz tylko przyłóż się 

W dniu 15.03.2025 o 18:43, ralf3635 napisał(a):

Pytanie ,mlody rolnik decyzja pozytywna biznes plan zakup gruntów i teraz pytanie nie mając jeszcze 5 lat prowadzenia jest ograniczenie na zakup gruntów i pytanie czy tez to oboeiazuje mlodego rolnika czy nie przy zakupie ziemi w ramach tego działania czy trzeba pisać o zgodę do prezesa ANR czy przejdzie bez tego.

piszesz o zgodę ale powinieneś ją dostać z automatu 

• Like 1
Opublikowano

mam pytanie wysłałem wnioske o wypłate 1 raty po tygodniu przyszła 1 rzecz do poprawy wysłałem i pani w agencji powiedziała że za 2 może 3 tygodnie powinny być już pieniądze dzwoniłem dziś i wyszło że wniosek jest w typowaniu ile jeszcze mogę czekać na wypłate raty?

Opublikowano
W dniu 24.01.2025 o 21:08, WojtekBuawski napisał(a):

Maksymalnie 3 lata licząc od roku wyjściowego czyli od roku składania wniosku o przyznanie pomocy. Od wyznaczonego przez siebie roku docelowego aż do okresu związania celem czyli 5 lat od wypłaty pierwszej raty zaczyna obowiązywać te 60% przychodu

Tylko tutaj ciekawe pytanie. Czy ten ostatni 5 rok od wypłaty pierwszej raty to w nim też trzeba mieć 60% przychodów z rolnictwa? Bez względu na to w jakim miesiącu się kończy 5 lat? Wytyczne tego nie wyjaśniają moim zdaniem.

Opublikowano
16 godzin temu, Lukasz1510 napisał(a):

Od kiedy można złożyć wniosek o wypłate drugiej raty?

Po zrealizowaniu biznesplanu, w I kwartale roku następującego po roku docelowym, czyli najwcześniej w okresie styczeń-marzec 2026 r. Z tym, że zmiana roku docelowego wymaga wcześniejszego aneksu do umowy, czyli jak ktoś chce składać wniosek o płatność w I kwartale 2026 roku to musi zmienić rok docelowy na 2025.

Chyba, że ktoś jest z naboru z 2023 roku i miał rok docelowy 2024 - wtedy czas na złożenie wniosku o płatność II-giej raty to 1 kwietnia 2025 r. do 31 grudnia 2025 r.