Skocz do zawartości

Opinie class Dominator 150

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas znajomemu wcisnęli jd w330 jak przejęli kombajny od sampo, miał mieć według przedstawiciela 15t przerobu co już było śmiechem a w rzeczywistości nie miał nawet połowy tego nie mówiąc już o tym co działo się za kombajnem

Opublikowano
55 minut temu, andrzej78 napisał:

C6205 parametrami wypada gorzej od Tucano 420.Krótsze klawisze , mniejsza powierzchnia oczyszczania ( sit).

Dziwna sprawa, na papierze Tucano może wygląda dobrze, szkoda, że w polu już troszke inaczej. Ale dobra, nie będe dalej wchodził w dyskusje. Mam osobiste porównanie swojego kombajnu, CX5080, Megi 208 oraz Tucano 420, a wcześniej miałem swojego 98MAXI. I to takie porównanie w polu, nie na papierze😉 Wiem ile, który potrafi przerobić i co za którym zostaje.

Opublikowano

Co wy tu porównujcie mege jak tam 6 wytrząsaczy a cx 5.8 to do Tucano 420 trzeba równać co ma i tak powierzchnię sit i wytrząsaczy większa od nh. A najlepiej kombajn pod pokosem sprawdzić 

Opublikowano

W tych pieniądzach i roczniku można dostać też Toplinera 4080, który na większy i mocniejszy silnik, większy bęben młócący, dłuższe wytrząsacze i większą powierzchnię sit. Spokojnie obrobi całą konkurencję, a jeszcze zostanie coś w portfelu. W dodatku jest kombajnem na maxa uproszczonym pod względem elektroniki. W Polsce są bardzo mało popularne, ale nie spotkałem się z nawet jedna zła opinia użytkownika tych kombajnów.

Opublikowano

Nie trzeba aż 80-tki, wystarczy obejrzeć filmy jak 4065 idzie w polu. Generalnie po trzech Claasach i przesiadce na DF stwierdzam, że Claas jest mocno przereklamowany. Być może dopiero Trion, który ma większą młocarnie dogoni konkurencje. Jest jeszcze JD 20/22, który też wciąga nosem Mege. Co nie zmienia faktu, że Mega to jedyny z Dominatorów, który jest sensowny bo ma APSa.

Opublikowano
Rowan napisał:

Nie trzeba aż 80-tki, wystarczy obejrzeć filmy jak 4065 idzie w polu. Generalnie po trzech Claasach i przesiadce na DF stwierdzam, że Claas jest mocno przereklamowany. Być może dopiero Trion, który ma większą młocarnie dogoni konkurencje. Jest jeszcze JD 20/22, który też wciąga nosem Mege. Co nie zmienia faktu, że Mega to jedyny z Dominatorów, który jest sensowny bo ma APSa.

To co powiedzieć o tym deutzu co posiadasz? Da radę bizonowi chociaż?

U nas jest jeden deutz i facet chce go się pozbyć, nie mówię że claas jest najlepszy ale przewinęli się dużo kombajnów w okolicy różnych marek i teraz większość zastąpiły kombajny claas więc coś w tym jednak jest.

Opublikowano
4 godziny temu, Rowan napisał:

C6205TS. W 7t pszenicy okolo 2.2-2.6ha w godz zrobię. W rzepaku 3.5t robię 2.8-3ha na godz.

Kolego to  tylko tyle ze masz nowy kombajn który się nie psuje. Starym dominatorem 40 letnim  w pszenicy 19,4 tony pszenicy nakoszone w 80 minut z czego około 14 zeszło na wysypywanie na przyczepę. Najszybciej nakoszony zbiornik to 11 minut 5m3 gęstość pszenicy badana 0.82-0.83.   

Dal tych co chcą powiedzieć jak mój znajomy ze polowe to z tylu zostawiam powiem wam ze 7,5-8 ton rzepaku nie sypie. Miałem możliwościom porównać z innymi markami i modelami tej samej klasy albo większymi i powiem żeby coś lepszego wziąć to teraz na stół położyć z bankę bo kombajny za 500-600 tys to nie są dużo lepsze pod względem wydajności od dominatorów z lat 80.

Opublikowano

Medion to jest tylko nowa buda więc to była seria do zapomnienia. Oglądałem te jd i to jest nieporozumienie budowa tego kombajnu chociaż wcześniej też posiadaliśmy kombajn jd. Tak naprawdę to jak się trafi dobry kombajn to każdej marki będzie chodził a jak złom to będzie złom ale kupowanie kombajnu za 460tys netto który ma wydajność kombajnu używanego za 150 tys jest bez sensu tym bardziej na 100-200 ha

Tak myślałem 😅

Opublikowano (edytowane)

Dla Ciebie może niema sensu, ale mnie na to stać, żeby na 100ha kupować nowy kombajn i dla mnie ma sens spokój mieć w żniwa😉

Edytowane przez Rowan
  • Like 1
Opublikowano

Mnie też stać ale 100ha to jest mała powierzchnia to raz a dwa że też mam spokój w żniwa i podejrzewam że szybciej ten deutz wysiądzie niż claas

Gdybym miał kupować nowy kombajn to musiałbym mieć 300+ do koszenia

Opublikowano

Technologicznie Medion od 98 się nie różni ale chodzi o stan nie wierzcie w bajki że te kombajny miał stary dziadek i likwiduje gospodarstwo . A te 30 letnie są dobre dopóki nie trzeba remontować 30 tys w zachodni kombajn to chwila by włożyć i nie jeden znam kupił kombajn Claas a na remont nie stać. Ciągniki też kupują a już na wymianę oleju za 5 tys zł to szkoda bo 1634 za tyle to skrzynie zrobi. 

Opublikowano

Zdziwił byś się jak nie dużo trzeba żeby 30tys. pękło przy zachodniej maszynie. Tam ceny względem bizona nie są x2 tylko x10. Do tego Deutza ślimak od napędu podajnika pochyłego ziarna, który pęka chyba w każdym prędzej czy później kosztuje ok 4tys. netto. Do bizona kosztowałby ze 400zl

Tak samo oryginalne pasy czy łańcuchy.

Opublikowano (edytowane)

Każdy ma jakieś słabsze strony. Często  naprawy w ciągnikach naszych klientów wychodzą ponad 30tyś za same części. I najczęściej taka kwota jest to silnik w JD, a skrzynia w MF/Claasach. Więc taka kwota to nie jest jakas duża cyfra.

Edytowane przez Rowan