Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jak w tamtym roku była podobna sytuacja w okolicach Zamościa i jak napisałem że usługodawcy robią co chcą i biorą ile chcą. To prawie mnie tu zjedli. Po tamtym roku wiem że nie warto czekać z kopaniem, bo co z tego że urosną jak potem w polu zostaje cały samochód.

• Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Prawda jest taka, że kopiący jaja sobie robią. Przyjeżdżają na niektóre rewiry w grudniu, a później w cukrowni tłumaczą, że wcześniej nie dało rady, bo ludzie nie chcieli kopać. Później ci mniej wyluzowani robią na zebraniach wielkie oczy słysząc takie rzeczy, bo czekali na kombajn,  ale nikt się wcześniej nie odzywał. Jeżeli jest możliwość, to przy późnych odbiorach lepiej brać kombajn przez cukrownię. Jak buraki zostaną w ziemi to przynajmniej zapłacą za zakontraktowane tony...

Nic ci nie zapłacą jedynie zwrócą za nasiona 

Opublikowano

W KGS jest fundusz na takie rzeczy , tylko na ile wystarczy

Opublikowano

Weź przestań gadać głupoty to co w lubelskim jest zasiane to od września do listopada spokojnie wykopia tylko każdy chce kopać dzień przed odbiorem. A ostatnie lata tego ludzi nauczyły , a tu zonk i robi się problem. 

Opublikowano

Nie wiem jak u was , u nas wszyscy kopią jak idzie , tylko mieli przerwy bo padało i nie szło, teraz wszyscy stoją, może po 15 pójdzie

Opublikowano (edytowane)

Nie do końca ale niech ci będzie. Kordowski cały czas kopał nie stawał. Kampania ruszyła wcześniej i skończy się póżniej to oznacza raczej że buraka jest więcej

Edytowane przez hardkor113
Opublikowano

buraki kopali do p&l cały czas od początku września bez przerwy. Buraków jest za dużo nasiane do liczby kombajnów,nie można doprosić się kombajnu od żadnego usługodawcy,wszyscy robią się nerwowi a buraków w polu jest dużo

Opublikowano
3 minuty temu, Andrzej44 napisał:

buraki kopali do p&l cały czas od początku września bez przerwy. Buraków jest za dużo nasiane do liczby kombajnów,nie można doprosić się kombajnu od żadnego usługodawcy,wszyscy robią się nerwowi a buraków w polu jest dużo

To chyba cukrownia wie ile jest nasilane i jakie są możliwości zbioru a całe ryzyko przeniesione na rolnika. Mój usługodawca też kopał non stop 24/7 od początku października.

Opublikowano (edytowane)

Co to jest chwastownik ?

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
1 minutę temu, miwigos napisał:

Co to jest chwastownik ?

,,Chwastowniki uprawowe, znane również jako kultywatory chwastów lub chwastobijki, to specjalne maszyny rolnicze zaprojektowane do usuwania chwastów z pól uprawnych, sadów, plantacji i innych powierzchni rolniczych.,,

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

ale do czego to ma być? 

jak do  czego, safari wyleciało to sobie trzeba jakoś radzić 🤣 widziałem że ktoś robił tak w kukurydzy, przerobił zęby w agregacie, dołożył palce i coś tam to robiło to pomyślałem o buraku.

Opublikowano
22 minuty temu, Mateusz1q napisał:

To chyba cukrownia wie ile jest nasilane i jakie są możliwości zbioru a całe ryzyko przeniesione na rolnika. Mój usługodawca też kopał non stop 24/7 od początku października.

Dobrze kojarzę ze ty z moich okolic ? Kto ci kopie?

Opublikowano
8 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

jak do  czego, safari wyleciało to sobie trzeba jakoś radzić 🤣 widziałem że ktoś robił tak w kukurydzy, przerobił zęby w agregacie, dołożył palce i coś tam to robiło to pomyślałem o buraku.

Safari kupisz sobie bez problemu. Zrób zapas na kilka lat i załatwione.

Opublikowano
18 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

Przerabiał ktoś coś takiego na chwastownik? mam parę pomysłów jak unowocześnić ten wynalazek

Agregat 1.8m Mosina - Sprzedajemy.pl

Gdzie takie coś w buraki. Siew GPS pierniki GPS i można coś próbować 

Opublikowano
2 minuty temu, Mateusz1q napisał:

Gdzie takie coś w buraki. Siew GPS pierniki GPS i można coś próbować 

nie bezpośrednio oczywiście, po przeróbkach, teraz nawet ,,zęby,, są za szerokie i by wyciągały

4 minuty temu, Ulman napisał:

Safari kupisz sobie bez problemu. Zrób zapas na kilka lat i załatwione.

na 2 lata do przodu w sumie można, ale później wykryją coś i będzie jeszcze większy problem.

Opublikowano

moim zdaniem nie ma sensu. Kup zwykły wielorak polski,chodzą za grosze. O najlepiej taki wielorak przerobić i dodać takie gwiazdy plastykowe czyszczące. Takie mechaniczne pielenie ma sens przede wszystkim na ciężkich,zlewnych glebach. Trzeba to zrobić precyzyjnie i dlatego musi być sterowanie kierownicą jak w wieloraku. Robić to z dużą odległością od buraka nie ma sensu bo hakania od groma a po takim opylaniu wschodzą chwasty tan gdzie było ruszane.Do meritum ma to sens ale dwie osoby i wielorak albo przedni tuz i przerobienie wieloraka i jedna osoba lub zakup z niemieckiego demobilu opyłacza na przedni tuz. Ale tylko precyzyjna robota ma sens. Lub Conviso

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, miwigos napisał:

W KGS jest fundusz na takie rzeczy , tylko na ile wystarczy

Ludzie sami na własne życzenie mają nie wykopane kombajn 3 razy na wies przyjeżdżał u nas a oni czekali i co teraz mają z mojej składki dostać za to że mieli kebab zamiast mózgu. Teraz niech zostawi na przyszły rok to będą jeszcze większe. 

Ps. Po ile u was można kupić safari 120g. U mnie to 440 zł netto.

Edytowane przez leniwy27
  • Like 1