Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zmieniłem sprzegło i przy okazji przyspieszyłem zapłon moc ma wielka boje sie zeby tylko wału nie urwac ciagam pług fortschritt b200 5x45cm na 2 szosowej Z PÓŁBIEGIEM! orka głebokosc 20cm

spalanie z 30l spadło na 14-15l

Dzieki wielkie za pomoc pozdrawiam

Opublikowano

Mam pytanie do Was odnośnie pompy paliwowej, mianowicie siadł mi korektor podciśnienia, i chciałbym go wymienić bez wyjmowania pompy i ingerencji w kont wtrysku. Czy ktoś z Was może zna się na takich pompach i jest w stanie udzielić mi odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam wszystkich, mojego przypadku nie wyczytałem wiec prosze o pomoc. mam Zetora 10045 czworka turbo, pompe  z centralnym smarowaniem.

Pompe wtryskowa dałem do regeneracji bo zima miał ciezko odpalac. Koszt 1000 zł generalny remont pompy i koncowki wtryskiwaczy.

Pompe założyłem ciagnik odpalam chodzi 30s elegancko a potem kopci. Doszedłem juz w czym tkwi problem a mianowicie jak wychodzi z kolektora ssącego wężyk i prowadzi nad regulator obrotów pompy wtryskowej do tzw membrany to z pompy olej silnikowy wali sie do kolektora a traktor zaczyna spalac i dlatego kopci i sie dusi.

Moje pytanie dlaczego tak sie dzieje???? czyzby po regeneracji pompy okazała sie za słaba turbina bo mysle ze tym wezykiem  do pompy powinno byc tłoczone powietrze z kolektora z turbiny.

Opublikowano

kolego zyga2905 , nie wiem jak u Ciebie ,ale pewnie podobnie jest jak w nowszej serii URIII . Do korektora pompy wtryskowej dochodzi przewód z magistrali olejowej silnika ?

Jak dochodzi to podejrzewam,że masz przebitą membranę  ( jest w tej kopułce nad regulatorem obrotów )która oddziela powietrze z kolektora ssącego od "wnętrza " pompy wtryskowej .

W kolektorze ssącym , nawet w silniku z turbiną , nie zawsze panuje nadciśnienie   ( pomimo sprawnej turbiny )szczególnie przy obrotach jałowy silnika i  wtedy właśnie silnik ciągnie olej z pompy wtryskowej . 

Opublikowano (edytowane)

Pompiarz wymyslił ze moze byc mały spust oleju z pompy i kazał znow przywiezc, bo twierdzi ze silnik ma b duze cisnienie bo jest po generalce 3 lata temu i ta oliwa moze nie nadazyc spływac i wybija właśnie góra do kolektora.

Ale druga sprawa po co do tej membrany jest powietrze tłoczone z kolektora???

Edytowane przez zyga2905
Opublikowano

Witam wszystkich znawców silników martina. Mam pytanie to znaczy dwa czy w starym typie pompy wtryskowej dawke zwiększa sie w ten sam sposób tj wkręcająć śrube z kontrą M10 ? W nowym typie zwiększałem o 1,5 obrotu i sie udało a w starym typie raz dokręciłem i zero wyników ,dokreciłem jeszcze raz można powiedzieć do delikatnego oporu i nadal nic a wrecz gorzej bo silnik wchodzi na obroty a nie chce z nich zejsć ? niechce mi sie jej wyjmować i pędzić do pompiarza bo podobno niedawno była robiona , tylko że ciągnik podczas obciążenia praktycznie nie dymi wiec ma mało oktanów :) A drugie pytanie co skrywa ten duży napletek na regulatorze obrotów pompy starego typu, poniżej na zdjęciu? a może to cos ma wspolnego z dawka  C385-4st-3.thumb.jpg.2cf00fa06c0b384f799a392cc930afec.jpg

Opublikowano (edytowane)

IMG_20170915_114026.thumb.jpg.99e8c035cd0a31036c1b10c115d773ca.jpg 1-2-3 którym zwiększyć dawkę paliwa i aby zwiększyć to trzeba wkręcić czy wykręcić? Z góry dziękuję ☺

Edytowane przez baoo
Opublikowano (edytowane)

Witam, czy ta śruba  pod kątem 45stopni  to reguluje samą dawkę wzbogacającą rozruch  czy dawkę paliwa ustawianą na stole u pompiarza?

Ciągnik c330 

Edytowane przez lolek2000
Opublikowano
Dnia 3.12.2018 o 20:53, lolek2000 napisał:

Witam, czy ta śruba  pod kątem 45stopni  to reguluje samą dawkę wzbogacającą rozruch  czy dawkę paliwa ustawianą na stole u pompiarza?

Ciągnik c330 

W c330 reguluje ogólną dawkę.

Opublikowano
Dnia 3.12.2018 o 13:03, baoo napisał:

IMG_20170915_114026.thumb.jpg.99e8c035cd0a31036c1b10c115d773ca.jpg 1-2-3 którym zwiększyć dawkę paliwa i aby zwiększyć to trzeba wkręcić czy wykręcić? Z góry dziękuję ☺

Ja już to rozgryzlem😉 1 zwiększasz wkręcając, u znajomego w 1224 wkrecilem 1,5 obrotu i chodzi jak trzeba, natomiast w starym typie pompy ta śruba znajduje się na samym dole po odkreceniu tego dekielka i też się wkręca😉 

Opublikowano

Mam pytanie w ursusie 1224 podczas pracy do pompy wtryskowej przybywa oleju. Pompka paliwowa była wymieniana jak przyczyna?

PS: Pompa ma własne smarowanie

Opublikowano

Witam w Ursusie 1014 kapie mi olej z pompy paliwowej pomiędzy pompa a blokiem silnika.  Sam nie wiem dokładnie z jakiego miejsca. Czy tam znajduje się jakiś przelew?  Dodam że w silniku oleju mi ubywa a silnik był robiony 

Opublikowano

Mam identyczny problem, u mnie było mikropęknięcie przy bloku, zakleiłem klejem do silników i olej już  nie leciał. Natomiast zaczęło po jakimś czasie cieknąć między pompą a silnikiem. Ja mam w jednym ursusie  nowy typ pompy, smarowany z silnika, z niej olej wraca do silnika. W drugim stary typ pompy, gdzie olej jest w pompie dodatkowo jest oring który trzyma olej w pompie. W nowym typie wystarczy wymienić uszczelkę, w starym będę rozbierał po zasiewach to powiem dokładniej, ale obstawiam, że tak samo plus ten oring, ale póki tego nie rozbiore to nie chce wprowadzać w błąd.

Opublikowano

Witam znawców tematu. Ostatnio zauważyłem że po rozgrzaniu silnika rurka doprowadzająca olej do smarowania pompy jest tylko ciepły a przewód idący do turbiny aż parzy. Wynikało by to z tego że olej nie dochodzi do pompy. Pompa ma korektor dawki i właśnie tam jest podłączone smarowanie. Może ktoś wyjaśnić jak to działa bo w środku jest jakaś sprężyna i jakiś tłoczek.

Opublikowano
Dnia 7.02.2019 o 11:47, zetor6045 napisał:

Ja już to rozgryzlem😉 1 zwiększasz wkręcając, u znajomego w 1224 wkrecilem 1,5 obrotu i chodzi jak trzeba, natomiast w starym typie pompy ta śruba znajduje się na samym dole po odkreceniu tego dekielka i też się wkręca😉 

Witam ja mam taką pompę jak na foto zetor 8011 i mam taki problem że traktor trochę ciężko pali teraz w chłodne dni jest oszczędny i pali tyle co c-360 nie kopci i nie wkręca się na max obroty tylko 1800-1900obr/min ale na postój kręci się do 2200obr/min a jadąc samym traktorem bez obciążania max 1900 po wciśnięciu sprzęgła wkręcić się do 2200 a po puszczeniu sprzęgła znów 1900obr/min. Silnik jest 1700 motogodzin po remoncie ma moc ładnie pracuje tylko tych obrotów brak np do kosiarki dyskowej 2,6m to w tegej trawie to na 1800obr/min schodzi i nie kopci czarnym dymem... Myślę go trochę podkręcić tzn dawkę paliwa podnieść tylko jak na tej pompie to zrobić?

IMG_20201102_083340.jpg